Dünyada bir ilke imza atan İstanbul Gelişim Sanat, trafik kazaları ayrıca ilk yardıma dikkat çeken kazasız kul olmaz adında farkındalık projesini yürütüyorlar Yazarı yönetmeni Zahrettin Çelik sanat danışmanlığını Zihni Göktay Şevket Çoruh, Proje danışmanlığını ise Ruhi Özcan Hüseyin Sümer Ali Yücel Güler Oktay Gündoğdu Selçuk Gümüş,yaptı. 81 il kapsamlı ’’kazasız kul olmaz’’ adlı oyun seyircilerin beğenisine sunuluyor. Projenin uzantısı olan Trafikte sürücülerin davranışlarını sosyolojik ve psikolojik yapısını motosikletle ile kavşaklarda kayıt altına alarak araştırma yapmaktadır.
Dünyada Bir İlk:
Dünyada ilk kez kazaların nedenlerini ege bölgesinde kavşaklarda yol ayrımlarında motosikletin önünde ve arkasında kamera ile kayıt yaparak, sürücülerin sosyolojik ve psikolojik yapısını araştırılıyor. Daha sonra elde edilen kamera çekimlerini saniye saniye izleyerek sonuca ulaşıyorlar. Amaç sürücülerin neden hata yaptıklarını sürücünün hata haritasını tespit edip bunun karşılığından “pozitif formül bularak kazaları azaltmaktır.”Bu kapsamda Muğla ,Marmaris,Aydın,Dalaman ,Ortaca Fethiye gözlemler yapıldı hala detaylı verilere ulaşmak için devam edilmektedir.
Trafikte Ölüm Kapanları Tespit Edildi
Bayram yine kan gölüne dönüştü bayram tatilinde 78 kişi yaşamını yitirdi.. Marmaris’te bayramın 1.günü her 10 araçtan 4’ü emniyet kemeri taktı dönüş yolunda bu oran 3’e düştü Marmaris ‘te en çok 34-06-35-20-plakalar gözlemlendi. Yayalara en çok yol veren 35 ve 34 plakalar oldu.En sakin araç modeli beyaz en kurallara uymayan araç renkleri kırmızı,bordo mavi sarı, ( bu araçlar farklı renklerden dolayı davranış bozukluğu sürücüye yansıyor.) Yaya geçitti kullanan kişiler yüzde 77 yabancı turistler oldu. Sürücülerin en çarpıcı verilerde Gömlek ve ceket giyen sürücüler en sabırlı ve kurallara uyan kişiler olarak kayda geçti.
Araştırmanın Sonucu:
Şuana kadar 913 km yol kat edildi. Her 500 mt’de durarak iki farklı açıdan gidiş geliş Aksiyon kamerası ve tripod ile çekimler yapıldı.
En kurallara riayet eden yaş aralığı: 33-75 yaş arası (araçta birden fazla yolcu olanlar)
En kurallara uymayan yaş aralığı: 18-32 (araçta birden fazla yolcu )
En şuursuz araç kullananlar yaş aralığı : 18- 27 (yüksek sesli müzik seyir halinde akrobasi)
Işıklarda en saygılı araçlar : Beyaz - Gri –Siyah-Mavi
Yola Çöp Atmayan Plakalar 20--35-
Hatalı sollama yapan Plakalar: 34- 01
Bisiklet ve motosikleti saygı duymayan araçlar: Minibüs-Taksi- Kamyonet
Bisiklete yol veren araçlar: Otomobil,Otobüs,Motosiklet,Servis Aracı,Traktör
En Dikkatli Sürücü Modeli: Yanında Ailesi olanlar oldu.
Motosikleti sıkıştıran araçlar: Otomobil,Kamyon, Taksi ,
En Çok Emniyet Kemeri Takan Araç Plakalar: 35-34-06
Bu Veriler Nerede kullanılacak:
Çelik; Büyük sabırla elde ettiğimiz bu verileri kazaların profilini çıkardıktan sonra, kurum kuruluşlar Stk’lar basın ve medya ayrıca oyunumuzda farkındalık seminerinde kullanarak seyircilere sunuyoruz. Buradaki en önemli detay, yeni ve güncel bilgilerin olması çok önemlidir.Eski bilgiler tarihe karıştığı için pek bir önemi yoktur. Çünkü insanların davranışları yaşam koşulları değiştiğinden, hayatımıza teknoloji girdiğinden beri bunların artı ve eksilerini tespit etmek gerekiyor. Bunlarda kazalara davetiye çıkardığından güncel bilgilerle kesin olarak söylüyoruz kazalar azalır. Bakın dünya geneline baktığımızda kazalarda 3.sıradayız. Avrupa da ise 1.sıradayız Kazalarda dünya genelnde 1.6 milyon Türkiye’de her yıl 8 her gün 15-25 vatandaşımız hayatını kaybediyor. Bize bu yakışmıyor bu kazaları aşağı çekmek ancak ve ancak çocuk yaşta eğitimle geçer. Sürücülere ceza kesmek ehliyetini almak çözüm değil Sadece faciayı “ertelemiş oluyoruz “ Atalarımız ne diyor “Bir insan 7'sinde neyse 70'inde de odur. “ Bunun için yetkililere daha çok çocuklara yönelik eğitim yatırımı yapılırsa ,gelecekte bunun meyvesini toplamış oluruz.Bize düşen görevi 2009 yılından buyana yapıyoruz sanatla kazaların azalması için büyük çaba gösteriyoruz. Kazaların “ Kader değil İhmal olduğunu yıllar sonra görebileceğiz. Yollarda hızlı ve öfkeli olmayacağız. Dedi.. Hemen kazaların azalması mümkün değildir. Yıllardır hatalar, doğru bildiğimiz yanlışlar adeta elbisemizde çıkmayan bir leke gibi bizimle yaşıyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.