Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, su faturalarından katı atık bedelini kaldırdığı için Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz tarafından yargıya şikayet edilmesine tepki gösterdi. Aktaş, "Fazla para almadığım için suçlanmak benim için şereftir." dedi.
Hürriyet'te; Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen şehirdeki 19.ana okulunun açılışında konuşan Alinur Aktaş, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın katı atık bedeliyle ilgili suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi.
Başkan Aktaş, birilerinin algıyla süreci yönetmeye çalışmaya devam ettiğini ifade ederek, "Katı atık toplama bedellerinin su faturaları üzerine ilave bir yük oluşturduğu ortada. Bu para vatandaşın cebinden çıkıyordu. Vatandaşa 50 TL su faturası geliyor, yanında da 40 TL katı atık toplama bedeli geliyor; fatura oluyor 90 TL. Dedik ki madem insan hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz, katı atık bedellerini faturadan kaldıracağız. Mudanya Belediye Başkanı, hakkımda suç duyurusunda bulunmuş. Böyle suç duyurusunda bulunulmaktan şeref duyarım. Beni böyle bir şeyle suçluyorlar. ‘Hırsızlık yaptı, yolsuzluk yaptı, yanlış bir şey yaptı’ diye suç duyurusunda bulunabilir misin? Allah'a hamdolsun, çiğ yemedik ki karnımız ağrısın. Neymiş, katı atık bedelini kaldırdık ya suç duyurusunda bulunmuş. Ne güzel, milletin hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Sen suç duyurusunda bulunmaya devam et. Bak, iki sene önce Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı havuzu kanuni oyunlarla aldı. İki senedir havuz çürüyor, milli servet çürüyor” diye konuştu.
Bursa'da 4 yıldır, enerji, işçilik ve diğer maliyetlerde büyük artışlara rağmen su fiyatlarında indirim yaptıklarını, 5 büyük şehir arasında en ucuz suyun Bursa'da olduğunu hatırlatan Alinur Aktaş, "Su faturası ile ilgili vatandaşın bir gündemi söz konusu değil. Bu konudaki memnuniyeti de çok net görüyoruz. Biz bunlarla uğraşırken, birileri katı atık bedelleriyle uğraşıyor. Bu para İstanbul Ankara, Mersin, Aydın'da alınmıyor. Türkiye’nin 30 büyükşehrinden 6 tanesinde var. Ekim 2020’den itibaren artık Bursa'da da alınmıyor. Birilerinin meclis gererek çok kötü sözlerle meclis üyesi arkadaşlarımızı itham ederek algı oluşturmasını vatandaşın takdirine bırakıyorum. Fatura başına vatandaşlarımıza 30-40 lira ek maliyet getirmeye izin vermeyiz. Su faturasını hesaplarken, iki kriter var. Bir tanesi su bedeli, ikincisi de arıtma bedeli. Bu totale bakıldığında 5 büyük şehirde en ucuz Bursa hizmet veriyor. Bu paralar diğer büyükşehirlerde yok. CHP'li belediye başkanı arkadaşlar neden çıkıp mert şekilde söylemiyorlar. Biz de almayacağız diye. İstanbul'da Ak Partili ve CHP'li ilçe belediyeleri almıyor. Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz. Niye alma ısrarı içindesiniz. Tartışmanın sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Fedakarlık varsa bunu yapacak sizsiniz. Böyle bir bedel hiçbir yerde. Aynı kanun diğer şehirlerde de var. Türkiye Cumhuriyetinin vilayeti, aynı su idaresinin mevzuatına onlar da tabi. İnşallah bir daha hiç açılmamak üzere bu konunun kapanmasını temenni ediyorum. Nefret ve öfkeyle ortalığı germek asla kabul etmediğimiz bir gerçek. Kötü söz sahibinindir. Fiyat arttırarak bunları yapma derdinde değiliz" ifadelerini kullandı.
Mudanya Belediyesi, Bursa 1. İdare Mahkemesi'nce katı atık bedellerinin su faturalarından tahsil edilme yetkisini ilçe belediyelerine devretme kararını hukuka aykırı bularak iptal etmesinin ardından kararı uygulamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve belediye meclis üyeleri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda; mahkemenin kararı yerine getirilmediği, katı atık bedellerinin tahsilini tamamen kaldırılmasına yönelik yeni bir meclis kararı alınmasının da hukuka aykırı olduğu ve kamu zararı oluştuğu belirtilmişti.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:
"5018 sayılı Kanunun 'Hesap Verme Sorumluluğu' maddesi gereğince her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış kurumlara hesap vermek zorundadır.
Kamu kaynağının toplanmasında hesap verme sorumluluğunda olan Büyükşehir Belediye Başkanı ve meclis üyeleri kanunun kendilerine verdiği görevi yerine getirmemek için hukuka aykırı meclis kararı almış, mahkeme kararını uygulamadıkları gibi yine hukuka aykırı olan 18.01.2022 tarihli Meclis kararı almakta ısrarcı olmuşlardır. TCK'nın 257. Maddesi gereğince görevi kötüye kullanan başkan ve meclis üyeleri kamu zararına neden olmuştur. Bununla ilgili yasal süreci başlattık."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.