Bursa Barosu’nu ziyaret eden Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Kararlarımızın etkisi paydaşlarımızı çoğaltmakla oluyor. Bunlar sivil toplum örgütleridir. En önemlisi barolardır” dedi.
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’u konuk etti. “Ombudsman Halkla Buluşuyor” etkinliği kapsamında Bursa’da bulunan Şeref Malkoç, önce Bursa Valisi İzzettin Küçük’ü daha sonra da Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun’u ziyaret etti.
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, önceki ombudsman Nihat Ömeroğlu’nun Bursa’ya yabancı olmadığını, 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaptığını hatırlattı. Altun “Bu görevde başarılı olacağınızdan hiçbir kuşkumuz yok. Bu sistem içinde baroların da görüşünün alınıyor olması, önemseniyor olmamız açıkçası bizi mutlu etti. Kamu denetçiliği sistemi sanıyorum dördüncü senesi. Bu sistemlerin gelişmesi için yeterli bir süre değil bu. Emekleme safhasında diyebiliriz. Ama zamanla oturacak. Tabiri caizse düşe kalka, bir süre sonra da yürümesini bekliyoruz. Bu arada bizim de baro olarak, elimizden gelen bir şey varsa, aksaklıkları gidermek adına, bireyle idare arasındaki sorunların çözümünde katalizör olabileceksek, yönlendirebileceksek, bilgilendirme çalışması yapabileceksek, aracı olmak isteriz açıkçası. Bizim de bir katkımız olsun isteriz. Sonuçta bu ülke hepimizin... Yurttaşın idareye, devlet yapılanmasına güven duyması son derece önemli. Güven ve aidiyet duygusu zayıflarsa, bugün 10 binlerin katıldığı şehit cenazesinde binleri bile görmeyiz. Bütünlüğümüzü bir arada tutabilmenin yolu, idareyle yurttaşın barışık olmasından geçer. İdari başvuru ve nihai çözüm tabii ki yargıdan geçiyor. Bazı sorunların yargıya intikal etmeksizin sizin nezdinizde çözülebiliyor olması hem yargının yükünü hafifletecektir, hem de vatandaşın hak ve hukukuna daha kısa sürede sahip olmasını sağlayacaktır” dedi.
6 ay içinde çözüm
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kamu denetçiliğinin işleyişini anlatırken, “Bizim çalışmamız, vatandaşın şikayetiyle, insanların başvurusuyla oluyor. İdarenin işlem, eylem, davranış ve tutumlarını insan haklarına dayalı adalet anlayışı içerisinde hakkaniyet esasına oturtarak denetliyor. Fazla tanınan bir kurum değil. Bunun için anlatmaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun sonucu 2016’da 6500 başvuru olmuştu, bu sene ilk altı ayda 8 bini buldu. Bu artışta halkla buluşma faaliyetlerinin etkisi var. Biz ombudsmanlık olarak vatandaşın avukatıyız. Bu fahri avukatlık tabii... Başvurulardan ücret almıyoruz. Vatandaş her türlü yolla biz başvurabiliyor. Başvuruları yasa gereği 6 içinde çözüme kavuşturmak durumundayız. En iyi tarafı biz vatandaşla idare arasında hakemlik yapıp dostane çözüme ulaşabiliyorsak bizim için mutluluk… İdare direnirse vatandaşın lehine karar veriyoruz. Bizim kararlarımızın mahkeme kararlarından farklı yanı, kararımızın etkisi paydaşlarımızı çoğaltmakla oluyor. Bunlar sivil toplum örgütleridir. En önemlisi barolardır. Kamuoyudur, medyadır. Paydaşlarımızı çoğaltmak, tanınırlığımızı artırmak, etkinliğimizi perçinlemek illerde halkla buluşuyoruz” diye konuştu.
Hak arama kültürü gelişiyor
Malkoç, kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılması için kamu denetçiliğine çok önemli görevler düştüğünü belirterek şöyle devam etti.
“Başvuruların da çok kaliteli olması gerekiyor. Özellikle avukat arkadaşlarımızla bilgi paylaşımına ihtiyaç var. İdare iyi yönetim ilkelerinin daha iyi yerleşmesi için gayret ediyoruz. Vatandaşın hak arama kültürünü geliştirme çabasındayız. Hepsinden önemlisi, hukuk devleti ilkesinin, demokrasinin kökleşmesi, idare uygulamalarının şeffaf hale gelmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz.”
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun’a, 16 Nisan Halkoylamasından sonra yeni sistemde denetimle ilgili yapılan çalıştay içeriğinin yer aldığı bir kitap hediye etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.