• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 14 °C

Kadınlar sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor

Kadınlar sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor
Üç kadından biri, günlük hayatını engelleyen bir sağlık sorunu yaşıyor...

Tıbbın gelişmesiyle birlikte yaşam süreleri de uzuyor. İnsanın ömrünün son 200 yılda 30’dan 73’e çıktığı biliniyor. Konuya dair küresel çapta yapılan araştırmaları inceleyen Online PR Servisi ise erkeklere göre daha uzun yaşamalarına rağmen, kadınların hayatlarının yüzde 25’inden fazlasını sağlık sorunlarıyla mücadele ederek geçirdiğini bildiriyor. 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların yaşam süreleri uzuyor. Dünya Ekonomik Forumu ve McKinsey’in yayımladığı verilere göre, bir insanın yaşam süresi son 200 yılda 30’dan 73’e çıktı. Jeopolitik, metabolik ve çevresel tehditlerle birlikte ise yaşam süresinin 2050’ye kadar 5 yıl daha artacağı izleniyor. Üstelik bu oran, cinsiyetlere göre değişiklik gösteriyor ve istatistikler, kadınların erkeklerden daha uzun bir yaşama sahip olduğuna işaret ediyor. Bu doğrultuda, kadınların ve erkeklerin sağlıksal açıdan hayat standartlarını inceleyen Online PR Servisi B2Press, araştırmalardan hareketle kadınların hayatlarını erkeklere kıyasla daha fazla sağlık sorunuyla geçirdiğini bildiriyor. 

Her üç kadından biri, günlük hayatını engelleyen bir sağlık sorunu yaşıyor

B2Press’in global çaptaki incelemelerine göre kadınlar, hayatlarının %25’inden daha fazlasını sağlık sorunlarıyla mücadele ederek geçiriyor. Kadınların sağlık hizmetlerinden yararlanamamalarından ötürü oluşan sağlık açığının yol açtığı ölümler, toplam 75 milyon yıllık yaşam süresiyle eşdeğer oluyor. Ancak konuya dair yapılan araştırmalar, milyarlarca kadının ölümcül hastalıklara karşı test yaptıramadığını, fiziksel veya duygusal sağlık sorunlarından muzdarip olmaya devam ettiğini ve bütçelerini karşılamakta zorlandığını ortaya koyuyor.

Öyle ki, Online PR Servisi B2Press’in çözümlediği araştırmalardan elde ettiği bulgulara göre, günümüzde yaklaşık 1 milyar kadın (her üç kadından biri) normal aktivitelerini yapmalarını engelleyen sağlık sorunları yaşadığını bildiriyor. Bunun arka planında, kadın sağlığının genellikle yalnızca cinsel ve üreme sağlığını içerecek şekilde ele alınması bulunsa da bu durumun, kadınların sağlık yükünü anlamlı şekilde temsil etmediğini gösteriyor.

Ayrıca, kadınların sağlığı konusunda küresel çapta yeterince finansman ayrılmıyor. Kadınların sağlık hizmetlerine erişim açığının kapatılmasıyla 3,9 milyar kadına faydada bulunulabileceğine, ömürleri boyunca ortalama 500 gün kazandırılabileceği öngörülüyor. Kadın sağlığına yapılan her 1 dolarlık yatırımın ekonomik büyümede yaklaşık 3 dolar geri dönüş yaratacağı tahmin ediliyor. 

Her yıl 350 bin kadın rahim ağzı kanserinden dolayı hayatını kaybediyor

İncelemelerini baz alarak her yıl milyonlarca kadının hayatını kaybetmesine neden olan hastalıklara yönelik yapılan test sayısının halen çok düşük olduğunu belirten B2Press, kadınların çoğunun kanser, diyabet, yüksek tansiyon veya cinsel yolla bulaşan bir hastalık veya enfeksiyon için test yaptıramadığını aktarıyor. Tam da bu noktada yapılan analizler, dünyadaki her 10 kadından üçünün yaşadıkları bölgede sunulan sağlık hizmetlerinden memnun olmadığını gösteriyor. 

Gallup’un konuya dair yayımladığı bir araştırma, kadın sağlığı hizmetlerinde ilerleme kaydedilmesi için küresel liderlerin ya da ülkelerdeki yetkililerin eylem planı uygulaması gerektiğine dikkat çekiyor. Nüfusunun %49,9'unu kadınların oluşturduğu Türkiye’deki yerel yönetimler de bu hususa dair adım atmaya devam ediyor.

Dünyanın en çok görülen kanser tipi olan rahim ağzı kanserinin nedeni Human Papilloma Virüsü’ne (HPV) karşı aşı uygulamasının İstanbul’da ikamet eden 9 ila 26 yaş aralığındaki vatandaşlara 16 Mayıs itibarıyla ücretsiz yapılacağı duyuruldu. Öyle ki, ülkemizde günde en az 3 kadın, rahim ağzı kanseri vakalarını önleyen HPV aşısı olmadığı için hayatını kaybederken, dünya genelinde de her yıl yaklaşık 350 bin kadın bu nedenle yaşamını yitiriyor.

Elbette, kadın hastaları yalnızca rahim ağzı kanserini kapsamıyor. Her yıl milyonlarca kadın farklı meme ve pelvik rahatsızlıklarla mücadele ediyor. Dolayısıyla, kadın hastalıklarına dair hizmetlerin daha erişilebilir kılınmasının ölüm ve kalıcı hasarların giderilmesine yardımcı olacağı düşünülüyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102.Yılı29 Ağustos 2024 Perşembe 10:50
  • Sosyal medyada okul heyecanı26 Ağustos 2024 Pazartesi 10:42
  • Yaz aşkları neden kısa sürer?24 Ağustos 2024 Cumartesi 10:07
  • Korsan yayıncılık sorunu devam ediyor23 Ağustos 2024 Cuma 18:36
  • Evde yetişen şifalı bitkiler22 Ağustos 2024 Perşembe 09:05
  • İnternet kullananlar dikkat!15 Ağustos 2024 Perşembe 11:28
  • Milyonlar Yusuf Dikeç’i konuştu15 Ağustos 2024 Perşembe 10:52
  • Türkiye, yalnız seyahatte dünya 1'ncisi14 Ağustos 2024 Çarşamba 12:03
  • Savaş anksiyetesi ile nasıl başa çıkılır?12 Ağustos 2024 Pazartesi 11:34
  • Çevre tahribatı turizmi tehdit ediyor07 Ağustos 2024 Çarşamba 12:56
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43