Uludağ Üniversitesi, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü çeşitli etkinliklerle kutladı. Kutlama programındaki klasik müzik dinletisindeki hareketli parçalar, 7 Mart günü yedi kadının trafik kazasında yaşamını yitirmesi nedeniyle iptal edildi. Konuşmalarda ölen kadınlara rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı dilekleri yer aldı.
Uludağ Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (UKAM) tarafından Mete Cengiz Kültür Merkezi‘nde düzenlenen kadınlar günü etkinlikleri, Bursa’dan Ankara’ya kadınlarla ilgili bir toplantıya katılmak üzere giderken yaşamını yitiren kadınlar nedeniyle buruk geçti.
Açılışta konuşan UKAM Müdürü Prof. Dr. Serpil Aytaç, 8 Mart gününün tüm dünyada kadın sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün olduğunu belirterek, adil ve kalkınmış bir toplumu inşaa etmenin önkoşulunun kadın olduğunu söyledi.
Ülkemizde kadın haklarında yasal anlamda arzu edilen yere gelindiğini söylemenin mümkün olduğunu ancak, uygulamada kadının çaresizliğinin halen devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aytaç, “Gösterilen tüm çabalara karşın kadınlar toplumda hak ettikleri yerde değiller. Dünyadaki işlerin yüzde 66’sının kadınlar tarafından yapılmasına karşın, kadınlar dünyadaki toplam gelirin sadece yüzde 10’una, malvarlığının ise sadece yüzde 1’ine sahipler. Ülkemiz kadın erkek eşitliği açısından 134 ülke arasında 130. sırada yer alıyor” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eray Alper , kadınların 160 yıl önce insanca bir yaşam için başlattıkları mücadelenin bugünlere geliş sürecini özetleyerek, “8 Mart, kadınların toplumsal yaşamda hak ettikleri yere gelme çabalarının bir sembolüdür, Ekonomik, siyasal ve sosyal alanda daha çok söz sahibi olabilmesi ve karar mekanizmalarında daha çok bulunabilmesi için toplum olarak hep birlikte üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Sağlıklı gelişme ve demokratikle hiçbir ülkenin kalkınmasının gelişmesinin ve demokratikleşmesinin kadınların emeği olmadan mümkün değildir” şeklinde konuştu.
Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Polat ise konuşmasında kadının bir toplum için önemine değinerek, televizyonlarda aile kavramını zedeleyen sansasyonel programları eleştirdi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Bursa-Kocaeli Sorumlusu Sinem Mısırlıoğlu, dünyanın neresinde olursa olsun, derecesi, yöntemi, etkisi, sonucu değişebilir ama kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldıklarına işaret ederek, “Bu sorun evrensel bir sorundur, insan hakkı ihlalidir ve küresel bir önceliğe sahiptir. Türkiye, bu konuda yasalar anlamında biraz daha şanslı ama uygulamada hep beraber bir mücadeleye ihtiyaç var. Çok boyutlu ve küresel olması, değiştirilemeyeceği anlamına gelmez. Yerelin değiştirici ve dönüştürücü bir gücü vardır. BM, Türkiye’de bu konuda çalışmalar yapıyor. Türkiye’deki mültecilerin yüzde 75’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu nedenle kadın odaklı bir çalışmanın ihtiyaç olduğu düşünüldü. Şu anda 23 yerde kadınlar ve kız çocukları için güvenli alanlar oluşturdu. Üreme sağlığı ve kadını sosyal ve beceri anlamda güçlü yapmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. 2017 sonunda da 40 merkeze ulaşması hedefleniyor” dedi.
Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Bursa Kadın Birimi Sorumlusu Özge Yanbolluoğlu da, savaş mağduru kadın ve çocuklara eğitimler verdiklerini, meslek edindirme kursları düzenlediklerini, onların kültürel anlamda adaptasyonunu kolaylaştırmaya çalıştıklarını anlattı.
“Güçlü kadın, güçlü toplum, mutlu kadın mutlu aile” konulu söyleşinin de yer aldığı etkinlikte, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan yaylı sazlar dörtlüsü, “Sarı Gelin” ve “Karahisar Kalesi” adlı türküleri seslendirdi. Dörtlü, diğer hareketli parçaları ise, 7 kadının ölümü nedeniyle iptal etti.
Etkinlik boyunca, Mete Cengiz Kültür Merkezi girişinde ise renkli görüntüler yer aldı. Uludağ Üniversitesi Kreş ve Anaokulu, Emine Örnek Koleji, Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi, Duyum İşitme Engelliler Okulu Öğrencileri ve Nilvak Çekirge Rotary Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin yaptığı kadınlar günü içerikli resimleri sergilendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.