Gezici Araştırma Şirketi tarafından Birleşmiş Milletler (BM) için yapılan “Türkiye’de Muhafazakârlık” araştırmasına göre Türkiye’de kendisini “muhafazakâr” veya “dindar” olarak tarif edenlerin oranı azaldı. Ayrıca başörtüsü kullanımı, oruç tutma ve namaz kılma oranları da düştü. Buna karşılık moderleşme ve batılılaşma arttı. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre yaş yükseldikçe “muhafazakarım” diyenlerin oranı artıyor; ayrıca düzenli namaz kılma oranı kadınlarda daha yüksek...
Şirketin Türkiye’nin 7 bölgesinde 36 il ve 189 ilçede 4 bin 860 kişi üzerinde yaptığı araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:
Araştırmaya göre, 2011 yılında kendisini “muhafazakâr” olarak tanımlayanların oranı yüzde 32.3 iken, bu oran 2013’te yüzde 30.6’ya, 2015’te yüzde 30.2’ye geriledi.
Yaş artıkça yükseliyor
Şirketin değerlendirmesi ise şöyle: “Yaş yükseldikçe muhafazakarım diyenlerin oranı da yükseliyor, eğitim yükseldikçe hayır cevapları artıyor. Büyükşehirden kıra doğru gittikçe muhafazakarların oranı artıyor. Türkiye’de 2013 yılından itibaren muhafazakarım diyenlerde azalma olmuştur. Türkiye’de muhafazakarlaşmada azalma var.”
Araştırmaya göre, kadınlar daha düzenli namaz kılıyor. Yaş yükseldikçe düzenli namaz kılanların oranı hızla artıyor. Eğitim yükseldikçe düzenli namaz kılanların oranı hızla azalıyor. Ayrıca Türkiye’de namaz kılanların oranında her yıl azalma var. Namaz kılanların veya başörtüsü kullananların görünürlükleri artıyor ama sayıları azalıyor.
Araştırmaya göre düzenli namaz kılanların oranı 2013’te yüzde 28.2 iken 2015’te bu oran 26.2’ye gerilemiş. Buna mukabil hiç namaz kılmayanların oranı son 2 yılda yüzde 22.7’den, yüzde 27.5’e yükselmiş...
Görünürlük arttı
Araştırmadan; yaş yükseldikçe oruç tutma oranlarının hızla arttığı, düzenli oruç tutan kadınların erkeklerden fazla olduğu, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güney Anadolu’da oruç tutma oranı Türkiye ortalamasından fazla olduğu sonucu da çıkıyor. Yine elde edilen verilere göre, ibadetlerini yerine getirenlerin oranında azalma var. Mesela 2013’te Ramazan boyunca oruç tutacağını belirtenlerin oranı yüzde 44.6 iken, 2015’te bu oran yüzde 42.1 olarak görülüyor. “Hiç tutmayacağım” diyenlerin oranında ise 2 yılda 5 puanlık artış var.
Araştırmadan çıkan ilginç diğer bir sonuç ise dindarlık ve muhafazakarlığın azalması, buna karşılık görünürlüğün artması... Araştırmaya göre, dindarlaşma azalıyor fakat görünürlük arttığı için sanki muhafazakarlaşma artıyormuş gibi bir algı oluşuyor. Araştırma bu durumu şöyle açıklıyor:
“Başörtülü öğrencilerin üniversiteye gitme oranlarında hızlı artış olması onları görünür kıldı, iş hayatına atılan başörtülü kadınların görünür olması da sanki ülkede dindarlaşmanın veya muhafazakarlığın arttığını düşündürüyor. Ancak Türkiye’nin tam tersine giderek batılılaştığı ve modernleştiği görülüyor. Din, halkın hayatında çok önemli bir yer etmemeye başlamıştır.”
Kadınların yüzde 53.2’si başörtüsü kullanıyor. Türkiye’de başörtüsü kullananların oranında düşüş var. Kadınların eğitim seviyesi arttıkça başörtülü veya türbanlı kadınlar görünür hale geliyor. Kapanan kadınların oranında ciddi azalma var. 18-27 yaş arası kadınlarda türban kullanım oranı diğer yaş gruplarına göre 4 kat fazla...
Etiketler: Anadolu , Video , eğitim , Birleşmiş Milletler , Karadeniz , Ramazan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.