Kadınların özellikle yaz aylarında korkulu rüyası olan selülitlerden kurtulmanın tam zamanı… Üstelik bu dertle başa çıkmak öyle göründüğü kadar da zor değil…
Kadınların kabusu selülit; deride portakal kabuğu görünümü ve çukurcuklarla seyreden, deri ve yağ dokusundaki düzensiz görünümü tanımlayan genel bir kavramdır. Özellikle kadınlarda görülen, sıklıkla uyluk, kalça ve karın bölgesindeki deri altı yağ dokusunun bölgesel metabolik bozukluğu olarak tanımlanabilir. Selülite neden olan birçok faktör olduğunu belirten Dr. Eylem Acar Klinik-Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Acar, bu konuda şu bilgileri verdi: Selülitler; kronik venöz (toplardamarlardaki kan basıncı) yetersizlik ve varislerle beraber seyredebilir. Bu durumda deride ince ve kalın kılcal damar çatlamaları göze çarpar. Kan ve lenfatik dolaşım bozukluklarının selülite neden olduğu bir gerçektir. Bu yüzden tedavinin bir bölümünü, dolaşım bozuklukları ile mücadele oluşturur. Öte yandan selülit oluşumunda hormonal faktörlerin rolü de tartışmasızdır. Selülitin başlamasında ve ilerlemesinde en önemli hormonlardan birisi östrojendir. Bu yüzden selülit en çok kadınlarda olur; ergenlik döneminden sonra başlar ve hamilelik, menstruasyon ve menopoz dönemlerinde artış gösterir.
NEDENi SIKI GiYSiLER OLABiLiR
Tüm bunların dışında selülitin oluşumunu kolaylaştıran birtakım ek faktörler vardır. Bunların başında genetik yatkınlık yer alır. Yağ ve karbonhidratların fazla alındığı dengesiz beslenme, aşırı tuz tüketimi ve liften fakir diyet de selülitin artışına neden olur.
Topuklu ayakkabılar da tetikliyor
Hareketsiz yaşam tarzı, sıkı giysiler ve yüksek topuklu ayakkabılar; baldır kaslarında disfonksiyona ve azalmış kas pompalama mekanizmasında hasara yol açarak, venöz dolaşımın azalmasına ve dolayısıyla selülite neden olur.Sigara yine mikrodolaşımı ve doku oksijenlenmesini azaltır ve serbest radikal oluşumunu artırır. Alkol de yağ metabolizmasını etkileyerek selülit oluşumunda olumsuz etkilerde bulunur. Selülit, kadınlarda ciddi kozmetik kaygılara yol açan multifaktöryel bir deri değişikliğidir. Özellikle bu konuda kişilerin ruhsal ve maddi suiistimaline çok uygun bir pazar vardır. Bu nedenle selülit, kesinlikle bir uzman kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
EN iDEALi KOMBiNE TEDAViDiR
Selülit tedavisinde tek bir tedaviden ziyade kombine tedavi modelleri tercih edilir. İlk yapılması gereken; yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapmak ve selüliti artırıcı faktörleri ortadan kaldırmaktır. Uygun diyet programları ve egzersiz uygulamak, ilaç kullanımına (özellikle hormonal ilaçlar) anksiyete ve stres kontrolüne dikkat etmek, sigara ve alkolden uzak durmak gerekir.
Tedavide en etkili yöntemlerden biri de mezoterapidir. Mezoterapi derinin orta tabakasının tedavi yöntemidir. Bu tedavide yağ yakıcı, dolaşım ve mikrosirkülasyonu düzenleyici, oksijenlenmeyi artırıcı pek çok aktif madde direkt olarak problemli bölgeye lokal olarak uygulanır.
Yardımcı olarak kullanılan cihazlar arasında son dönemde etkinliği ve faydaları sonuçlarla kanıtlanmış; Tripolar Radyofrekans tedavisidir. Trilipo uygulamaları girişimsel olmayan vücut şekillendirme ve deri sıkılaştırma amaçlı en gelişmiş çözümlerdir. Sonuçları ilk uygulamadan hemen sonra görülür, ancak kesin sonucu almak için birkaç seans daha gerekebilir.
Uygulama üçlü bir etki mekanizmasının aynı anda işlemesiyle gerçekleşir:
1- Önce etkisi kanıtlanmış radyo frekans ile yağların çözülüp salınması sağlanır. Radyo frekans yağ hücrelerini ısıtarak içeriğindeki yağı sıvı yağ olarak salgılatır.
2- Lenfatik drenaj sistemi sayesinde de istenmeyen bu yağların doğal yoldan kolaylıkla uzaklaştırılması sağlanır,
3- Kolojen liflerin sıkılaşmasını ve uzun dönemde de kolojen yenilenmesini sağlayan radyofrekans enerjisi de derinin yeniden şekillenmesine yardımcı olur.
Bebeklerde demir eksikliğinin zamanında fark edilmezse zekâ katsayısındaki düşüklük ve zihinsel fonksiyon bozukluğu kalıcı hale dönüşebilir.
Bu nedenle özellikle ilk 2 yaşta çocuğun düzenli hekim takiplerinin atlanmaması çok öneml. Acıbadem International Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Şehla, ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken belirtileri şöyle sıraladı: Ciltte solukluk, huzursuzluk, iştahsızlık, kalp atımında hızlanma sorunu varsa, aileler zaman kaybetmeden hekime başvurmalı. Demir eksikliğinde ayrıca besin olmayan maddelerin yenilmesi (buz, toprak) veya duvar ve metal maddeleri yalama gibi belirtiler de görülüyor. Ayrıca dikkatsizlik ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler de demir eksikliği için önemli bir uyarıcı oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.