Türkiye'nin 23 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştığı Çin, İzmir Başkonsolosluğunu geçici olarak kapatma kararı aldı.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin 2015 yılı Eylül ayında açtığı İzmir Başkonsolosluğu'nun vize verme sürecine girmesini bekleyen İzmir iş dünyası, konsolosluğun kapatılma kararı ile sarsıldı.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi yaptıkları ortak açıklamayla, "Çin'in İzmir Başkonsolosluğunu kapatmayın" çağrısında bulundu.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "İZTO olarak Çin ile ilişkilerimizi çok ayrı bir yerde tutuyoruz. Başkonsolosluk ile de çok yakın bir işbirliğimiz var. Çin Başkonsolosluğu, İzmir ile Çin arasındaki ticari ve dostane ilişkilerin temelidir. 2015 yılında açılan Başkonsolosluk faaliyetleri ile son 4 yılda İzmir ile Çin arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmeler çok açık. 2019 yılı için Çin'in İEF'de partner ülke olması için İzmir'deki bütün kurumlar el ele çalışıyor. Kurulduğu günden bu yana, gerçekleştirdiğimiz bütün projelerde Sayın Başkonsolos ve Ticaret Konsolosu Odamızın yanında oldu, mümkün olan her şekilde Odamıza yardımcı oldular. Özellikle Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nde şehrimizin yeri düşünüldüğünde, İzmir ile Çin ilişkilerinin her geçen gün artması için çalışılması gerekirken, burada bizimle işbirliği içerisinde çalışan Başkonsolosluğun kapatılması bizi derinden üzdü" dedi.
"Bizler Çin'e seyahatte vizelerin kolaylaştırılması, İzmir'de vize ofisinin açılmasını beklerken bizim için büyük bir değer olan Başkonsolosluğun kapatılması kararının gelişen ticari ve kültürel ilişkilerimizi yavaşlatacağına inanıyoruz" diyen Özgöner sözlerini şöyle tamamladı: "Başkonsolosluğun geçici olarak kapatıldığını açıklayan yetkililerden beklentimiz, en yakın zamanda Başkonsolosluğu yeniden faaliyete geçirmeleri ve İzmir'de bir vize merkezi açılması konusunda çalışmalar yapmalarıdır. Çinli dostlarımızın en kısa zamanda yeniden aramıza dönmesini bekliyoruz."
Yorgancılar: "Çin'in İzmir temsiliyetinin devamını talep ediyoruz"
2018 Ekim Ayı'nda Çin İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu'ya gerçekleştirdikleri ziyareti hatırlatan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar ise, "Ziyaretimizde, Çin ve Türkiye arasında 23 milyar dolarlık ticaret hacminin, yaklaşık 850 milyon dolarının İzmir'den yapılıyor oluşunu değerlendirmiş ve söz konusu hacmin yeterli olmadığı konusunda hemfikir olmuştuk. Çin ticaret heyetlerinin İzmir'e yönlendirilmesini istediğimizi aktarmış, kurulum çalışmaları hızla devam eden Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Çin'li yatırımcıları davet etmiş, işbirliği olanaklarımızı güçlendirecek projelere ilişkin olumlu temaslarda bulunmuştuk. Sayın Konsolosumuz İzmir'de 2 firmanın kömür santrali ve madencilik sektöründe başarılı birer yatırım faaliyeti gösteriyor ve Çin'li yatırımcılar için son derece önemli bir model oluşundan söz ederken, daha yoğun bir işbirliği içine gireceğimizi ifade etmişti. Kurumlararası diyalogla çok daha ileri seviyelere taşımayı arzu ettiğimiz işbirliğinin, İzmir Başkonsolosluğu'nun kapatma kararıyla, iş yapma heyecanı ve kolaylaştırıcı uygulamaları sekteye uğrayacağını düşünüyor ve çok önemsediğimiz Çin'in İzmir'imizdeki Konsolosluk temsiliyetinin devamını talep ediyoruz.
Kestelli: "Çin, Başkonsolosluğu köprü görevi üstleniyor"
Çin'in özellikle tarım ve gıda ürünleri alanında Türkiye açısından gelişme potansiyeli en büyük pazarlardan biri olduğuna vurgu yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "2018 yılında Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacmi 23,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam içinde ihracatımızın payı ancak 2,9 milyar dolar; onun da sadece 150 milyon doları tarımsal ürünler. Tarım ürünleri alanında mevcut ticaret hacmini ve işbirlikleri artırma konusunda iyi bir zemin yakalamıştık. Çin'in İzmir Başkonsolosluğu, Egeli iş insanları ile Çinli muhatapları arasında köprü görevi üstleniyor ve bürokratik işlemlerin hızlanmasında önemli rol oynuyordu. Konsolosluğun kapatılma kararı mutlaka ki bu süreci sekteye uğratacaktır. Temennim bu yanlıştan bir an önce dönülmesidir" diye konuştu.
Eskinazi: "2019 yılını Çin Yılı ilan ettik"
İzmir'deki Çin Başkonsolosluğu'nun 4 yıl önce faaliyete geçtiğini ve İzmir ile birlikte 8 ile hizmet verdiğini anlatan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Çin'in Bir Kuşak Bir Yol Projesi kapsamında İzmir Avrupa'ya açılan son nokta. O nedenle, Çin İzmir'e özel bir önem veriyor. Biz de 2019 yılını Çin Yılı ilan ettik. Japonya ve Güney Kore'de sürdürdüğümüz Turquality Pojesi'ne Çin'in dahil edilmesi için Ticaret Bakanlığı'na başvuruda bulunduk. 6-9 Mart 2019 tarihleri arasında Çin'in Xiamen kentinde Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın Milli Katılım Organizasyonu'nu 140 firmanın katılımı ile gerçekleştireceğiz. 26-28 Eylül 2019 tarihlerinde ise Guangzhou'da düzenlenecek olan Food2China Fuarı'na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu yapmak üzere çalışma başlattık. 2019 yılının ilk 6 aylık döneminde 3 sektörel ticaret heyeti, alım heyeti organizasyonu yapmayı planlıyoruz. Bütün bu etkinliklere katılacak üyelerimizin vize işlemlerinin İzmir Başkonsolosluğu tarafından yapılmasını beklerken kapatma kararı bizleri şok etti. Bu karardan vazgeçilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Karar, Çin'in Ankara Büyükelçiliği internet sitesinden duyuruldu. 28 Şubat 2019'dan itibaren Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu hizmet vermeyi durdurdu. Çin'in İzmir Başkonsolosluğu'nun eski görev bölgesi ile ilgili konsolosluk işleri Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nce yürütülecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.