• BIST 9888.62
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 4 °C

İşte en yaygın 10 dolandırıcılık yöntemi

İşte en yaygın 10 dolandırıcılık yöntemi
Küçük İşletme Sahiplerinin Karşılaştıkları En Yaygın 10 Dolandırıcılık

Küçük işletmeler, dijitalleşme ile birlikte yeni fırsatlara kavuşurken, aynı zamanda dolandırıcılık girişimlerine karşı da daha savunmasız hale geliyor. Siber suçlular, özellikle yeterli kaynaklara sahip olmayan küçük işletmeleri hedef alarak, dolandırıcılık yöntemleriyle finansal kayıplar yaşatabiliyor. Teknolojinin gelişmesiyle dolandırıcıların kullandığı taktiklerin de geliştiğini belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, küçük işletmeleri hedef alan en yaygın 10 dolandırıcılık yöntemini ve alınması gereken önlemleri paylaşıyor.

Küçük işletmeler, dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dijitalleşme ile birlikte daha fazla risk altında kalırken, bu tür tehditlerle başa çıkmak için çeşitli stratejiler geliştirmeleri gerekiyor. Bu risklerin yönetilebilmesi için işletmelerin teknolojik güvenlik önlemlerini en üst düzeyde tutmaları büyük önem taşıyor. Bu tür dolandırıcılıklara karşı küçük işletme sahiplerinin bilinçli olması gerektiğini ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, küçük işletmeleri hedef alan en yaygın 10 dolandırıcılık yöntemini ve alınması gereken önlemleri paylaşıyor.

Küçük İşletme Sahiplerinin Karşılaştıkları En Yaygın 10 Dolandırıcılık

1. Kimliğe Bürünme Dolandırıcılığı: Saldırganlar, hedefledikleri kişileri ödeme yapmaları ya da hassas bilgilerini paylaşmalarına ikna etmek için güvenilir kişi veya kuruluşların kimliğine bürünüyor. Bu dolandırıcılık yönteminde saldırganlar genellikle sahte e-posta adresleri, telefon numaraları veya sosyal medya hesapları kullanarak hedef kişilere ulaşıyor. Saldırganlar, gerçek bir banka, resmi bir kurum veya iş ortağı gibi görünerek, acil bir ödeme talebi, hesap güncellemesi ya da güvenlik uyarısı gibi gerçekçi bahaneler sunuyor. 

2. Ofis Malzemeleri Dolandırıcılığı: Saldırganlar, işletmelerin her zamanki ofis tedarikçileri gibi davranarak kağıt, toner veya diğer ofis malzemelerinin yeniden sipariş edilmesi gerektiğini hatırlatan sahte talepler oluşturuyor. Genellikle küçük işletmelerdeki yoğunluk ve dikkatsizlikten faydalanarak gerçekleşen bu dolandırıcılık yönteminde saldırganlar, sahte fatura veya tekliflerle ofis yöneticilerini kandırarak gereksiz siparişler vermelerini sağlıyor.

3. Pazarlama, Reklam ve İnceleme Dolandırıcılığı: Saldırganlar, işletmelere sahte reklam teklifleri veya var olmayan bir işletme rehberinde yer alma fırsatları sunarak onları kandırmaya çalışıyor. Genellikle "ücretsiz" bir listeleme teklifiyle ya da işletme bilgilerini güncelleme bahanesiyle arayarak kişisel veya iş bilgileri talep ediliyor. Bu tür bir dolandırıcılıkta, işletme bilgilerinin onaylandığını belirten bir görüşme kaydı elde ettikten sonra, beklenmedik bir fatura gönderiliyor. Saldırganlar, ödeme yapılması için bu kaydı kullanarak baskı kurabiliyor ve bu yöntemle, sahte reklam maliyetleri veya listeleme ücretleri adı altında işletmelerden para talep edebiliyorlar.

. Ödül Dolandırıcılığı: Bazı saldırganlar, işletmelerin prestijli bir unvan için seçildiklerini veya bir yayında yer aldıklarını iddia ederek sahte ödüllerle işletme sahiplerini hedef alıyor. Bununla birlikte, baskı veya tanıtım masraflarını karşılamak için bir ücret talep ediliyor.

5. Sahte Fatura Dolandırıcılığı: Dolandırıcılar, hiç gösterilmeyen reklamlar, var olmayan ticaret gruplarına üyelikler, hiç sipariş edilmeyen veya alınmayan ofis malzemeleri gibi hiç talep edilmeyen ürün veya hizmetler için ücret talep edebiliyor. 

6. Kamu Hizmeti Dolandırıcılığı: Dolandırıcılar, işetme sahiplerinin kamu hizmeti şirketlerini temsil ediyor gibi arama yapabiliyor ya da e-posta gönderebiliyor. Örneğin, ödeme yapılmaması durumunda elektriğin veya internetin kesileceğini iddia edebiliyorlar. Bu dolandırıcılar, düşünmeden hareket edileceğini umarak aciliyet hissi yaratmaya güveniyor. 

7. Değerleme Dolandırıcılığı: Bu dolandırıcılıkta, sahte bir işletme komisyoncusu işletmenizi satmak için yardımcı olmayı teklif ediyor. Değerleme veya diğer hizmetler için ücret aldıktan sonra, hiçbir şey sağlamadan ortadan kaybolurlar. 

8. CEO Dolandırıcılığı: Saldırganlar, bu yöntemde kendilerini bir şirketin CEO'su ya da üst düzey yöneticisi olarak tanıtıyor. Genellikle finans departmanından birine bir e-posta göndererek dolandırıcılar tarafından kontrol edilen bir hesaba para transferi yapılmasını istiyorlar.

9. Kredi Kartı İşlemleri Dolandırıcılığı: Dolandırıcılar genellikle kredi kartı işlemleri için daha düşük oranlar veya daha iyi fırsatlar vaat ederek kurbanlarını kandırmaya çalışıyor. Bu tür dolandırıcılık, genellikle sahte web siteleri veya phishing e-postaları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar, kişisel bilgileri çalmak amacıyla güvenilir gibi görünen tekliflerle kullanıcıları tuzağa düşürüyor. Bu tür dolandırıcılık vakalarında, kredi kartı bilgilerini ele geçiren suçlular, kart sahiplerinin hesaplarına izinsiz erişim sağlayabiliyor ve büyük finansal kayıplara yol açabiliyor.

10. Küçük İşletme Kredisi Dolandırıcılığı: Küçük işletmeler kredi başvurusunda bulunurken, kendilerini bankalardan temsilci olarak tanıtan dolandırıcıların kurbanı olma riski altındadır. Bu dolandırıcılar, işletmelerden hassas finansal bilgiler talep edebiliyor veya ücret isteyebiliyor.

 

Küçük İşletmeler için 7 Siber Güvenlik İpucu

 

1. Kimlikleri, e-postaları, faturaları ve işlemleri doğrulayın. Ödeme yapmadan önce ödeme taleplerini ve fatura ayrıntılarını iki kez kontrol edin. Herhangi bir şüpheniz varsa taleplerin meşruiyetini ayrı bir iletişim kanalı üzerinden teyit edin.

 

2. Çalışanlarınıza düzenli olarak kimlik avı girişimlerini ve diğer dolandırıcılıkları nasıl tespit edeceklerini öğretin. Önemli olan nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmelerini sağlamaktır.

 

3. Herkesi benzersiz, güçlü parolalar kullanmaya teşvik edin ve ekstra bir güvenlik katmanı eklemek için çok faktörlü kimlik doğrulama ayarlayın.

 

4. Tüm yazılım ve sistemlerinizi en son güncellemeler ve güvenlik yamaları ile güncel tutun. Bu, bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği olası açıkların kapatılmasına yardımcı olur.

 

5. Hassas bilgileri şifreleyin ve ana ağınızdan ayrı, güvenli bir yerde çevrimdışı olarak yedekleyin.

 

6. Çalışanlara yalnızca işleri için ihtiyaç duydukları verilere ve sistemlere erişim izni verin. Bu, riski en aza indirmeye yardımcı olur.

 

7. Ortaya çıkan güvenlik sorunlarını hızlı bir şekilde ele alabilmek için bir olay müdahale planı hazırlayın.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sahte iPhone 16 tekliflerine dikkat09 Eylül 2024 Pazartesi 10:41
  • Takviye ürün dolandırıcılığı arttı07 Eylül 2024 Cumartesi 09:20
  • Tehlike arama motorları ile yayılıyor06 Eylül 2024 Cuma 10:51
  • Güvenlik açıklarına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 10:49
  • Banka dolandırıcılığına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 09:20
  • Dijital kimlik nasıl korunur?31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:27
  • Ebeveynler bu tuzağa düşmeyin!31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:25
  • Siber suçluların en sevdiği saldırı29 Ağustos 2024 Perşembe 10:31
  • İnternet kullanıcıları saldırı altında26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:53
  • Siber suçluların yeni tekniği23 Ağustos 2024 Cuma 09:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43