Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, son 2 yılda meyana gelen iş kazalarında toplam 2 bin 874 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Soylu, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının özellikle tehlikeli işlerde sorumluluk almakta çekindiğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Soylu, görüşmede milletvekillerinin sorularını cevapladı.
EN ZORLANACAĞIM ALAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE İŞ KAZALARI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ne kadar süreceğini bilemediğini ama en zorlanacağı alanın iş sağlığı ve güvenliği ve iş kazaları olduğunu ifade eden Soylu, "Ben her gün her iş kazasını takip ediyorum. Yani şurama oturuyor, Allah şahittir. Yani bunun nasıl önlenmesi lazım geldiğini, hangi eve hangi sıkıntıyı verdiğini bir şekilde, bir insan olarak düşünüyorum. Yani bu, son derece, hepimizi ilgilendiren, bütün Türkiye'yi ilgilendirir ama bir kültür olarak da hepimizin alışması gereken bir meseledir. Ben geçen gün, Trabzon'da yapılan sendika binasını ziyarete gittim, daha açılmadı. Baktım ki katlar arasında tel örgü gerilmemiş. Ya, ben de iş sağlığı güvenliği uzmanı değilim ama gördüğüm tedbirlerden bir tanesidir bu. Yani, siz iş yerini kapatıyorsunuz, Sosyal Güvenlik iş müfettişliği olarak veya Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki arkadaşlar olarak kapatıyorsunuz, mühür vuruyorsunuz, "Burada çalışmayın." diyorsunuz, o kaçak çalışıyor. Zonguldak'ta Gelik'te meydana gelen kazada burayı kapatıyorsunuz, birçoğunu patlatıyorsunuz, birçoğunu mühürlüyorsunuz. Oraya kaçak giriyor, orada kaçak çalışıyor." diye konuştu.
YASA ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR
Herkesin burada yeni bir bakış açısına daha ihtiyacı olduğunun açık olduğunu kaydeden Soylu, şöyle devam etti: "Esenyurt'taki kazadan sonra ben bunu basın açıklamalarında da mümkün olduğunca, daha doğrusu konuşmalarımda da dile getirdim. Yani, tamam, mülki idare bunu kapatsın ama her şeyin başına bir tane polis dikecek hâli yok. Kapatıyor. Yirmi dört saat orada kendi görevlisini de tutacak hâli yok. Öyle bir görevli sayımız da yok zaten. Buna bambaşka bir yaklaşımı ortaya getirebilecek bir süreci işletmek durumundayız. Bu hepimizin sorunudur ama bu konuda İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası bizim elimizi ciddi bir şekilde güçlendirmektedir. Bu konuda özellikle ortak sağlık merkezleri konusundaki aktivasyon elimizi ciddi şekilde güçlendirmektedir. Bu konuda oluşan kültür, yani oluşmaya çalışan kültür elimizi güçlendirmektedir. Bazen hızlı iş yapma, hızlı sonuç alma alışkanlıkları iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbir almamızı engellemektedir. Bu konudaki en büyük sıkındı da inşaatlarda."
SON 2 YILIN BİLANÇOSU
Soylu, iş kazalarında 2014 yılında bin 626, 2015 yılında ise bin 248 kişinin vefat ettiğini açıkladı.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, iş güvenliği uzmanlarının maaşlarının işverenler tarafından ödendiğini belirterek burada ciddi bir problem olduğunu dile getirdi. Süleyman Soylu, bu değerlendirme üzerine şunları söyledi:
"Ama bunların yönlendirme ve denetim şeyleri var. Kanuna ait öyle sorumlulukları var ki, özellikle Soma faciasından sonra burada ciddi artışlar da söz konusu oldu. Yani iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığını özellikle tehlikeli işlerde sorumluluk almakta herkes çekiniyor. Yani bunu söylemeyelim. Yani burada, nedir o, yani ben oraya gireyim, hiçbir inceleme yapmadan, araştırma yapmadan kendi uzmanlığımla ilgili bir değerlendirme yapmadan imza atayım diye bir şey bugün ortaya koymuş olduğumuz özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde böyle bir şey söz konusu değildir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.