Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) birinci senesini doldururken süreçten en çok etkilenen üniversitelerde belirsizliklerin hala giderilmediğini belirten CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, "Bilimsel geleceğimizdeki tahribatın daha geç olmadan giderilmeli, hükümet bir an önce gerekli düzenlemeyi yapmalı" dedi.
TBMM Eğitim Komisyonu üyesi olan İrgil, bir yıldır üniversitelerdeki tahribatı ve mağduriyetleri dile getirdiğini ancak konunun öneminin daha yeni yeni fark edildiğini belirterek basına yansıdığı kadarıyla kadro hakkını kaybeden, ihraç edilen ya da çalıştığı üniversite kapatıldığı için işsiz kalan 23 bin akademisyenin olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Bu akademisyenlerle ilgili hükümet kanadına defalarca konuyu ilettiklerini ancak bugüne dek geçerli bir düzenlemeye gidilmediğini de vurgulayan İrgil şunları söyledi:
KARAR ALMAKTA ZORLUK ÇEKENLER VAR
"Hiçbir hukuki gerekçe olmadan, savunmaları bile alınmadan yaftalanan akademisyenlerin tekrar iş bulamadıklarını gerek ilgili bakanlara gerekse YÖK yetkililerine sürekli anlattık. Bakanlar üniversitelerin bu akademisyenlerin işe girişlerinde bir sorun olmadığı noktasında gerekli uyarıları yaptıklarını ifade etti. Ancak görüldüğü üzere bürokratlar korkularından akademisyenlerin alımlarını gerçekleştirmedi. Bu noktada daha geç olmadan hükümetin karar almakta zorluk çekenleri rahatlatıcı bir düzenlemeye gitmesi yerinde olacaktır. Üniversitelerdeki büyüyen tahribatın bir an önce giderilmesi, bilimsel geleceğimizi tehdit altında olmaktan kurtaracaktır. Aynı şekilde kadro güvencesi elinden alınan 15 bin ÖYP'li araştırma görevlisi için de oluşan haksızlığın giderilmesi adil bir yaklaşım olacaktır."
İŞ BULABİLEN AKADEMİSYEN SAYISI NEDİR?
Öte yandan konuyu bir kez daha Meclis gündemine taşıdığını ifade eden İrgil, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a yönelttiği önergeyle üniversitelerde tekrar iş bulabilen akademisyen sayısını sordu. Resmen açıklanmamış olan OHAL sürecinde kadro hakkını kaybeden, ihraç edilen ve işsiz kalan akademisyen sayılarının da açıklanmasını isteyen İrgil, Bakan Yılmaz'a ayrıca şu soruları yöneltti: "Çalıştıkları üniversitelerin kapatılması nedeniyle işsiz kalan idari personel sayısı nedir? YÖK işsiz kalan idari personelle ilgili ne gibi bir çalışma yapmıştır? İhraçlarda yapılmış olan hataları gidermek için üniversitelerde kaç komisyon kurulmuştur, bu komisyonların çalışmaları sonucunda kaç akademisyen işine geri döndürülmüştür? Barış İçin Akademisyenler imzacısı olduğu nedeniyle işinden olan ya da ihraç edilen akademisyenlere ilişkin herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.