İpekiş’teki yıkıma flaş karar!
Atatürk'ün de katıldığı törenle 1 Ekim 1925'te temeli atılan Cumhuriyet dönemine ait simge yapılardan İpekiş'teki yıkıma mahkeme durdurma kararı verdi.
Sembol yapının, yıkım sonrası 95 milyon liralık yatırımla termal otele dönüştürülmesi planlanıyor.
Bursa ve Türkiye sanayisi açısından önemli yatırımlarından İpekiş Fabrikası’nın temeli 1 Ekim 1925’te atıldı. İş Bankası’nın katkılarıyla kurulan Bursa Dokumacılık Fabrikası (İpekiş) 1927 yılında hizmete açıldı. Atatürk de 19 Ocak 1933’te Kültürpark bitişiğinde 32 dönüm arazi içinde, kurulan fabrikayı ziyaret ederek, anı defterine “İpekiş Fabrikası’nda gördüklerimden çok sevinç duydum” diye yazdı.
Bursa yöresinde koza üretimi ve ipek böcekçiliğinin teşviki amacıyla kurulan tesis, 1940’larda Yün-İş ile birleşti. 1991’de özelleştirilen İpekiş, Tarman Grup tarafından işletilmeye başlandı. Bu firma da DOSAB’ta yeni tesisler yapınca eski fabrikanın yıkılarak termal tesis yapılması kararlaştırdı. Hazırlanan proje Osmangazi ardından Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçti. İpekiş’in, bu yatırıma 95 milyon lira harcama ile 250 odalı planlanan otele dönüştürülecek ayrıca kür merkezi-fizik tedavi ve rehabilitasyon üniteleri de bulunacak. Proje kapsamında; 150 kişilik oturma salonu, restoranlar, kafeterya, 700 kişilik çok amaçlı salon, toplantı salonları, 2 kapalı yüzme havuzu, açık yüzme havuzu, 250 araçlık kapalı garaj ve 100 araçlık açık otopark planlanıyor. Mimar Hasan Sözüneri’nin çizdiği ve koza şeklinde hazırlanan termal kür merkezinde Atatürk’ün 1925 yılında tesisin yapımı için ilk adımı attığı idari bina sergi amaçlı kullanılacak. Binada ayrıca Atatürk Özel Anı Köşesi oluşturulacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.