• BIST 9534.13
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

İlk sonuçlar geldi

İlk sonuçlar geldi
Irkçı lidere şok
Hollanda'da oy kullanma işlemi sona erdi, ilk sonuçlar geldi
Türkiye ve Avrupa'nın gözü Hollanda seçimlerinde... Hollanda'daki parlamento seçimlerinde oy kullanma işlemlerinin sona ermesinin ardından ilk sandık çıkış anketi (exit pool) açıklandı. İlkk sandık çıkış bilgilerine göre, Başbakan Rutte'nin partisi VVD, parlamentodaki sandalyelerden 31'ini kazanarak, koalisyon hükümetinde birinci parti oldu. André Rouvoet başkanlığındaki Hristiyan Demokratik Partisi de parlamentoda çoğunluk elde etti. İslam karşıtı söylemleriyle tanıan Geert Wilders'ın Özgürlük Partisi (PVV) parlamentodaki 150 sandalyeden 19'unu kazand
 
Hollanda'da sandıklar yerel saatle 21.00'de (TSİ 23.00) kapandı ve oy verme işlemi sona erdi. Sandıkların kapanmasından sonra ise sandık çıkış anket sonuçları açıklandı. Seçimde bin 114 aday ve 28 parti, 150 sandalye için yarışıyor.
 
İLK SANDIK ÇIKIŞ ANKETİ AÇIKLANDI
 
Reuters'ın aktardığı Hollanda'daki ilk sandık çıkış anketine göre; Başbakan Rutte'nin partisi VVD, parlamentodaki sandalyelerden 31'ini kazanarak, koalisyon hükümetinde birinci parti oldu.
 
André Rouvoet başkanlığındaki Hristiyan Demokratik Partisi de parlamentoda çoğunluk elde etti.
 
İslam karşıtı söylemleriyle tanıan Geert Wilders'ın Özgürlük Partisi (PVV) parlamentodaki 150 sandalyeden 19'unu kazandı.
 
KATILIM ORANI ARTTI
 
Ipsos'un düzenlediği sandık çıkış anketine göre, bugünkü seçimlere katılım, 2012'deki genel seçimlere göre çok daha yüksek.
 
Sandıklar açıldıktan sekiz saat sonraki (TSİ 17.45'teki) katılım oranı yüzde 43 olarak hesaplandı. Bu oran 2012'de yüzde 37 idi. 2012'de seçimlere katılım oranı daha sonra yüzde 74.6'ya ulaşmıştı.
 
KOALİSYON BEKLENİYOR
 
27 Türk kökenli adayın da katıldığı seçimlerde, bir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor.
 
Son anketlere göre, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin liderliğindeki liberal Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) seçimlerden birinci parti olarak çıkması ve 150 sandalyeli parlamentoda 24 ila 28 arasında vekil kazanması bekleniyor.
 
Aşırı sağcı lider Geert Wilders'in Özgürlük Partisi'nin (PVV) ise ikinci sırada kalarak, 19 ila 22 arasında sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.
 
2012 seçiminde 38 sandalye elde ederek hükümet ortağı olan Lodewijk Asscher liderliğindeki İşçi Partisi'nin (PvdA) bu kez 12 milletvekili çıkarması öngörülüyor.
 
 
 
DENK PARTİSİ ALTERNATİF BİR SES SUNUYOR
Seçime PvdA'nın entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için partiden ihraç edilen Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi de katılıyor. Son yıllarda Hollanda'da Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine sesi duyulmayan insanların sesini duyurmak için siyasi arenaya giren DENK'in de üç sandalyeyle mecliste yer alması bekleniyor.
 
 
MUHABİRİN TÜRK OLDUĞUNU ÖĞRENİNCE...
Hollanda sokaklarında dolaşan BBC Türkçe muhabiri Özge Özdemir, bir Wilders seçmeniyle yaşadığı diyaloğu şöyle aktarıyor:
 
"Hafta sonu yaşanan olaylarla ilgili olarak 'Türklerin hatalı' olduğunu söylüyor: 'Hollandalı olduklarını söyleyenler aslında öyle değil, onlar yabancı.'
 
Benim de Türk olduğumu öğrendiğinde 'Bak, inan seninle kişisel olarak bir derdim yok. Tek tek Türklerle bir sorunum yok, ama burada çok fazlalar' diyor. Yakında Avrupa'da göç sorunu yüzünden bir savaş çıkacağını ekleyerek bitiriyor sözlerini."
 
Üniversitede grafik tasarımı okuyan 19 yaşındaki Sjaak van Broekhoven ise en önemli meselenin çevre olduğuna inandığı için Yeşiller Partisi'ne oy vereceğini söylüyor.
 
Rotterdam'daki Türk Başkonsolosluğunun önünde yaşananlar ise Broekhoven'ın oyu ile ilgili kararını etkilememiş, bunun Hollanda ve Türkiye arasındaki bir kriz olduğunu düşünüyor. Arkadaşı ise durumun iyi bir şekilde yönetildiğini vurguluyor. İki genç de bir ülkenin kuralları varsa onlara uyulması gerektiği konusunda hemfikir. Özellikle Müslüman göçmenlerin kadınlara baskı uygulanması gibi eski alışkanlıklarını bırakması gerektiğini belirtiyorlar.
 
"RUTTE İYİ İDARE ETTİ"
Hollanda hükümetinin Türkiye ile krizi iyi yönettiğini düşünen 52 yaşındaki bir bahçıvan da oyunu Başbakan Rutte'nin partisine vereceğini söylüyor: "Rutte ülkeyi iyi yönetiyor, o yüzden devam etmeli. Türkiye ile krizde işlerin raydan çıkmasına izin vermedi, pes etmedi ve iyi idare etti."
 
Siyaset bilimi okuyan Vanessa ise seçimler için kararını verirken ekonomiyi göz önünde bulundurduğunu ve ekonomik olarak merkez sağda konumlandığı için bu yönde oy kullandığını açıklıyor. 24 yaşındaki Vanessa, toplumsal entegrasyonun her zaman herkes için bir sorun olacağını, bu yüzden herkesin bir arada mutlu yaşayacağını düşünmenin saçma olacağını belirtiyor.
 
BBC Türkçe muhabiri, Rotterdam'daki havayı, "Sandık başına giden Hollandalıların kafasının bir yerinde Türkiye ile kriz olsa da hayatlarını etkileyecek diğer etmenleri de hesaba katarak geniş bir yelpaze içinde oy kullanacakları kesin" ifadesiyle aktarıyor.
 
WILDERS İLE KOALİSYON YAPMAK İSTEMİYORLAR
Hollanda'da 12.9 milyon seçmen bulunuyor. Ülkede çoğu Türk ya da Faslı olmak üzere 840 bin ile 960 bin Müslüman nüfusun yaşadığı tahmin ediliyor. Koalisyonlara yatkın seçim sistemine göre genel oydan yüzde 0.67 oy alan bir parti, bir milletvekili çıkarabiliyor. Wilders'in partisi birinci gelse de çoğu parti işbirliği yapmayacağını söylediğinden, hükümette olma ihtimali pek bulunmuyor. Rutte birinci gelirse yeni bir koalisyon oluşturması gerekecek. Hükümeti kurmak için 150 kişilik parlamentoda 76 milletvekiline ulaşmak gerekiyor.
 
 
KOALİSYON TEŞVİK EDİLİYOR
Hollanda'da, partileri siyasi uzlaşmaya zorlamak amacıyla koalisyon hükümetlerinin kurulması teşvik ediliyor. Bununla birlikte, PVV'nin sandalye sayısını artırarak, koalisyon görüşmelerinde kilit bir rol üstlenme olasılığına karşın, diğer partilerin hükümet için kapısını çalma ihtimali düşük görülüyor.
 
Yeni hükümet için yapılacak müzakerelerin uzun sürebileceği belirtilirken, bazı gözlemciler de parlamentoda çoğunluğun ancak üç ya da dört partinin bir araya gelmesi sağlanmasını bekliyor.
 
WILDERS'İN PARTİSİ KAZANIRSA NELER OLACAK?
Wilders liderliğindeki PVV, "Hollanda bizimdir, bizim kalacak" başlıklı seçim bildirgesinde, öncelik "İslamileşmenin durdurulmasına" yer veriyor. Bildirgede, Hollanda'daki bütün cami ve İslam okullarının kapatılacağı, kamusal alanda başörtüsü ve diğer İslami simgelerin yasaklanacağı vurgulanıyor.
 
Bildirgeye göre, PVV'nin iktidar olması durumunda sınırları kapatılarak, İslam ülkelerinden mülteci akımı önlenecek. Çifte vatandaşlığa sahip suçlular derhal sınır dışı edilecek. Hollanda'nın AB üyeliğinden ayrılması sağlanacak. Aşırı sağcı parti, kültür ve sanata parasal desteğin kesilmesini, asker ve polise fazladan bütçe ayrılmasını da programına alıyor.
 
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Şili'de bir lisede patlama: 35 yaralı24 Ekim 2024 Perşembe 11:51
  • Rusya Dışişleri Bakanlığına siber saldırı23 Ekim 2024 Çarşamba 18:25
  • İngiltere ve Almanya savunma anlaşması imzalayacak23 Ekim 2024 Çarşamba 12:36
  • Kazan'da BRICS Zirvesi23 Ekim 2024 Çarşamba 12:22
  • Netanyahu'nun evine İHA saldırısı19 Ekim 2024 Cumartesi 11:43
  • İran'a yaptırım, İsrail'e sessizlik17 Ekim 2024 Perşembe 07:24
  • Devletlerin yeni sorunu siber casusluk09 Ekim 2024 Çarşamba 16:38
  • Biden: Topyekun savaş beklemiyorum04 Ekim 2024 Cuma 10:28
  • İsrail, Suriye'de silah deposunu vurdu03 Ekim 2024 Perşembe 11:19
  • Kremlin Nasrallah’ın öldürülmesini kınadı30 Eylül 2024 Pazartesi 13:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43