Tüm dünyada pek çok sektörün dijital dönüşümünü hızlandıran koronavirüs salgını, hukuk alanında da yeni bir döneme kapı araladı. Wolters Kluwer tarafından hazırlanan “COVID Krizinin Hukuk Sektörüne Etkisi” adlı anket çalışmasına göre, Avrupa'daki hukuk bürolarının %56'sı pandemi sürecinde akıllı teknoloji çözümlerine olan ihtiyaçlarının arttığını belirtti. Teknoloji yatırımı yapmak istedikleri alanların başında %63’le e-imza gelirken, onu %46 ile e-toplantı ve e-oylama yönetimi, %40’la belge ve sözleşme iş akışı yönetimi, %34’le iş akışı yönetimi ve süreç otomasyonu izledi. Öte yandan hukuk şirketlerinin %52'si önümüzdeki süreçte daha çok evden çalışacaklarını, %66’sı müşterileriyle dijital olarak iletişim kurma yöntemlerini geliştireceklerini ve %41'i gelecekte sanal duruşmaların hızlanmasını beklediğini söyledi.
Bu tablonun Türkiye’de de benzer şekilde seyrettiğine dikkat çeken yerli hukuk otomasyonu sistemi T-HOS’un Genel Müdürü Ahmet Mert, “Salgın sürecinde Türkiye’deki hukuk büroları ve şirketlerin hukuk departmanları, hukuksal operasyonlarını uzaktan yönetebilmek için hukuk otomasyon sistemlerine yöneldi. Mevcut seyirde bu dönüşümün kalıcı olacağını ve çağa entegre olmanın ülkemiz avukatlarının ve yürüttükleri hukuksal süreçlerin verimliliğinde kilit rol oynadığını görüyoruz” dedi.
Türkiye’de hukuk otomasyonlarına olan ihtiyaç %300 arttı
Hukuk otomasyonlarıyla normalde saatler sürebilecek işlemlerin çok daha hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleştirilebildiğini söyleyen Ahmet Mert, “Hukuk otomasyonları, hukuk büroları ve sektör bağımsız şirketlerin hukuk departmanlarında dava, icra, danışmanlık gibi hukuk işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik geliştirilmiş yazılımlardır. Dünya genelinde hukuk teknolojisi alanında artan bir ihtiyaç söz konusu. Hukuk şirketlerinin %65’i, akıllı hukuk çözümlerine yatırımlarını artıracağını söylüyor. T-HOS olarak Türkiye’den aldığımız taleplere baktığımızda pandemi sürecinde hukuk otomasyon yazılımlarına olan ihtiyacın %300 arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Avukatların iş yükünü ve masraflarını azaltıyor
Ahmet Mert, yerli kaynaklarla geliştirdikleri hukuk otomasyon yazılımının detaylarını ise şöyle aktardı: “Hukuk otomasyon yazılımımız kapsamında dava, icra, danışmanlık, doküman/evrak yönetimi, iş - görev yönetimi ve hatırlatıcılar, kasa, müvekkil, ajanda, akıllı raporlar ve yönetim modülleri bulunuyor. Bu modüllerden oluşan T-HOS Hukuk Otomasyon Sistemi yazılım ürünümüz ile bir hukuk bürosu yada bir şirketin hukuk departmanının 360 derece yönetiminin kolayca ve etkili bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz. Tüm belge ve bilgilere ofis dışında da ulaşabilmesine, avukatların dava, icra, danışmanlık ve bunlara bağlı iş süreçlerini uzaktan kolayca yönetmelerine imkan tanıyoruz. Yazılımımızın birbirine tam entegre modüler bir yapıya sahip olması ise T-HOS’u kullanan kurum, başka bir hukuk yazılımına ihtiyaç duymadan tüm iş süreçlerini tek bir yazılımla takip edebiliyor, aynı zamanda tüm verilerin güvenli bir şekilde tek bir yerde toplanmasına ve yöneticilerin bu verilerle sağlıklı, kolay ve hızlı raporlar alarak kurumuyla ilgili sağlıklı kararlar almasına yardımcı oluyor. Amacımız, avukatların ve hukuk bürolarının/departmanlarının iş yükleri ve masraflarını azaltarak asıl işlerine odaklanmalarına destek olmak.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.