ABD Başkanı Donald Trump’ın daha göreve gelmeden 2016 başkanlık seçim kampanyası sürecinde başlattığı Çin karşıtı tutum, geçen üç yılda ticaret ve teknoloji üzerinden büyüyen bir soğuk savaşa dönüştü.
Çin’deki ucuz imalatın ticaret hacmi dengesizliğine yol açtığını ve ABD istihdamına zarar verdiğini yıllardır dile getiren, bu ülkeyi “fikri mülkiyet haklarında hırsızlıkla” suçlayan Trump bugüne kadar değeri 35 milyar doları bulan ithal ürünlere yüzde 25 ek vergi getirmekten, ABD’li şirketlerin genel merkezlerinin ABD’ye taşınması teşvikine kadar bir dizi önlem aldı. ABD yönetiminin son bir yıldır hedefindeki kurum ise Apple’ın en büyük rakibi Huawei.
ABD Ticaret Bakanlığı’nın 16 Mayıs’ta Çinli teknoloji devi Huawei ve bağlı ortaklıklarını ABD'nin ulusal güvenliğine aykırı faaliyetlerde bulunan şirketler listesine almasının ardından ilk hamle Google’dan geldi.
Dünyanın en büyük şirketlerinden Google, Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında işbirliği yapmayı askıya alacağını duyurdu. Google sözcüsünün Reuters’e yaptığı açıklamaya göre Huawei’nin bundan sonra çıkaracağı yeni telefon modellerinde kullanıcıların, Google ve dolayısıyla Android uygulamalarına erişimi olamayacak.
Kullanıcılar nasıl etkilenecek?
Google’ın çatı şirketi Alphabet’in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android yazılımı güncellenemeyecek, bu telefonların, uygulama yüklenmesini sağlayan Google Play, e-mail hizmeti Gmail ya da video uygulaması YouTube’a da erişimi olmayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.