Uçakla seyahat eden çoğu insanın sadece servis ve güvenlik uyarıları yapmasıyla tanıdığı hostesler, birbirinden zorlu eğitimlerden geçiyor. Türk Hava Yolları (THY) kabin memurları, en kötü senaryoya göre hazırlanıyor. Uçağın olası bir denize inmesi durumuna karşı hostesler; uçaktan suya atlıyor, sudan bota biniyor, yolcuları kurtarmak gibi eğitimler alıyor. Eğitim kalitesinden dolayı, çok sayıda yabancı hava yolu şirketi hosteslerini Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'nde eğitim alması için gönderiyor.
Son yıllarda gözde mesleklerden olan kabin memurluğuna talep hızla artıyor. Fakat hostes olmak düşünüldüğü kadar kolay değil. Adaylar birbirinden zorlu eğitimlerden geçiyor. Cihan Haber Ajansı (Cihan) ekibi, Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi'nde hosteslerin geçtiği zorlu eğitimleri görüntüledi. Uçuş Eğitim Merkezi'nde kabin memuru adayları en kötü senaryoya göre hazırlanıyor. Adeta komanda eğitiminden geçen adaylar, 43 günlük fiziksel ve psikolojik teste tabi tutuluyor. İlk yardım yapıyor, yangın söndürüyor, uçaktan atlıyor, uçaktan suya giriyor. Eğitimlerinin kalitesinden dolayı özellikle Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin havayolu şirketleri, personel talepte bulunuyor.
HOSTES ADAYLARI ZOR BİR EĞİTİMDEN GEÇİYOR
Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi eğitmenlerinden İnci Özbek Kayabaş, uçuş eğitim başkanlığı bünyesinde kabin eğitim müdürlüğü olarak temel eğitimleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Eğitimlerin 43 iş günü sürdüğünü dile getiren Kayabaş, adayların yoğun eğitimlerden geçtiklerini aktardı. Çeşit çeşit derslerin bulunduğunu söyleyen Kayabaş, bunların en önemlilerinden birisinin de uçuş emniyeti olduğunu belirtti. Uçuş emniyetiyle ilgili uygulamaları Uçuş Eğitim Başkanlığı'nda gerçekleştirdiklerini aktaran Kayabaş, "Acil durumda yapmaları gereken bütün prosedürleri birebir işleyerek öğretmeye çalışıyoruz. Aslında çok yoğun ve stresli ve zor bir eğitim döneminden geçiyorlar. Sadece acil durumlarla ilgili değil, normal uçuş esnasında da gerçekleştirecekleri bütün davranış şekillerini burada oturtmaya çalışıyoruz. Yangın, duman altında gerçekleştiren uygulamalar, basınç boşalmasında gerçekleştiren uygulamalar, aşırı türbülans esnasında yapılması gerekenler bu cihazda öğretiliyor." dedi.
'YOLCU PROFİLLERİ VE ŞÜPHELİ DAVRANIŞLARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR'
Uçakta olası bir hırsızlığa karşı da eğitimler veriliyor. Bu konuda durum farkındalığının çok önemli olduğunu dile getiren Kayabaş, "kabin memurlarına özellikle bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu anlamda gözleriniz, duyularınız açık şekilde görevlerini icra etmeleri gerekiyor. Özellikle üstünde duruyoruz. Her an her şey olabilir, acil durumda olabilir, güvenlik açısından da, emniyetle ilgili olabilir. Diğer işlerini yaparken, yolcularımızı en iyi şekilde ağırlarken bütün bunlara da dikkat etmeleri gerekiyor. Güvenlikte çok önemli bizim için. Biz genelde yolcu profillerinden bahsediyoruz. Şüpheli davranışlardan, sıra dışı davranışlara çok dikkat etmeleri gerektiğini, kendileri yolcu olsa nasıl davranması gerektiğini düşünmelerini istiyoruz. Bunlara aykırı davranışlar varsa bu konuda dikkatli, uyanık, alarm durumunda kalmalarını istiyoruz." diye konuştu.
GÜNDE 600 KİŞİ EĞİTİM ALIYOR
Sınıfların 2 eğitmen eşliğinde 20 kişilik olduğunu kaydeden Kayabaş, birebir her eğitmenle çalıştıklarını, sayının gittikçe arttığını ifade etti. Şuan 40 sınıf aynı anda eğitim aldığını belirten Kayabaş, günde şuanda 600 kişiye temel eğitim verdiklerini anlattı.
HOSTESLER BİR İLK YAŞADI
"Eğitimde yoruldular, ıslandılar ama başarıyla tatbikatımızı gerçekleştirdiler." diyen Kayabaş, uçağın karaya da suya da iniş yapabileceğini en kötü senaryolara göre hazırlandıklarını ifade etti. Özellikle temel eğitimde mutlaka suya iniş uygulaması gerektiğini kaydeden Kayabaş, "Suda hayatta kalma uygulamasını bir defaya mahsus hayatları boyunca kabin ekipleriyse gerçekleştiriyorlar. Buda onların yaşadığı bir ilk. Bu sefer suya iniş gerçekleştirdiğini düşünerek farz ederek uçağımızın bir botla onunla birlikte nasıl hayatta kalabilirler. Suya düşerlerse tekrar bota nasıl binebilirler. Arkadaşlarını nasıl bota çekebilirler, yolcuları nasıl bota çekebileceklerini uyguladık. Suda hayatta kalmak zorundalarsa iki tekniğimiz var. Vücut ısılarını kaybetmeden bir arada nasıl kalabilirler ve tek başınalarsa vücut ısılarını uzun süre koruyabileceklerini uyguladık." İfadesini kullandı.
YABANCI HAVAYOLLARINDAN YOĞUN TALEP VAR
Çoğu ülkeden büyük talep olduğunu kaydeden Kayabaş, bazı talepleri yoğunlukları sebebiyle ertelemek zorunda kaldıklarını aktardı. Bu kadar tercih edilmek çok güzel olduğunu söyleyen Kayabaş sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kadar yoğun talep bizi çok zorlamakta şuanda sıkışık zamanımızda. Kendi eğitimlerimiz yoğun olması sebebiyle. Tercih edilmek tabi çok güzel bir şey. Yabancı hava yollarına da eğitim vermekteyiz. Afrika hava yollarını biz eğitiyoruz. Afrika'nın çok ülkelerini eğitiyoruz. Libya'dan gelenler var. Önemli olan bizi tercih etmeleri ve burada eğitim almalarıdır. Son zamanlarda mevzuat dışı hizmet sektörüne yönelik eğitimleri de bizden almak istiyorlar. Acil durum eğitimlerinin dışında hizmetle ilgili eğitimlerinin istenmesi bizi ayrıca gururlandırmaktadır."
VETERİNER FAKÜLTESİNDEN HOSTESLİĞE GEÇTİ
Veterinerlik fakültesinde yüksek lisans yaparken kabin memuru olmaya karar veren Elif Yazar, insanların hayatının kabin ekibine bağlı olduğunu düşündüğünü aktardı. İnsanların mutluluğuna mutluluk katmak amacıyla bu mesleği yapmayı kendime uygun bulduğunu ifade eden Yazar şöyle konuştu: "Bu işe girmeden önce bu kadar derin detayları olabileceğini düşünmemiştim. İnsanların hayatının bize bağlı olduğunu düşünüyorum. Çok dikkatli olmalıyız. Duyu organlarımız açık olmalıdır. Eğitimler zorluyor, hiç hayatımızda bugüne kadar görmediğimiz şeyleri görüyoruz. Her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Her türlü acil duruma hazırlıklı olmak üzere eğitimler alıyoruz. Suya, kayaya acil inişlerde eğitimler alıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.