Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın ilk yerleşim yeri olan Hisar’ın korunup yaşatılması ve özgün özellikleriyle geleceğe aktaracaklarını söyledi. Dündar, "Bu proje ile Hisar’ı açık hava müzesine dönüştüreceğiz." dedi.
Bursa haber...
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, düzenlediği basın toplantısıyla Tarihi Hisar Bölgesi Yenileme Projesi’ni tüm detaylarıyla tanıttı. Toplnatıya AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Refik Özen, Ahmet Kılıç, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman ve AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Yılmaz da katıldı.
Osmangazi Belediyesi olarak 10 yılda 576 tarihi mirası ayağa kaldırdıklarını belirten Dündar, “Bu çalışmalarımız ile sivil mimari örneği yapılar, kültür merkezleri, tarihi konaklar, tarihi camiler hak ettiği değere yeniden kavuştu. Restorasyonlar ile Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi yeniden ticaretin ve sosyal hayatın merkezi oldu. Yürüttüğümüz tüm çalışmalar ‘Yaşayan Tarih Yolu’ projemizin bir parçasıydı. Yaşayan Tarih Yolu; doğuda şehrimizin yeni marka değeri Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile başlayan, Kayhan Bölgesi, Okçular, Uzun Çarşı, Hanlar Bölgesi ve Hisar İçi ile son bulan bir proje. Tarih çalışmalarımız böylelikle, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, tarihi çarşıların restorasyonu ve Hisar İçi projesi ile üçlü bir sac ayağı üzerine oturuyor.” dedi.
Hisar’daki çalışmaları uzun zamandır belirli noktalarda sürdürdüklerini ifade eden Başkan Dündar, “Surların ayağa kaldırılması,Sümbüllü Bahçe Konağı, Sur Üstü Konağı gibi Cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği yapıların restorasyonu, Haraççıoğlu Medresesi gibi manevi mirasın ayağa kaldırılması; Üftade, Kavaklı ve Oruçbey Caddesi ile Kale Sokak’ta yaptığımız cephe düzenleme ve sağlıklaştırma çalışmaları Hisar’ın arkeolojik değeri ve potansiyelini ortaya çıkaran Arkeopark kazıları bölgenin tarihi kimliğini canlandıran önemli çalışmalar oldu. Bu ilk noktasal dokunuşlardan sonra sıra, Hisar için bir vizyon ortaya koyacak koruma ve kentsel tasarım projesine geldi. Özellikle belirtmek isterim ki, yaptığımız tüm projelerde şehir kimliğine saygılı ve tarihi değerleri korunmuş bir Bursa’yı geleceğe taşımayı hedefledik. Tarihe sahip çıkmak demek, sahip olunan kültürel hazineyi korumak ve ortaya çıkarmak için çaba harcamak demektir. Biz de bugün bunu yapıyoruz ve Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi ile Hisar’ı bir bütün olarak ele alıp yeni bir Kentsel Koruma Analiz Çalışması ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.