Su yok, sabun yok, hiçbir şey yok... Böyle bir hayat yaşadığınızı düşünebiliyor musunuz? Bu sorunun cevabını Discovery News verdi. İşte hiç yıkanmazsanız (ya da çok sık yıkanırsanız) vücudunuza olacaklar...
Sağlıklı bakterilere destek olmalısınız: İnsan cildi üzerinde bin kadar farklı bakteri ile 80 kadar mantar türü yaşıyor. Bu mikroorganizmaların önemli bir kısmı sağlığımız için faydalı. Kötü bakterileri kovuyor ya da cilt salgılarını parçalayarak doğal nemlendiriciler ortaya çıkmasını sağlıyorlar. Ancak zaman zaman cildimiz kötü bakterilerle kendi kendine başa çıkamıyor. Burada da devreye yıkanmak giriyor. Düzenli olarak yıkanmayan kişiler, ağızlarına, gözlerine ya da burunlarına dokunduklarında, kendilerini hastalık yapan mikroorganizmalara maruz bırakmış oluyor.
Enfeksiyona dikkat!: Bununla bağlantılı olarak, yeterince yıkanmadığımız zaman, cildimizin yüzeyindeki iyi mikroorganizmalarla kötü mikroorganizmaların dengesi altüst oluyor. Bu da cilt enfeksiyonlarına neden oluyor.
Cilt sorunlarınız varsa: Hele ki mantar, akne gibi cilt sorunlarınız varsa durum daha da tehlikeli... Zira tüm pislik, ter, ölü hücreler ve yağ, cildinizin üzerinde birikiyor, cilt sorunları kronikleşmeye başlıyor.
Cildiniz kabul tutmasın: Yıkanmamanın daha ileri aşamalarında 'dermatosis neglecta' (ihmal edilmiş cilt sendromu desek yanlış olmaz) denilen durum ortaya çıkmaya başlıyor. Sebum, keratin, ter ve kir cildin üst yüzeyinde birikerek kalın, kahverengi plaklar oluşturuyor.
Çevrenizdekileri de düşünün: Son olarak (ki bu çevrenizdekileri de ilgilendiriyor) hiç yıkanmazsanız vücudunuzdan yükselecek kokuları da unutmayalım.
Burada minik bir parantez açalım: Her ne kadar dilimize 'ter kokusu' olarak yerleşmiş olsa da aslında ter kokusuz bir madde. Terin kokusunun kaynağı ise 'bromhidroz' denilen kimyasal bir olay. Basitçe açıklamak gerekirse, cildimizdeki bakteriler, terdeki proteinler ve yağ asitlerini yiyor ve ortaya kötü kokan kimyasallar çıkarıyor.
İşi abartmamakta da fayda var: Peki çok sık yıkanırsak ne oluyor? Bu sefer de vücudumuzdan sağlığa faydalı bakterileri de atmış oluyoruz. Cildimiz kuruyor, nemini yitiriyor ve küçük çatlaklar oluşuyor. Bu da enfeksiyona yol açabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.