Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yapılan denetimlerde, ilaç gibi lanse edilen ve piyasaya sürülen 73 sahte-kaçak ürün tespit edildi. Gerçekleştirilen analizlerde, piyasaya sürülen bu ürünlerden çoğunun cinsel gücü artırmak için kullanılan sildenafil sitrat, tadafil ve verdanafilin gibi ilaç etken maddelerini yüksek oranlarda içerdiği belirlendi.
Sağlık Bakanlığı, halkın sağlığını tehdit eden sahte ve kaçak ürünlerle mücadelesini sürdürüyor. AA muhabirinin bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, TİTCK tarafından yapılan denetimlerde, 73 çeşit sahte-kaçak ürün (ruhsatsız ilaç) tespit edildi. Ürünlerin ilaç gibi lanse edilerek piyasaya sürüldüğü saptandı.
Söz konusu ürünler, rutin denetimler, tüketici şikayetleri ve gelen ihbarlar sonucu belirlendi. Denetimlerde, bazı ürünlerin, ambalajının üzerinde beyan edilenin aksine ilaç etken maddesi
içermediği, tüketici şikayetlerinde de dile getirildiği şekilde tedavi edici özellik taşımadığı saptandı.
ÖLÜME BİLE YOL AÇIYOR
Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, Sağlık Bakanlığı onaylı tesislerde üretilip yine bakanlıkça verilen ruhsat sonrası piyasaya sürülürken kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan bu tarz ürünlerin izin ve ruhsatı bulunmuyor. Bu ürünlere bilinçsizce ve yüksek oranlarda konulan ilaç etken maddeleri, kullananlarda sonu ölüme varan yan etkilere sebep olabiliyor. Bu ürünlerin üretim yeri, koşulları, saklama ve dağıtım şartları da bilinmiyor. TİTCK, sahte-kaçak ürünler ile mücadele kapsamında, 2017 yılında bunların satış veya tanıtımını yapan 724 internet sitesini kapattı. İlgililer hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Kapatılan internet sitelerinden cinsel gücü artırıcı ilaçların yanı sıra zayıflama ve düşük hapları da satılıyordu. Denetimlerde tespit edilen sahte ilaçları satan işletmelere para cezası uygulanıyor. Sahte ürünler ise toplatılıp imha ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.