Başbakan Yıldırım, Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Cumhuriyet'in 100. yılına gelirken İstanbul'un genelinde bin 23 kilometre raylı sistem, metro, hafif raylı metro yapma hedefimiz var." dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, hattın 10,5 kilometrelik bu kısmını açtıklarını belirtti.
Hizmetin İstanbul'a hayırlı olmasını dileyen Yıldırım, "Biliyorsunuz, Türkiye aşığı bir Cumhurbaşkanımız var. Milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 tepeli bu dünya şehri İstanbul'a ne kadar büyük bir sevdası olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Bu sevdayla 15 sene boyunca İstanbul'u dünyanın parlayan yıldızı haline getirmek için çalıştık, çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, yapılan hizmetleri örnek göstererek, şunları kaydetti:
"İşte, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Dünyanın en geniş köprüsü. Boğaz'a yakın, en kuzeyinde adeta bir mühendislik harikası. Bunu da yine sizin iktidarınız, AK Parti iktidarı 3 yıllık bir dönemde yaptık ve milletin hizmetine verdik. Şimdi artık kamyonlar, tırlar otobüsler, birinci, ikinci köprüyü bıraktılar, oradan gidiyorlar. İstanbul'un trafiğine de bir nefes aldırdı. Hemen şurada Marmaray. Marmaray'ı biliyorsunuz, Üsküdar'dan Sirkeci'ye kaç dakikada? 4 dakikada gidiyor. Nereden nereye. Asya'dan Avrupa'ya, Marmaray'la 4 dakika. Marmaray açıldığı günden bu tarafa 235 milyon yolculuk oldu. Büyük bir kolaylık oldu.
Dedik ki 'İstanbul'a Marmaray yetmez yanına bir tane de arabalar için bir tünel yapalım.' Avrasya Tüneli'ni de Harem'den Yenikapı'ya denizin 106 metre derinliğinden geçirerek böylece dünyada en derinden geçen tüneli de İstanbul'a kazandırmış olduk. Ecdadımız Fatih Sultan Mehmet... Biliyorsunuz o, gemileri karadan yürüterek denize indirdi. Onun torunları Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da trenleri, arabaları denizin altından geçirerek bu günlere geldi. İnşallah 2018 yılının sonunda dünyanın en büyük havalimanını da İstanbul'da açıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. İstanbul'a her şey yakışır."
"Bu trende makiniste de ihtiyaç yok"
Başbakan Binali Yıldırım, şimdi de yeni bir hizmetle Üsküdar'ı, İstanbulluları buluşturduklarını dile getirerek, bu metronun birçok farklı özelliğe sahip olduğunu söyledi.
Her şeyden önce 10,5 kilometrelik bu metronun 9 durakta hizmet vereceğini aktaran Yıldırım, metronun sürücüsü, kaptanı olmadığını, kendi kendine gittiğini anımsattı.
Yıldırım, vatandaşların "Makinisti Kılıçdaroğlu olsun" ifadeleri üzerine, "Kılıçdaroğlu'nu makinist yaparız da bu trende makiniste de ihtiyaç yok diyorlar. Uzunluğu 20 kilometreyi bulan hattın geri kısmı da önümüzdeki seneler bitmiş olacak. Toplam maliyet yaklaşık 3,5 milyar lira. İstanbul'a helal olsun. İstanbul'un her şeyin en iyisine layık." şeklinde konuştu.
Burada 126 tane metro aracı çalışacağını, kalan Çekmeköy-Sancaktepe hattının da en geç 2018 sonuna kadar bitmiş olacağını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
"Böylece 20 kilometrelik Sancaktepe'den Üsküdar'a sadece 27 dakikada geleceksiniz. Ne güzel değil mi? İstanbul'un trafiğinin yoğun olduğu saatleri de hesaba kattığımızda bunun ekonomiye ne kadar büyük bir faydası olduğunu söylemeye hacet yok. Bu hat, 700 bin kişiyi bir günde taşıyabilecek. 700 bin... Üsküdar'a, buradan Sirkeci'ye, Yenikapı'ya gitmek istiyorsanız Marmaray'a geçeceksiniz, oradan yolunuza devam edeceksiniz, hiç durmadan."
"Gecikmenin sebebi arkeolojik kazılar"
Başbakan Yıldırım, 20 Mart 2012'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla bu hattın temelini Çekmeköy'de attıklarını, hattın açılışında biraz gecikme yaşandığını dile getirerek, "Şimdi geldik 2017'ye, burada bir gecikme var. Sebep, bu hattı yaparken İstanbul'un tarihi hazinelerini de gün ışığına çıkardık. Dolayısıyla bunlar biraz zaman aldı. Arkeolojik kazılar vesaire gecikmenin sebebi de bu. Bunun üzerine de en son teknolojiyle sürücüsüz olan bu hattın testleri de yani yolcular binip gitmeden testlerinin yapılması da bir zaman aldı ve bu günlere geldik. Ne deriz, geç olsun, güç olmasın. Elhamdülillah hizmet yerini buldu. Makinistin yaptığı bütün işler artık kumanda merkezinden olacak, araçların içinde ayrıca şoför, sürücü olmayacak. Dolayısıyla araçların sayısını artırma, azaltma otomatik olarak gerçekleşecek." değerlendirmesinde bulundu.
Bu sistem sayesinde sefer aralığının da çok kısa sürelerde olacağını dile getiren Yıldırım, trenin duruş yerinin net olarak belirlenmesi için fren mesafesinin kısalacağını ve enerjiden büyük bir tasarruf yapılacağını vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın İstanbul'da raylı sistemin 2023 hedeflerinden bahsettiğini hatırlatan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994'te kentte sadece 45 kilometre, o da tamamlanmamış bir metro çalışmasının olduğunu aktardı.
Başbakan Yıldırım, "Bugün 160 kilometresi bitmiş, 267 kilometresi de hala devam eden metro çalışması var. Cumhuriyet'in 100. yılına gelirken İstanbul'un genelinde bin 23 kilometre raylı sistem, metro, hafif raylı metro yapma hedefimiz var. İnşallah bunu da başaracağız. İstanbul, dünyanın göz bebeği. İstanbul'a yapılan hizmetlerin hepsinin karşılığını İstanbul veriyor. Türkiye, bir yandan 15 yıldır terörle, vesayetle, darbe girişimiyle mücadele ederken diğer yandan da Allah'a şükür milletimizin, insanımızın arzu ettiği bütün projeleri hayata bir bir geçiriyoruz. Bölünmüş yollar, köprüler, viyadükler, tüneller, hızlı trenler, modern havaalanları, şehir hastaneleri daha neler neler." ifadelerini kullandı.
"Her şey Türkiye için, her şey millet için"
Bütün bu hizmetlerin millet için olduğuna işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ne dedik yola çıkarken, Cumhurbaşkanımız ne dedi? İnsani yaşat ki devlet yaşasın. Her şey Türkiye için, her şey millet için. Allah nasip ederse çok daha güzel hizmetleri bundan böyle İstanbulumuza kazandırmaya devam edeceğiz. Bu eserin temeli atıldıktan sonra yakın zamana kadar tamamlanması için birçok kişi ve kuruluşun emeği var. Emeği geçen yüklenici firmaya, burada çalışan akıl teri, alın teri döken mühendislere, işçilere, bu projenin başından beri görev süresinin sonuna kadar en iyi şekilde takibini yapan Kadir Topbaş Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Ondan görevi devralan Mevlüt Uysal Başkanımız da inşallah onun bıraktığı yerden İstanbul'daki projeleri çok daha ileri bir noktaya taşıyacak.
Üsküdar bugün anlamlı bir günü yaşıyor. 15 Temmuz, bu meydan, işte Şehitler Tepesi'ne bakan bu meydan o gece dimdik durdu. Cumhurbaşkanı'nın çağrısıyla bu meydanları aynen böyle doldurdunuz, alçak FETÖ'cülere geçit vermediniz, göğsünüzü siper ettiniz, Türkiye'nin geleceği için, milletimizin selameti için büyük bir mücadele verdiniz. Bu vesileyle bütün şehitlerimize, 15 Temmuz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyorum. Bu eserin İstanbulumuza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.