Taksim'deki patlamadan kısa bir süre sonra, kirli eller sosyal medyada devreye girdi. Patlamanın ardından sosyal medyada önce Nişantaşı ardından Bayrampaşa, Fatih, Kadıköy, Bakırköy ve Ümraniye'de patlama olduğu iddiaları ortaya atıldı.
NİŞANTAŞI DİYE KAZANCI!
2014'te Taksim Kazancı Yokuşu'nda, doğalgaz sıkışmasından kaynaklanan patlamanın fotoğrafları "Nişantaşı'nda patlama oldu" diye servis edildi. Yalan paylaşımlarda, patlamaların özellikle alışveriş merkezlerinde olduğu vurgusu dikkat çekti.
İstanbul'un farklı noktalarında eş zamanlı olarak patlama olduğu yönündeki dezenformasyon, vatandaşlar arasında korku ve endişeye neden oldu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, vatandaşlardan bu iddialara rağbet etmemelerini isteyerek "Nişantaşı'nda, Bayrampaşa'da ve İstanbul'un değişik yerlerinde de bombaların patladığı şeklinde. Bunlar tamamen asılsızdır. Böyle bir haber, böyle bir olay yok" dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya yalanları üzerine hızla harekete geçti. Toplumda korku ve panik yaratmak, devlete güvensizlik, günlük yaşamın akışını engellemek için TİB'e talimat gönderdi.
SİBER EKİPLER DEVREDE
Başsavcılığın gerekçesinde; toplum sağlığının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, suç islenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla soruşturma tamamlanıncaya kadar "(...) İnternet medyasında, yayın yapılmasının yasaklanması kararı verilmiştir" denildi. TİB de Türkiye genelinde internet erişimine kısıtlama getirdi. Ankara Siber Daire Başkanlığı ile İstanbul Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri ise bu kara sosyal medya terörü oluşturan hesapları kullananlara yönelik soruşturma başlatıldı.
'TERÖRÜN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEYİN'
İletişim Platformu Derneği: Terör çoğu zaman iletişim ağıyla besleniyor.Kasıtlı olarak ortaya atılan bu bilgiler, atılan toplu mesajlar algı operasyonunun b ir parçası. Aşırı dikkat gerekiyor. Terörün ekmeğine yağ sürmeyin.
'AMAÇ HAYATI DURDURMAK VE KAOS'
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi sosyal medya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık: Terör örgütleri sosyal medya aracılığıyla algı operasyonları yürütüterek hayatı durdurmak ve kaos ortamını meşru kılmayı amaçlıyor.
PAYLAŞIMINIZIN KAYNAĞINA DİKKAT
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren: Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla ilişkin vatandaşları uyararak "Özellikle terör saldırılarında paylaşılan görsel ve yorumların terör saldırıları propagandalarına alet olduğu bilinmelidir. Bu tür paylaşımları yapan kişi ve kurumların güveniliri olduğuna dikkat edin. Ne paylaştığınıza dikkat edin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.