Haftada ne sıklıkla ve kaç kez seks yapmak sağlıklıdır. Haftalık seks sayısı özellikle çiftin arasında fikir uyuşmazlığı olduğunda daha da önem kazanıyor. Peki ne kadarı sağlıklı? Ne kadar sık seks yapılması gerektiğinden önce bu işin düzenine dikkat etmelisiniz. Örneğin haftada bir veya iki defa seks yapıp, ardından 2 ay sexe ara vermektense, düzenli şekilde beraberlik yaşamak cinsel hormonları düzenliyor. Seks sıklığını neler etkiler?
Düzenli sek yapmak cinsel hormonları düzenliyor
Ne kadar sık seks yapılması gerektiğinden önce bu işin düzenine dikkat etmelisiniz. Örneğin haftada bir veya iki defa seks yapıp, ardından 2 ay ara vermektense, düzenli şekilde beraberlik yaşamak cinsel hormonları düzenliyor. Yani eşinize ve size uyan bir cinsel rutin yaratmak sadece cinsel tatmin ve psikolojik rahatlama sağlamıyor, fizyolojik olarak da sizi daha seksüel kılıyor. 3 haftadan daha az bir sıklık tüm cinsel hormonları ve cinsel fonksiyonları altüst ediyor. Bana sorarsanız her hafta 1-2 kez seks yapmak hem cinsel fonksiyonlar hem de eşinizle olan duygusal bağınızdan açısından şart.
Yılda 10 defadan az alarm belirtisi
Yapılan çalışmalar yaklaşık 10 çiftten birinin aseksüel evlilik yaşadığını gösteriyor. Bunu hiç seks yapmamak gibi düşünmeyin. Yılda 10 defadan az seks yapılan bir ilişki de bu kategoriye giriyor. Bu durumda çiftin cinsel iletişimi, ilişki kalitesi, evlilik uyumu ciddi şekilde etkileniyor. Çift cinsel açıdan giderek uzaklaşıyor. Eğer aseksüel bir evliliğiniz varsa sorunu ciddiye alın. Erkekte sertleşme sorunu, erken boşalma, testosteron düşüklüğü, kadında orgazm problemi, cinsel ağrı ve cinsel isteksizlik sıklığını düşürebilir. Bir uzmana başvurarak önce hormonsal, damarsal ve sinir sistemiyle ilgili incelemeler, ardından psikolojik ve ilişkisel faktörlerin incelenmesiyle işe başlayın. Gereken medikal tedavi ardından sizi daha keyifli, tatminkar ve düzenli bir seks hayatına kavuşturacak tüyoları alın.
Aşırı seks düşkünlüğüne dikkat!
Eğer eşiniz ve siz haftanın hemen her günü birlikte oluyor ve bu durumu memnuniyetle karşılıyorsanız her şey yolunda! Ancak çoğu zaman bir tarafın cinsel isteği daha düşük oluyor. Eğer siz veya eşiniz haftada 8-9 seferden fazla seks istiyor, takıntılı şekilde matürbasyon yapıyor, sürekli ama sürekli seks düşünüyor, siber-seks veya pornosuz yapamıyor, stresli durumlarda hemen seks yapmak istiyorsanız dikkat! Bu durumda kullandığınız ilaçların, hormonlarınızın, psikolojik durumunuzun incelenmesi gerekecektir.
Seks sıklığını neler etkiler?
Her çift dönemsel olarak daha fazla veya daha az seks yapabilir. Her çiftin kendine uygun bulduğu seks sıklığı da farklıdır. Yapılan çalışmalar çiftlerin haftada 2-4 seferden ayda 2-4 sefere uzanan bir seks sıklığı olduğunu gösteriyor. Seks sıklığını etkileyen pek çok faktör var. İşte bazıları:
- Yaş faktörü
- Cinsel fonksiyon sorunları (erkekte sertleşme sorunu, erken boşalma, testosteron düşüklüğü, kadında libido eksikliği, orgazm sorunu, haz alamama, vajinismus, ağrı problemleri gibi)
- Cinsel iletişim eksikliği
- Hayat olayları ve stres
- Fiziksel ve duygusal sağlık durumu
- Hastalıklar ve ilaçlar
- Vakitsizlik, yalnız kalacak zaman bulamamak
- Madde veya alkol bağımlılığı
- İlişki durumu, ilişki problemleri, çatışmalar
- Depresyon
İlişki uzadıkça seks azalabilir
İlişki süresi uzadıkça seks sıklığında bir düşüş yaşanması normaldir. Bu durum hem genç çiftlerin hem de yıllanmış “altın” çiftlerin başına gelir. Ancak seks sıklığı düşse de seksten alınan tatmin düşmek zorunda değildir ve pek çok çiftte bu tatmin azalmaz. Eğer seksten aldığınız keyif ve tatmin azaldıysa, seks sonunda kendinizi mutsuz hissediyorsanız, seksi daha az seviyorsanız, seks yapmak aklınıza gelmiyorsa, eşinize karşı seksüel bir soğukluk yaşadığınızı düşünüyorsanız o zaman yardım alabilirsiniz.
Dikkat! Erkeklerde cinsel isteksizlik ne zaman alarm anlamına gelir?
Birçok kadın hastamız eşlerindeki cinsel istek kaybından şikayet ediyor. Ancak öncelikle şunu belirtelim: Erkekler her zaman ve sürekli cinsel istek duymazlar. O yaşanan stres, yorgunluk, halsizlik, gerginlikler erkekte isteği azaltabilir. Hastalıklar, kullanılan ilaçlar, duygu ve düşünceler, ilişki kalitesi, sigara-alkol kullanımı cinsel isteği azaltabilir. Bu durum her zaman erkeğin eşinden soğuduğu anlamı taşımaz.
Son yıllarda genç erkeklerde de aynı orta ve ileri yaştaki erkekler gibi testosteron hormonunun düşüşüne sık rastlıyoruz. Özellikle aşırı stres, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, fazla kilo gibi nedenlerle hormon düşüşü oluşabiliyor. Testosteron eksikliğinin tanısı, total-serbest testosteron, seks hormonu bağlayıcı globulin ve diğer seksüel hormonların incelenmesiyle kesinleştirilebiliyor. Bu durumda testosteron takviyeleri ile seksüel istek ve sertleşme kalitesi yükseltilebiliyor. Testosteron tedavisinin işin uzmanı tarafından yapılması, ilaç tipinin ve dozunun hastaya göre seçilmesi gerektiğini hatırlatalım. Böylece yan etkilerden korunmak ve tedaviden tam sonuç almak mümkün oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.