İstanbul'a yakınlığı sebebiyle hafta sonu tatili için ideal alternatiflerden olan Şileyaz aylarında deniz keyfi yapmak için de oldukça elverişli. Bölgede ister minik bir pansiyonda kalabilir isterseniz de doğayla baş başa bir kamping tecrübesi yaşayabilirsiniz. Şile'de Bizans, Roma ve Hititler'den kalma pek çok tarihi yapı mevcut. Tarih ve kültür turu yapmak isteyenler için de bölgede pek çok alternatif var.
ŞİLE GEZİ REHBERİ
Şile'ye ister otobüsle isterseniz de Ümraniye üzerinden Şile-Ağva yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. İstanbul merkezden Şile yaklaşık 75 km. 1859'da Fransızlar tarafından inşa edilen geniş gövdeli Şile Feneri, bölgenin sembollerinin başında geliyor. Sekizgen şekliyle dikkat çeken kule siyah ve beyaz renklerde.
Ocaklı Ada Kalesi, Şilede Cenevizliler tarafından inşa edilen bir kale. Yaklaşık 12 metre yüksekliğe sahip olan bu kale Osmanlılar zamanında gelecek olan saldırıları önlemek amacıyla inşa edilmiş.
Hanımsuyu Çeşmesi ise 1871 yılında Mısırlı bir kadın tarafından bölgede yaptırılmış. Bizanslılar tarafından yaptırılan Kabaköz köy çeşmesi ise beldenin bir diğer ünlü çeşmesi.
Şile'nin bir başka önemli yer ise Ağlayan Kaya. Şile Feneri'nin civarında bulunan bu kaya taştan çıkan suyu ile farklı bir görsel güzellik sunuyor.
Kırmızı ve turuncu renkli kumları ile romatizmal hastalıkları tedavi eden Kumbaba Tepesi ise yörenin bir diğer önemli ve turistik bölgesi. Değirmençayı şelalesi ise içerisinde yer alan kara ve deniz mağaraları ile harikulade güzellikler sunuyor.
Bölgede çadır keyfi yapmak isteyenler için Kumbaba mevkii iyi bir alternatif. Motosikletlerin ücretsiz girdiği bölgede büyük araç girişi ise 50 liradan başlıyor. Ücretli ve ücretsiz pek çok plajın bulunduğu bölgede tuvalet ve duş da mevcut.
Şile'nin merkezi ise her daim canlı ve kalabalık. Et ve balık lokantalarının yanı sıra hediyelik eşya satan dükkanlar ve şile bezinden üretilen pek çok tekstil malzemesi satan dükkan mevcut.
Şile'ye gelmişken bölgeye 40 km uzaklıktaki Ağva'yı görmeden dönmeyin. Sakin ve huzurlu bir yer olan Ağva, iki nehrin ve denizin buluştuğu bir yer. Şile'den sonra günübirlik geziler için Ağva da ideal.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.