• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 14 °C

Günlük ne kadar sıvı tüketilmeliyiz?

Günlük ne kadar sıvı tüketilmeliyiz?
Sıvı tüketimi konusunda bilinçli değiliz...

Sıvı tüketimi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığımızı söyleyen Tıbbi Beslenme Uzmanı Dr. Eyyüb Yılmaz, “Bir insan ne kadar su içmeli sorusunu bana sorduklarında, ‘Ne yediğini söyle bana, ne kadar su içmen gerektiğini söyleyeyim sana. Nasıl su içtiğiniz de ayrıca önem arz ediyor’ cevabını veririm. Yediğiniz yemeğin ne olduğu çok önemlidir. Yenilen yemeğin miktarına uygun oranda su içmeniz gerekmektedir. Metabolizmanızda çok su harcayan yemekleri mi tercih ediyorsunuz? O zaman çok su içmeniz gerekiyor. Bu konuda en dikkat çekici besinler hangileri? Et, peynir, yumurta gibi hayvansal proteinler daha çok su istemektedir. Bunları yiyenlerin yemekten 2-3 saat sonra olmak şartı ile bol bol su içmeleri gerekmektedir” dedi.

Yaz aylarının gelmesi ile beraber ‘günlük ne kadar su içmeliyiz?’ sorusu da gündemdeki yerini aldı. Yetişkin bir insan günlük sıvı tüketirken nelere dikkat etmeli? Sağlıklı su tüketimi hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir? İçtiğimiz sulardaki PH değerleri ne anlama geliyor? Tükettiğimiz besinler, içtiğimiz suyu nasıl ve hangi ölçüde etkiliyor? Tıbbi Beslenme Uzman Doktor Eyyüb Yılmaz tüm merak edilenleri değerlendirdi.

Sıvı tüketimi konusunda bilinçli değiliz 

Sıvı tüketiminin yaşamımızın her anında çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Sıvı tüketimi konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz. İnsanların neyi, ne zaman, ne şekilde tüketeceklerini bilmesi gerekiyor. İnsanların sıvıyı kullanış amaçları nedir? Sıvı niye alınır? Bu soruların cevapları ile başlayalım. Sıvı, kişinin bedeninde iyi bir taşıyıcıdır. İyi bir temizleyicidir. Sıvı, kandaki akışkanlığı sağlar. Daha yoğun olan kan, yorgunluk ve halsizlik yapar. Bu durum, kan dolaşımının mikro düzeydeki yavaşlığında kaynaklanır” dedi.

Sıvı almadan sıvı almaya fark var 

İçtiğimiz sıvıların birbirinden farklı etkilere sahip olduğunu aktaran Yılmaz, “Nasıl bir sıvı alıyorsunuz? Mesela kahve içiyorsanız, kahvenin diüretik dediğimiz idrar söktürücü etkisinden dolayı kanı yoğunlaştıran bir içecek olarak kabul edilir. Çay da benzer bir şekilde diüretik etkiye sahiptir. Kalp krizlerinin oluşumuna neden pıhtılaşmayı azaltan içeceklerin de günlük yaşama eklenmesini öneririm, mesela hibiskus, reyhan, orijinal limonata ve zencefilli içecekler hem serinletir hem de kanı sıvılaştırarak sürpriz kalp krizlerine engel olursunuz” dedi.

Ne yediğini söyle bana, ne kadar su içmen gerektiğini söyleyeyim sana

Kanın su ihtiyacının kişinin yedikleri ile ilişkili olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bir insan ne kadar su içmeli sorusunu bana sorduklarında, ‘Ne yediğini söyle bana, ne kadar su içmen gerektiğini söyleyeyim sana’ cevabını veririm. Tek parametre yediklerimiz değildir elbette ama önemli bir parametredir. Bir insanın hangi işi yaptığı, ne kadar terlediği, ne kadar suya ihtiyacı olduğunu belirlememizi sağlar. Yoğunlaştırılmış hayvansal protein yani et, peynir gibi ürünleri tüketirsek o gıdaların en azından beş katı kadar suya ihtiyacımız olur. Bu suya olan ilk ihtiyaç 2 saat sonra, daha sonrasında da 5 saat sonra ortaya çıkmaktadır. Peki, bir karbonhidrat tükettiğinizde ne kadar suya ihtiyacımız vardır? Bir kişinin tükettiği karbonhidratın ağırlığının en az 3 misli kadar su tüketmiş olmasını tercih ederim. Hiçbir zaman karbonhidratlarla beraber yoğun su alınmamalıdır. Bu hata sizin halsizleşmenize neden olacaktır. Bağırsaklarınızı bozma riski oluşturacaktır. Karbonhidrat alımından 2-3 saat sonra su içmeliyiz. Yani midenizin boşaltım saatine denk getirmelisiniz, bu davranışın bizlere çok fazla sayıda katkı sağlar. Mesela duodenal ülserinizi tedavi edersiniz, mesela sindirimin doğru yapılmasını sağlarsanız gerçekten beslenmiş olursunuz. Bağırsak gazlarınızı azaltırsınız” bilgisini verdi.

Enerji yönetimini sağlayacak şekilde sıvıyı nasıl alırız? 

Sıvıların tüketimi konusunda yemekten sonraki süreçle alakalı olarak da önemli bilgiler veren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Yemekten 2 saat sonra soğuk su içerek karbonhidratların mideyi terk etme süresini uzatabilirsiniz örneğin serin bir Ayran içebilirsiniz. Ayran tüketimi sayesinde yine midenin terkedilme süresini yavaşlatabilirsiniz. Şalgam tüketebilirsiniz ama şalgamı yemekten 2 saat sonra içmeyiz onu yemekte içerek sindirimin gücünü artırmaya çalışırız. Kombu çayı mide boşaltımında sorun değildir. Meyanın en doğru saati ise yemekle ve midenin boşaltım saati iki zaman diliminde de uygun diyebiliriz. Çayı ne zaman içelim sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Yemekle beraber çay içiyorsanız su içmeyin. Bilinenin aksine özellikle yağlı yemeklerle beraber su içmektense çay içmeyi tercih ederim, hamurlu yemeklerle çayın şekeri hızlı yükselttiğini belirtmek isterim. Buna çözüm olan içecekler ise biberiye, ada çayı, tarçın, bitki çayı, yeşil çay vs. bunların karbonhidratların oluşturacağı oksidasyonu durdurucu rolü vardır. İmkan olduğu zamanlarda yemeklerde bu tarz çayları da tercih edebiliriz.”

Ne kadar su içmeliyiz, hangi suları içmemiz gerekiyor? 

“Ne kadar su içmeliyiz sorusunun cevabı anlaşılmış ise hangi sular içilir? suların çeşitleri hakkında birkaç şey söylemek istiyorum” diyen Yılmaz, “Suların en önemli özelliği çözücü gücü, taşıyıcı gücü ve temizleyici gücüdür. Bu durumda en değerli suları sıralarken bu özelliklere bakmamız gerekecektir. Çözücü yüksek sular Ph değeri en yüksek sulardır. Etki gücü ne kadar değişir derseniz hemen hesaplayalım: Suların PH değerleri normalde olan hali 7'den 9.5'e çıktığında çözücü gücü 500 kat daha güçlü olacaktır. Uyarmak zorundayım aman dikkat…! Pet şişelerde yüksek alkali veya yüksek asidik içecekler meme ve kolon kanserinden sorumlu olan BPA maddesini de 500 yüz kat çözeceğinden kanserojen riski yüksek sulardır. Bu yüzden sadece cam tercih ediniz. Mikronize sular dediğimiz hareketli ve enerjisi yükseltilmiş ORP değeri -500 civarında olan sular çok güçlü antioksidan sulardır. Her gün 10 bardak nar suyu kadar güçlü bir antioksidan almanın en zararsız yolu iyonize su içmektir” ifadesini kullandı.

Bilimsel kanıtlarla ispatlanmış alkali iyonize suların en belirgin faydaları

Bilimsel kanıtlarla ispatlanmış alkali iyonize suların en belirgin faydaları Yılmaz, şu başlıklar halinde özetledi:

Kilo sorununuzu çözmenizi kolaylaştırır

Kabızlığınızı giderir

Kansere karşı korur

Yorgunluk sorununuz azalır

Yaşlanma sürecinizi yavaşlatır

Su ile ilgili toplumu ilgilendiren en önemli konu nedir? 

Son olarak Yılmaz şu açıklamalarda bulundu: “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2004 yılı su kongresindeki bildiri ve klinik gözlemlerim bu konuyu teyit ediyor. Ters ozmozis su kullanımının 10 yıl ve üstü bir zamanda kullanıcılarında belirgin düzeyde osteoporoz, kolon ve meme kanseri, obezite görülmektedir. Yani doğru suyu içemeyebilirsiniz ama asla yanlış suları içmeyiniz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Retina dekolmanı kör edebiliyor!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36
  • Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilir13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35
  • Soğuk duş sizi kışa hazırlıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22
  • Haktan Akdoğan’dan “Kozmik Yankı13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17
  • İşte migreni tetikleyen nedenler11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41
  • Geçmeyen öksürük ihmale gelmez11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34
  • Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22
  • Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31
  • Hipospadias mutlaka tedavi edilmeli06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21
  • Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43