Hava sıcaklıklarının arttığı bugünlerde tatile çıkacaklara uzmanlardan uyarı geldi. Aşırı sıcakların sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kaydeden Dahiliye Uzmanı Dr. Yasemin Pekşen, vatandaşların güneş çarpması, güneş yanıkları ve isilik gibi rahatsızlıklara karşı dikkatli olmalarını istedi.
Vatandaşların sıcak havanın etkili olmasıyla birlikte güneşin zararlı etkileri konusunda Sivas Numune Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Yasemin Pekşen açıklama yaptı.
Uzm. Dr. Pekşen, açıklamasında aşırı sıcaklarda dışarı çıkıldığında vücut ısısının 10-15 dakika içerisinde 40-41°C üstüne çıkabileceğine işaret ederek, "Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır." dedi.
GÜNEŞ ÇARPMASI İLK YARDIMINDA NELER YAPILMALI?
Güneş çarpmasına maruz kalan vatandaşlara ilk yardım sırasında kişinin acilen serinletilmesi ve hava akımı olan bir yere alınması gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Yasemin Pekşen, "Kişinin sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlar da hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır." diye konuştu.
Uzm. Dr. Pekşen, aşırı sıcakların neden olduğu rahatsızlıklarla ilgili olarak bilgi verdi. Pekşen, aşırı sıcakların bitkinliğe, krampa, güneş yanıklarına ve isiliğe neden olabileceğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.