Bursa Aritmi Göz Kliniği doktorlarından, Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Şermin Ünal İpçioğlu gözde arpacık nedir, nasıl ortaya çıkar, tedavi yöntemleri nelerdir hakkında bilgiler verdi.
Arpacık, gözümüzde kirpik köklerinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan gözde ortaya çıkan kızarıklık, şişkinlik, kaşıntı ve ağrı ile kendini gösteren göz enfeksiyonudur. Opr. Dr. Şermin Ünal İpçioğlu, ‘’Sivilceye benzeyebilen bu şişlik aslında içi iltihapla dolu bir apsedir. Gözkapağında doluluk hissi, ağrı ve kaşıntıyla belirti veren arpacık, sonrasında kirpik diplerinde kızarıklık, şişlik, acı, ağrı, batma, sulanma ve kaşıntı ile gelişen bir ağrılı süreçtir’’ dedi.
Opr. Dr. Şermin Ünal İpçioğlu, çoğunlukla gözümüzün yüzeyinde olduğu bilinse de arpacık aslında göz kapağımızın derinlerinde oluşabilir. Herkesin yaşayabileceği bir durum olduğunu dile getiren Opr. Dr. Şermin Ünal İpçioğlu basit tedavi yöntemleri ile arpacık sorununu giderebiliriz dedi. Arpacık genellikle stafilokok adlı bakterinin sebep olduğu göz enfeksiyonundan kaynaklanır. Kirpik dipleri ya da burada bulunan bezler fazla yağ ve bakteri gibi sebeplerle tıkanıp apse yapabilir.
Arpacık çoğu kez zararsızdır, ufak tefek çözümlerle kendiliğinden iyileşebilir. Sıcak pansumanlarla olgunlaştırılıp, içindeki iltihabın akıtılması suretiyle iyileştirilebilir. Tedavi edilmediği için iyileşmeyen ve ilerleyen arpacık kiste dönüşürse şalazyon ismini alır. Eğer arpacık kiste dönüşürse ileri derecede bir müdahale hatta cerrahi yaklaşım gerekebilir dedi. Arpacık mikrobik kökenli bir göz enfeksiyonudur. Dışarıdan da gelebilir, direnci düşmüş vücuda saldıran bakterilerle de gerçekleşebilir. İnsan bedeninde uyur konumda bulunan bakteriler, direnç düştüğünde harekete geçer ve çeşitli organ ve dokularda enfeksiyon olarak kendilerini gösterirler. Vücut direnci düştüğünde, kişi eğer uykusuz da kalmışsa, bu bakteriler gözü etkileyerek, arpacık çıkmasına sebep olurlar.
Opr. Dr. Şermin Ünal İpçioğlu, Arpacık tedavisi için ilk akla gelen çözüm hekime gitmek olmalıdır. Bir göz doktorunun uygulayacağı tedavi, vereceği ilaçlar, merhem, damla yahut antibiyotikler en güvenilir çözümdür. Arpacıkta evreler vardır. Eğer başlangıç evresi iyi yönetilir ve doğru tedavi edilirse, arpacığın tekrar etme riski ortadan kalkmış olur. Arpacıkta kişinin kendi kendine tedavi uygulaması önerilmez. Arpacıklı bölgeye sarımsak sürmek, çaylı pamukla kompres uygulamak ve buna benzer evsel yöntemler, asla bir uzman hekimin uygulayacağı tıbbi müdahalenin yerini tutmaz dedi.
Opr. Dr. Şermin Ünal İpçioğlu Arpacık çıkan göze çok gerekli olmadıkça dokunmamak gerekir. Göz iltihap kapabilir, hatta doku içlerine yayılıp daha farklı ve ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple, arpacık başlar başlamaz göz doktoruna itmek en doğru seçenek olacaktır. Ellerin ve dokunulan eşyaların temiz olması, nesnelere dokunduktan sonra ellerin gözlerle temas ettirilmemesi ve sık sık yıkanması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.