Sıcaklıkların artması vücuttaki pek çok noktada çeşitli reaksiyonlara yol açtığı gibi göz sağlığını da tehdit ediyor. Bu dönemde yaşanan alerjik rahatsızlıkların tedavi edilmemesi durumunda ciddi göz problemlerin yaşanabileceğini söyleyen Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, yapılması gerekenler konusunda uyardı.
Gözlerin kızarması, sulanması ve kaşıntı ile kendini gösteren alerjik konjonktivitin çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığı olduğunu kaydeden Ulutaşdemir, bunun göz kapaklarının içini, gözün beyaz kısmını saran ve konjontiva olarak isimlendirilen zarın alerjiye bağlı olarak gelişen iltihap olduğunu vurguladı. Potansiyel alerjenlerin, polen, hayvan tüyü, toz ve küf içerdiğini belirten Ulutaşdemir, “En büyük semptom kaşınma ve kızarmadır. Bunun dışında ışıktan rahatsız olma, yanma, sulanma, yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü ve çapaklanma da görülebilir. Şikayetler akşam saatlerinde daha fazla görülür. Özellikle açık havada geçirilen zamanlardan sonra göz daha fazla alerjene maruz kalacağından kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri de artacaktır.” dedi.
Bu rahatsızlığın tedavisinde temel prensibin alerjiye neden olan etkenden uzak durulması olduğunu aktaran Ulutaşdemir, “Gözü kaplayan güneş gözlükleri alerjenle direk teması azaltacağı için ve soğuk kompres vazokonstriksiyon yapacağı için faydalı olabilir. Bunların dışında semptomların görüldüğü süre boyunca anti alerjik, topikal damlalar kullanılmalıdır. Alerjik konjonktivit, çok sık rastlanan, tekrarlayıcı bir göz rahatsızlığı olup tedavi edilmediğinde ciddi göz hastalılarına ve körlüğe bile neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.