• BIST 9213.44
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Fuarcılık sektörü sorunlarına çözüm arıyor

Fuarcılık sektörü sorunlarına çözüm arıyor
Fuarcılık Sektör İstanbul’da bir araya geldi...

Fuarcılık Sektör Dernekleri Platformu üyeleri sektörün sorunlarını ortaya koyarak çözüm önerilerini değerlendirmek amacıyla bir araya geldi.

İstanbul’da yapılan toplantıya, Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği (UFYD) Başkanı Ümit Vural, Tüm Uluslararası Fuarcılık ve Etkinlik Sektörleri Derneği (TÜFED) Başkanı Hüseyin Irmak, Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği (AFYAD) Başkanı Zeki Erdoğan, Yurt Dışı Fuar Organizatörleri Derneği (YUFOD) Başkanı Özgür Sofuoğlu, Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği (SSTD) Başkan Yardımcısı İsmail Arslan, İZFAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Karaosmanoğlu Alıcı ve İBB Fuarlar Koordinatörü Uğur Fora başta olmak üzere 40’ın üzerinde fuar organizatörü katıldı.

UFYD Başkanı Ümit Vural “5 derneğin birleşimiyle oluşan platformda fuarcılık camiasını, sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdik. Hem kendi aramızda iletişimi güçlendirmek, hem de fuarcılığın güncel sorunları ile ilgili çözüm önerileri üretmek için ilk toplantıyı yaptık. Sektörün problemleri ve bazı çözüm önerilerimizi bir rapor haline getirerek yetkili merciler ile paylaşacağız. Eminim ki bu rapor sorunların çözülmesinde kilit bir rol oynayacaktır. Fuarcılık sektörünün ülke ekonomisi, ihracat, turizm, seyahat, ulaşım, konaklama benzeri farklı sektörlere ciddi katkıları var, fuarcılık birçok sektörün lokomotifidir.” dedi.

Fuarcılık sektörünün net tanımlamalara ihtiyacı olduğunu ve adeta bir “Fuarcılık Anayasası” hazırlanması gerektiğine dikkat çeken AYFAD Başkanı Zeki Erdoğan da “2025 yılında ülkemizin bir fuarcılık politikasının olduğu ve resmi olarak yayınlandığı, fuarcılık sektörünün yönetiminin, yürütmesinin ve denetimin ayrıldığı bir teşkilat kanununun yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Fuarcının, fuar alanı işletmeciliğinin, sektörlerin paydaşlarının doğru biçimde tanımlanarak, katılımcı haklarının da net ortaya konulduğu bir fuarcılık anayasası yapılması artık bir zorunluluk. Fuarcılık sektörü ile ilgili milli bir politika belirlenmesi gerekiyor. Dünyanın diğer ülkeleriyle rekabet edebilmek için global politikaları gözlemlemeliyiz. Fuarcılık sektörü son yıllarda Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yoğunlaşıyor. Türkiye konumu itibarıyla kilit bir noktada. Fuarcılık sektöründen ülkemizin büyük bir pay alabilmesi için hızla bir fuarcılık politikası düzenleyerek sektörü yeniden dizayn etmemiz şart.” dedi.

TÜFED Başkanı Hüseyin Irmak ise “Fuarcılık alanında dernekler uzun süredir büyük gayretler sarf ediyor. Bu gayretlerin sonucunda artık bürokrasi tarafından muhatap alınmaya başlandık. Fuarcılık sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırılmalı. Bürokrasi sektör temsilcilerini dinlemeli, değerlendirmelerini dikkate almalı” ifadelerini kullandı.

YUFOD Başkanı Özgür Sofuoğlu “Sektörümüzün bir araya gelmesine ihtiyaç var. Bir arada durmazsak iyice kaybolacağız. 2010 dan beri gözlemlediğimiz kadarıyla yurt dışı fuar yönetmelikleri yurt dışı fuar organizatörü olan özel sektör firmalarının lehine çalışmıyor. Fuarcılık sektörünün döviz kazandırıcı bir hizmet olduğuna dair Ticaret Bakanlığımızı ikna etmemiz gerekir. Fuarcının bir hizmet ihracatçısı olduğunu anlatmamız gerekir. O zaman resim, harç istisna belgesi alabilir, sözleşmelerimizi döviz ile yapabilir, yabancı katılımcılardan KDV almadan da hizmet verebiliriz. Yurt içindeki fuarcılık sektöründe karlılıklarımız sürekli erimektedir. Devletimiz yurt içi fuarcılığı destekleyecekse bu karlılık oranlarına bakması gerekmektedir. Bu konulara parmak basmamız ve düzeltilmesi için bakanlığımızı bilgilendirmemiz gerekir” dedi.

Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği (SSTD) Başkan Yardımcısı İsmail Arslan “ Biz fuar sektörünün dişlileri gibi bir birimize bağlıyız. Akrep ve yelkovanın saati göstermesi için sistemin çok iyi çalışması gerekir. Biz stand yapımcıları da bu sistemin bir parçasıyız. Bizim de sorunlarımız var. Ancak bunları tek başımıza çözmemiz mümkün değil. Fuar alanları sahipleri ile, fuar organizatörleri ile çözmemiz gerekir. Zamanla sektör geliştikçe bu problemleri de hep birlikte çözeceğimize inanıyoruz” dedi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Altın düşüşe geçti08 Kasım 2024 Cuma 08:36
  • En çok taze sebzeler pahalandı04 Kasım 2024 Pazartesi 12:05
  • Şimşek'ten enflasyon vurgusu04 Kasım 2024 Pazartesi 11:55
  • ihracatçılar Çin seferine çıkıyor04 Kasım 2024 Pazartesi 10:31
  • Ticaret Bakanı: “AB ile görüşmelere hazırız”01 Kasım 2024 Cuma 11:53
  • Türk müteahhitler Suudi Arabistan'da31 Ekim 2024 Perşembe 18:48
  • Makarnada hedef 1 milyar dolar26 Ekim 2024 Cumartesi 18:31
  • BRICS zirvesi sürüyor23 Ekim 2024 Çarşamba 19:03
  • Altın yine rekor tazeledi21 Ekim 2024 Pazartesi 10:47
  • Sarsılmaz üç ürünü o fuarda sergileyecek20 Ekim 2024 Pazar 13:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43