CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP Bursa İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Hükümetin halka ekonomik bir darbe hazırlığı içinde olduğunu vurgulayan Erdoğdu, Cumhuriyet Halk Partisi olarak buna izin vermeyeceklerini belirterek; "Halkımızı bu ekonomik darbeye ezdirmeyeceğiz. Yoksulluktan kıvranan halkımızı hükümete kurban etmeyeceğiz. En sert muhalefeti göstereceğiz" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP Bursa İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Toplantıda İl Başkanı Şadi Özdemir, Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın ile Geçmiş Dönem Milletvekili İlhan Demiröz, Bilecik Eski Milletvekili Tayfun Ün, İl Yöneticileri, İlçe Başkanları, Kadın Kolları ve çok sayıda partili de hazır bulundu. Türkiye'nin gündeminde özellikle ekonomik gelişmelerin olduğuna dikkat çeken Aykut Erdoğdu; "Son açıklanan orta vadeli program ve Meclis gündemine gelmesi planlanan torba yasayla hükümet halkımıza ekonomik bir darbe yapma hazırlığı içerisindedir. Yeni getirilen orta vadeli program da çalışan kesime, dar gelirli kesime, ezilen kesime sadece yük programıdır. En ağırı da Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yapılmıştır" dedi.
HÜKÜMET HALKI ALDATIYOR
Hükümetin halkı aldatmaya çalıştığını belirten Erdoğdu, MTV oranlarının sunulduğu gibi olmadığını ifade ederek; "Hükümet MTV'yi yeniden değerlendirme oranını koyarak yüzde 25 diye yutturmaya çalışmaktadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 70' e varan oranlarda artırılmıştır. Çünkü motorlu taşıtlar vergisinin yeni hesaplanmasında araçların ithal değerleri göz önüne alarak artan oranlı bir vergi uygulamasına geçilmiştir. Motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 40 artış oranı, sadece 40 bin Liraya ithal fiyatı olan araçlarda yüzde 40'tır. 40 bin liraya kadar olan araçlar mevcut stokumuz içinde sadece yüzde 14'tür. 40 bin Lirayla 170 bin Lira arasında ithal fiyatı olan araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 53,5'tir. İthal değeri 70 bin TL'yi aşan araçlarda MTV yüzde 68'e kadar çıkabilmektedir. Diğer hesaplamalarla birlikte MTV artış oranı yüzde 70'e yakındır. Halkımız bunu böyle bilmelidir. Vergi artış oranı yüzde 40 falan değildir, yüzde 70'e kadar artan oranlarda vergiyi artırdılar. Öyle bir hale getirdiler ki bugün 10 ton kalkış ağırlığı olan bir uçağın MTV vergisi 39 bin 136 Lira. Bunu geçen kara taşıtları var. Otomobillerin Motorlu Taşıt Vergileri kimi otomobillerde uçakları geçmiştir. Yatta, kotrada, teknede Motorlu Taşıtlar Vergisi sıfırdır. Elmasta, pırlantada vergi sıfırdır. Ancak vatandaşın pahalı benzin dolayısıyla binemediği araç kapısında beklerken, fahiş tutarlarda MTV artırılmıştır" " değerlendirmesinde bulundu.
BU VİCDANSIZLIKTIR, ADALETSİZLİKTİR
"Sadece Motorlu Taşıtlar Vergisi artırılmadı" diyen Aykut Erdoğdu, çalışan orta sınıfın gelir vergisinin de artırıldığına dikkat çekerek; "Mesela brüt maaşı 5 bin Lira, net maaşı yaklaşık 3100 Lira olan hemşire, polis, öğretmen, muhasebeci, yeni işe girmiş üniversite mezunu bir kişi, hepsinin yıllık vergisi 510 Lira arttı. Brüt maaşı 7 bin Lira olan net maaşı 4 bin 500 Lira olan çalışanların maaşından alınan yıllık vergi 1074 Lira arttı. 10 bin Lira brütü olan 6 bin 500 Lira eline geçenin ise 2 bin 40 Lira yıllık gelir vergisi artırılmış oldu. Tam çalışan orta sınıfı vuran bir vergi dilimi vardır. Çünkü zaten yoksullardan vergi alınacak durumda değil, açlıktan kıvranıyorlar. Zenginlere elleri varmıyor. Çalışan orta sınıfa yönelik gelir vergisinde 3 puanlık bir artış var. İnternetten alınan Özel İletişim Vergisi yüzde 50 oranında, şans oyunlarında da yüzde 100 oranında vergiler artırılmıştır" diye konuştu. Sigara kağıdına yapılan zamma da değinen Erdoğdu; "Vergiler dolayısıyla, yabancıların eline geçmiş sigara ve tütün sektöründen sigara alamadığı için Adıyaman'ın, Malatya'nın elde kalan tütünleriyle sarma tütün için insanlarımızın sigara kağıdında da vergiler artırılmıştır. 1 koli sigara kağıdı 70 Liradan 1000 Liraya çıktı. İthal fiyatı 13 Euro. Bu, 'Artık kimse yerli sigara kağıdı alamayacak' demek. Yüzde 95 oranında yabancıların eline geçmiş sigara sektöründe, Amerikan şirketlerine para kazandırmak amacıyla kalan yerli tütüncünün de belini kırıyor hükümet. Bu vicdansızlıktır, adaletsizliktir" dedi.
SARAY SALTANATINDAN KISMALARI GEREKİYOR
Türkiye ekonomisi iki açıkla karşı karşıya olduğunu ifade eden Aykut Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem bütçemiz açık veriyor, hem cari açığımız var. Bütçe neden açık veriyor? Memura maaş zammı mı verdiler? Yüzde 3+3,5 verdiler. Şu an enflasyonun bile altında. Enflasyonu telafi edeceklermiş. Peki, bu memurun, çalışanın büyümeden hiç mi payı yok? Büyümeden pay vermiyorlar. Çiftçiye pay mı verdiniz de bütçe açık verdi? Üzümcünün, fındıkçının beli kırık. Zeytincinin zeytini tarlasında kaldı. İncir üreten ağlıyor. Buğday, arpa ekenler ağlıyor. Türkiye'nin tarımı bitiriliyor. Esnafa destek mi verdiniz. KOBİ'ye destek mi verdiniz. Bütçe açığının sebepleri yolsuzluk ve suistimallerle yandaşlara aktarılan kaynaklardır. İkincisi yandaşların uzlaşma adı altında silinen milyarlarca lira vergisidir. Havuzcuların ve AKP'nin büyük müteahhitlerinin milyarlarca liralık vergi borcu, uzlaşma adı altında hukuka aykırı bir şekilde silinmiştir. Yandaşlara verilen garanti ve kefaletler 3. havalimanında, Osmangazi Köprüsü'nde, 3. boğaz köprüsünde verilen garanti ve kefaletler bütçeye yük olmaya başlamıştır. Bütçe açığının sebebi saray saltanatı ve saray şatafatıdır. Lüks araçlarıdır, makam uçaklarıdır. Marmaris'te yapılan ultra lüks yazlık saraydır. Kavgacı dış politikanın maliyetidir bu bütçe açığı. Lüks masraflarından, saray saltanatından kısmaları gerekiyor. Yandaşlarının kasalarına el atmaları gerekiyor. Halkın ödeyecek gücü kalmadı. Halk yoksulluk içinde, borç altında kıvranmaktadır. Kredi kartları, tüketici kredileri, konut kredileri, çiftçi kredileriyle insanlar kazandıklarını borçlarına vermektedir."
SERT BİR MUHALEFETLE KARŞILAŞACAKLAR
Hükümetin 37 milyar TL tutarında yeni bir borçlanma yetkisi istediğini ancak bunun anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Erdoğdu sözlerini şöyle tamamladı: "Anayasamıza göre Meclis'in bütçe hakkı vardır. Meclis'in seçilmiş milletvekillerinin, hükümetin nereye para harcadığını milleti adına sorması gerekiyor. Bu anayasal bir yetkidir. 37 milyar borçlanma yetkisi verilemez, anayasaya aykırıdır. Ek bütçe yapmaları gerekiyor ve o ek bütçede şimdiye kadar olan 52 Milyar Liralık borç üzerine bu 37 milyar borcu nereye harcadığını Recep Tayyip Erdoğan, onun saray çevresi, Başbakan ve Bakanlar Türk milletine bu hesabı vermek zorundadır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımızı bu ekonomik darbeye ezdirmeyeceğiz. Yoksulluktan kıvranan halkımızı hükümete kurban etmeyeceğiz. En sert muhalefeti göstereceğiz. Meclis'te bütün engellemeleri yapacağız. Gerekirse sokağa çıkacağız ama halkımızı AKP'nin bu lüks ve şatafat iktidarının faturasını ödemeye zorlayamayacaklar. Hükümete tavsiyemiz bu yasayı derhal geri çekin ve Türkiye ekonomisin gerektirdiği yapısal reformlara başta yolsuzlukla mücadele, hukukun tesisi, Olağanüstü Hal'in kaldırılması gibi ekonomideki yapısal problemleri giderecek bir reform paketiyle Meclis'e gelmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde Cumhuriyet Halk Partisi'nden görülmemiş düzeyde sert bir muhalefetle karşılaşacaklar."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.