Emeklilikte Taşa Takılanlar düzenlemesinin etki analizlerinin sonucunda Hazine’ye yüklenecek rakam 300 milyar lira olarak hesaplanıyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ‘yaş sınırı’ getirilmesi planlamasının sebebi anlaşıldı. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan EYT toplantısının ardından ‘düzenlemeye yaş sınırı getirilmesi’ gündeme geldi.
Herhangi bir sınırlama getirilmeden yapılacak düzenleme ile yaklaşık 2 milyon kişinin emeklilik hakkına erişeceği tahmin edilirken, devlete oluşturacağı yük hesaplanmaya başladı.
Bu kapsamda EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl şartının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde durulduğu belirtilmişti.
Düzenleme ile 1 milyon 700 bin ila 2 milyon çalışanın bir anda emekli olmasının üretime zarar vereceği ve bunun mal ve hizmet fiyatlarına olumsuz yansıyacağı, emekliliğin işvereni kıdem tazminatı yükümlülüğü ile karşı karşıya bırakacağı, devlete de yıllık 300 milyar TL’lik mali yük getireceği ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları Birinci Zirvesi'ne katılmak üzere Türkmenistan'a hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda Türkmenistan ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son günlerde bir tartışma var. Bir yaş şartı getirilecek mi? Emeklilikte yaşa takılanlar ikinci kez yaşa takılacak mı? Bu konuyla ilgili nihai alınan bir karar var mı? Kapsamı, çerçevesi ne olacak?" sorusunu, "Öncelikle tabii EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar ve inşallah ay sonuna kadar da bunu karara bağlayacağız ve 2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız. Olay bu" sözleriyle cevapladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.