Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın (ÖSYM) paylaştığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih takvimine göre 6 Eylül’de başlayan ek tercih süreci 11 Eylül 2024 tarihinde saat 23.59'da sona erecek.
İlk yerleştirmeden farklı olarak ek yerleştirmede puana bakıldığını söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, “Merkezi yerleştirme ile kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmamış lisans ve ön lisans programlarını yerleştirme puanı oluşmuş tüm adaylar tercih edebiliyor.” dedi. Tözeniş, bu dönemde fırsat burs olanaklarının da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Tercih ve Kariyer Danışmanı, Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, ek yerleştirme sürecine dair önemli bilgiler paylaştı ve dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
Aday herhangi bir programa yerleşmemiş olmalı!
Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2024 merkezi yerleştirmede adayın herhangi bir programa yerleşmemiş olması gerektiğine dikkat çekerek, “Bir programa yerleşmiş olan adaylar ek yerleştirmeye başvuramazlar. İlk yerleştirmeden farklı olarak ek yerleştirme için ÖSYM tarafından bir ücret belirlendi ve başvurunun son gününe kadar bu ücreti belirtilen bankalar aracılığıyla yatırmak gerekiyor. Aksi halde başvuru dikkate alınmayacak. Adaylar, tercih yapma hakkı bulunan tablolardan 24’ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabiliyor.” dedi.
Başarı sırası değil taban puan dikkate alınarak yerleştirme yapılacak!
“Ek yerleştirme, merkezi yerleştirmeden farklı olarak başarı sıralarına göre değil taban puanları dikkate alarak yapılacaktır.” diyen Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, şöyle devam etti:
“Merkezi yerleştirme ile kontenjanı dolan ve taban puanı belli olan fakat kayıt sonrasında kontenjan açığı oluşan ön lisans ve lisans programlarını, ilgili programın puan türünde yer alan taban puana eşit ve taban puanın üstünde olan adaylar tercih edebileceklerdir. Merkezi yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmede adaylar puanlarının üstünde yer alan programları tercih edemeyeceklerdir. Merkezi yerleştirme ile kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmamış lisans ve ön lisans programlarını ise yerleştirme puanı oluşmuş tüm adaylar tercih edebileceklerdir.”
Okul birinciliği kontenjanından yararlanılamayacak!
Okul birinciliği olan adayların ek yerleştirmede okul birinciliği kontenjanından yararlanamayacaklarını dile getiren Ece Tözeniş, “Ek yerleştirmede okul birincileri genel kontenjana göre tercihlerini oluşturacaklardır. Şehit-gazi yakını, depremzede, 34 yaş üstü kadın kontenjanlarında ise adaylar belirlenen kurallar doğrultusunda tercihlerini oluşturacaklardır.
Baraj başarı sırası devam ediyor…
Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Mühendislik, Mimarlık, Öğretmenlik programlarında geçerli olan baraj sıralaması kuralı ek yerleştirmede de devam etmektedir. Belirlenen baraj başarı sıralarının altında kalan adaylar ek yerleştirmede de bu bölümleri tercih edemeyeceklerdir.” Diye konuştu.
Özel yetenek sınavı ile yerleşenler başvurabiliyor
2024- YKS’de özel yetenek sınavı ile bir yüksek öğretim programına yerleşmiş olan adayların ek yerleştirmeye başvurabileceğini de kaydeden Tözeniş, adayların dikkat etmesi gereken diğer konuları da şöyle sıraladı:
“Merkezi yerleştirmeye göre tercih edeceğiniz programlarda kontenjanlar azaldığından dolayı mutlaka bölüm/programların kontenjanlarını dikkate alarak tercih listenizi oluşturun. Tercih listenizi 1-2 kontenjan kalmış bölümler arasından yapmak yerleşme şansınızı düşürecektir. İstediğiniz, yerleştiğinizde gideceğiniz bölümler olmak üzere daha fazla sayıda tercih yapmak yerleşme şansınızı arttıracaktır. Ek yerleştirme kılavuzu yayınlandıktan sonra tercih listelerinizi oluştururken kılavuzda yer alan özel koşullar ve açıklamalar kısmını mutlaka okuyun. Merkezi yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmede de yerleştiğiniz takdirde kaydolsanız da olmasanız da OBP’niz gelecek yıl yarıya düşecektir. Buna dikkate alarak tercihlerinizi oluşturabilirsiniz.”
Mezuna kalma kararı da tercih yapmak kadar önemli…
“Mezuna kalma kararını vermek de tercih yapmak kadar önemli bir karar” diyen Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, “Ek yerleştirme döneminde de adayların ‘hangi bölüm olursa olsun bu son şansım, mutlaka yerleşmeliyim’ düşüncesinden daha çok tercih etmeyi düşündüğüm bu bölüm gerçekten bana uygun mu, bundan sonrasındaki hedeflerime ulaşmam için bana neler katar sorularını kendilerine bir kez daha sormalılar. Yerleştikleri zaman mutlu olmayacakları bir bölüm hayattaki hedeflerine ulaşmalarında zaman kaybı yaşamalarına neden olacak diğer taraftan da kayıt olmadıkları zaman yerleştiklerinden dolayı OBP’leri bir sonraki yıl yarı yarıya düşecektir.” şeklinde konuştu.
Mezuna kalmayı düşünenler ne yapmalı?
Mezuna kalma kararı veren öğrencilerin sınav hazırlıklarına zaman kaybetmeden başlamaları gerektiğini söyleyen Ece Tözeniş, “Geçen yıl yaptıkları hatalardan ve yapamadıklarından bir ders çıkarıp kendilerine bir yol haritası çizebilirler. Planlı, programlı olarak çalışmak, konu çalışmalarında tekrarlarını da düzenli olarak yapmak bu süreçte başarılı olmalarında en büyük etken olacaktır.” dedi.
Bu döneme özel fırsat burs olanakları değerlendirilmeli!
İlk yerleştirmelerde olduğu gibi ek yerleştirme döneminde de tercih listelerini doğru olarak yapabilmek için mutlaka uzman tercih danışmanlarından destek alınması gerektiğine işaret eden Ece Tözeniş, “Tercih edeceğiniz üniversiteleri çok iyi araştırın, eğer imkânınız varsa üniversiteyi mutlaka gidip görün. Bu dönemde vakıf üniversitelerinin farklı burs imkanlarını da mutlaka araştırın. Fırsat burs ayrıcalıklarını mutlaka değerlendirin.” şeklinde sözlerine son verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.