Türkiye'nin taze meyve sebze ve mamulleri sektörleri 2021 yılında ihracatta 5 milyar 111 milyon dolara ulaşırken, Egeli ihracatçılar, son dört yılda ihracatlarını yüzde 60 artırarak 1 milyar 182 milyon dolarlık performansla bu ihracatın yüzde 23'ünü gerçekleştirdi.
Ege Bölgesi'nde yetişen lezzetleri dünyanın dört bir tarafına ihraç ederek son 4 yıldır üst üste ihracat rekorları kırdıklarını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2022'de 1 milyar 300 milyon dolar, 2023'te 1,5 milyar dolarlık lezzet ihracatı hedeflediklerini, Ege Bölgesi'nde bitkisel ürün ihracatında lider sektör olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
2017 yılında 739 milyon dolar olan ihracatlarını 600’ün üzerindeki üyeleriyle 2021 yılı sonunda yüzde 60’lık artışla 1 milyar 182 milyon dolara çıkardıklarını anlatan Uçak, “Pandemiyle birlikte taze meyve sebze ve mamulleri ihracatında talep artışı oldu. Biber ve kornişon turşuları 220 milyon dolarla lider oldu. Su, meyve suyu ve domates salçası biber ve kornişon turşularını takip etti. Almanya, Amerika, Hollanda, İngiltere ve İtalya en önemli pazarlarımız oldu. Taze meyve sebze grubunda ise 2021’in şampiyonu 68 milyon dolar ihracat ile taze üzüm olurken, üzümü domates, kiraz ve mandarin izledi. Rusya, Almanya, İtalya, Ukrayna ve Romanya en fazla ihracat yaptığımız ülkeler olarak öne çıktı” diye konuştu.
İzmir ekonomi basınıyla "Basın Sohbet Toplantısı"nda bir araya gelen Başkan Uçak, meyve sebze ve mamulleri ihracatında Almanya’nın 197 milyon dolarlık ihracatla lider olduğunu ifade etti. Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; “Rusya Federasyonu’na 174 milyon dolarlık, Amerika Birleşik Devletleri’ne 144 milyon dolarlık, Hollanda’ya 80 milyon dolarlık, İngiltere’ye 74 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2021 yılında ihracat yaptığımız ülke sayısı ise toplam 138 oldu."
Yeni rekorlar "Kalıntısız Üretim"le gelecek
Görevde oldukları dört yıl üst üste ihracat rekorları kırdıklarını aktaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatta sürdürülebilirliği sağlamak için geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da "Kalıntısız Üretim"e odaklanacaklarını aktardı.
2021 yılında "Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz" isimli projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Uçak, “Kurduğumuz üye ilişkileri ekibiyle tüm üyelerimizi işyerlerinde ziyaret ederek sorunlarının çözümü için çalışıyoruz. Birliğimizin kaynaklarıyla hizmet aracı aldık, üye ilişkileri ekibimiz yoğun bir şekilde bundan sonraki süreçte hizmet vermeye devam edecek. Pandemi öncesinde yoğun bir şekilde üretici toplantıları yaparak, köylere giderek üreticilere doğru ve kalıntısız üretim konusunda bilinçlendiriyorduk. Önümüzdeki dönemde bu toplantılara ağırlık vereceğiz, mobil ekipler kurarak, köy kahvelerine giderek üreticileri doğru ve kalıntısız üretim konusunda bilinçlendireceğiz. Birlik olarak bu konuda bölgede öncü olmamız ve bu konunun önemini tüm paydaşlara aktarmamız çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılını eğitimde seferberlik yılı olarak ilan etti. Biz de bu yıl üreticilerimizi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.