Tarsus İlçesi’ne bağlı Baharlı Mahallesi yakınlarında denizle birleştiği noktada milyonlarca kefal balığı telef olarak sahile vurdu. Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı ve Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu, sahile vuran ölü balıklar olayının artarak devam ettiğini ve ortaya çıkan manzara karşısında hayli üzüldüklerini söyledi. Her dönem olduğu gibi bu dönemde de Seyhan Irmağı’na karışan zehirli atıkların toplu balık ve deniz canlılarının ölümüne neden olduğunu öne süren Dokucu, konuyu yetkililere bildirdi.
Balık ölümlerinden haberdar olan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise, Dokucu ile buluşarak bilgi aldı. Gördüğü manzara karşısında oldukça üzülen Atıcı, gelişmelerin takipçisi olacağını söyledi. Gördüğü manzaranın içler acısı olduğunu ifade eden Atıcı, şöyle dedi: “Bütün Mersinli, Tarsuslular’ın yüreğini yakan bir manzara, milyonlarca kefal balığı şu anda bu sahili doldurmuş durumda. Bunun nedenini araştırdığımızda, köylüler benzer manzaranın 4 aydır yaşandığını söylüyor. Özellikle bu işle ilgilenen doğa dostları, çevreciler, Adana’da bulunan birçok atık su arıtma tesisinin çalıştırılmadığını ve balıkların bu nedenle öldüğünü söylüyor. Bu son derece vahim bir iddiadır. Aslında iddia olmaktan öte bir tespit haline gelmiştir. Çünkü buradaki doğa dostları balık ölümlerini böyle görünce, kendi ceplerinden ödedikleri paralar ile tahliller yaptırmışlar. Bu tahlil sonuçlarında Adana’daki arıtma tesisinden, sözüm ona arıtılmış suyun bırakın içilmeyi el bile değmeyecek kadar kirli olduğuna dair raporları almışlar. Bu raporları Tarsus Kaymakamlığına, Mersin Valiliğine, Adana’daki yetkililere vermelerine rağmen hiçbir işlem yapılmamış. Burada milyonlarca balığın öldüğünü gözümüzle görüyoruz.”
“PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Atıcı, Mersin Milletvekili olarak işin peşini bırakmayacağını, arıtma tesisinin neden çalıştırılmadığına yanıt verilmesi gerektiğini anlatırken şöyle konuştu: “Arıtma tesisinin çalışması için para gerekiyor. Zaman, zaman küçük akıllılar para hırsıyla bu arıtma tesisini çalıştırmayıp sözüm ona kar ettiklerini düşünüyorlar ama hem doğaya hem insan sağlığına çok ciddi zarar veriyorlar. Bu işin sorumluları Çevre ve Şehircilik Bakanlığından başlamak üzere bu denetimleri yapmadıkları için Adana ve Mersin Valiliği başta olmak üzere Adana ve Mersin Büyükşehir Başkanlıkları başta olmak üzere işin ucu nereye gidiyorsa kime dayanıyorsa, ne oluyorsa olsun peşini bırakmayacağız. Bu balık ölümlerinin kesinlikle önüne geçeceğiz. Buradan Mersin ve Tarsus halkının da bizimle birlikte bu mücadelede var olduklarını biliyoruz onları da bize desteğe çağırıyoruz. Bunu yapanlar katildir, bu katillerden kesinlikle hesap soracağız. Bu katillerinden öldürdüğü milyonlarca balığın, öldürdüğü onlarca kaplumbağanın hesabını sormakta benim boynumun borcu olsun.” Yetkililer telef olan balıkların yenilmemesi istedi.
BOZCAADA AÇIKLARI’NDA DA BULUNMUŞTU
Önceki gün de Çanakkale’de Bozcaada'nın doğu kıyısında yer alan İğdelik-Poyraz Limanı kıyılarına binlerce ölü sardalya balığı vurmuş, Bozcaada İlçe Tarım yetkilileri, ilk bulgularda herhangi bir kimyasal maddeye rastlamadıklarını açıklamışlar anca detaylı inceleme için numunelik balıkları laboratuvara götürmüşlerdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.