Nihat Zeybekci, yeni teşvik sistemi henüz yasalaşmadan, enerji ve sağlık teknolojileri üreten dev bir şirketin Türkiye’de 8 milyar dolar yatırım yapmak için görüşmelere başladığını duyurdu
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni teşvik sistemi henüz yasalaşmadan konu hakkında görüştükleri bir teknoloji devinin 2 ülkede yapmayı planladığı yatırımları durdurduğunu belirterek, “Türkiye’ye getirmek için konuştuğumuz yatırımların toplam rakamı 8 milyar dolar civarı. Enerji ve sağlık sektöründe teknolojiler üreten bir kuruluştan bahsediyoruz. Bu ve buna benzer Türkiye’ye doğru büyük bir yönelimin olduğunu hep beraber göreceğiz” dedi.
5 yılda borsada
Her bir firma için ayrı dizayn edilen teşviklerin uygulamaya sokulacağını, vergi, stopaj, sigorta primi, enerji maliyetlerinin sabitlenmesi gibi desteklerin yanında demiryolu, otoyol ve liman gibi altyapılarının yapılması, üst düzey uzman personel için ücret desteği verilmesi, arazinin ücretsiz verilmesi, faiz desteği sağlanması gibi desteklerin de yelpaze içine alındığını anlatan Zeybekci, belirledikleri sektörlerde “teşviklerde sınır tanımayacaklarını” kaydetti.
AA’ya konuşan Zeybekci, firmalara desteğin ötesinde ortaklık da teklif edebileceklerini, en fazla yüzde 49 Hazine ortaklığının önerilebileceğini ifade ederek, şirketlerin yönetimine karışmayacaklarını ancak 5 yıl sonunda bu hissenin şirkete satılacağını, almak istememesi halinde borsa yoluyla satışa sunulabileceğini dile getirdi.
Zeybekci modelin metalurji, petrokimya, savunma sanayi, ilaç sanayi, sağlık teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri, teknik tarım, savunma gibi sektörlerde uygulanacağını söyledi.
Eximbank dünyaya açılıyor
Bakan Zeybekci, Eximbank kaynaklarına ulaşma konusunda teminat konusunu bir sorun olmaktan çıkaracaklarına değindi.
Almanya’nın Hermes, ABD’nin Exim kredilerine benzer bir sistemin kurgulanacağına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:
“Eximbank, ilk defa yurt dışında Türk ürünü satın alan firmalara da destek olmaya başlayacak. Diyelim ki bir İspanyol firmasının Türkiye’den yapmış olduğu 1 milyar dolarlık alımla ilgili, ‘gel sen bu alımını devam ettir, ben de sana bununla ilgili uygun faizlerle kredi vereyim’ diyeceğiz. Afrika’da fabrikaya Türk makinası alması şartıyla destekler vereceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.