Dün 3.1141 ile dün rekor kıran dolar bugün güne 3.09 seviyelerinden başladı. Gözler yarın Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararında.
Rekorun ardından dolarda son durum (Dolar ne kadar oldu?)
Başkanlık sistemi tartışmalarının reformları geciktireceğine dönük tedirginlik, jeopolitik riskler ve TCMB’den faiz indirim beklentilerinin baskısıyla dolar/TL dün tarihi zirvesini yenilerken, TL’de iç siyasi risklerin baskısının devam etmesi bekleniyor.
Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurtdışında ABD’de saat 1530’da konut ruhsatları ve yeni konut inşaatları, saat 2200’de ise Beige Book açıklanacak. TL son dönemde gelişmekte olan diğer para birimlerinden negatif ayrışırken, bankacılar yurtiçindeki riskler ortadan kalkmadıkça, bu ayrışmanın da devam edebileceğini belirtiyor. Bu risklerin başında ise artan başkanlık sistemi tartışmaları geliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlık sistemi konusunda yapılacak bir anayasa değişikliğini referanduma götürmenin mahsuru olmadığını söylerken, Başbakan Binali Yıldırım başkanlık sistemiyle ilgili tekliflerini en kısa zamanda Meclis’e getireceklerini açıkladı.
Başkanlık sistemi konusu referandum ile sonuçlanabilecek siyasi tartışmalara neden olması ve bu sürecin gündemi reformlardan uzaklaştırma ihtimali yüzünden piyasalarda tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Öte yandan Irak Ordusu, ABD liderliğindeki koalisyonun desteğiyle, Irak’ın Musul kentinde İslam Devleti’ne (İD) Pazar gece yarısından sonra operasyon başlatırken; YPG/PYD’nin bölgenin geleceğinde bulunmamasını, nüfus ve mezhepsel yapının değişmemesini isteyen Türkiye, operasyonda yer alma konusunda ısrarını sürdürüyor.
25 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR
Nitekim Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Musul’a yönelik Pazar gece yarısından sonra başlatılan operasyonda TSK’ya ait hava unsurlarının katılması konusunda koalisyon güçleriyle mutabakata varıldığını söyledi. Bu çerçevede artan jeopolitik riskler de TL üzerinde baskı yaratırken, TCMB’nin bu ortamda faiz indirimlerine devam etme ihtimali de bütün bu unsurlarla birleştiğinde TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha kötü performans göstermesine neden oluyor. Söz konusu risklerle dolar/TL dün 3.1141’e kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniledi. TCMB’nin Perşembe günü yapacağı PPK toplantısında ekonomistler koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim öngörülüyor. Ancak indirimin realize olmasının zaten oldukça kırılgan olan TL’de daha fazla değer kaybı yaratacağı belirtiliyor.
Öte yandan varlık alım programını azaltacağı yönünde haberler çıkan ancak sonrasında bunları yalanlayan Avrupa Merkez Bankası’nın yarınki toplantısı da izlenecek. Dün 3.1140’a kadar yükseldikten sonra saat 1658’de 3.1050/3.1062 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0857’de ise 3.0924/3.0930 seviyesinde bulunuyor. Dün aynı saatte 3.2571/3.2586 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.2440/3.2449, 3.4092/3.4112 seviyesinde olan euro/TL ise 3.3956/3.3967 seviyesinden işlem görüyor. Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.02, valörde son işlemde yüzde 10.06 seviyesindeydi. Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.95, valörde son işlemde yüzde 9 seviyesindeydi. Beş yıllık gösterge olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvil ise dün spot kapanışta yüzde 9.61, valörde son işlemde yüzde 9.63 seviyesindeydi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.