DSİ tarafından Mudanya’nın Yalıçiftlik Mahallesi’ne yapılan göletin su ihtiyacının karşılanması gerekçesiyle zeytin ağaçları sökülen üreticilerin talebi üzerine üreticilerle bir araya gelen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yeni bir güzergah belirlenmesi için DSİ yetkililerini göreve çağırdı.Toplantıda, alternatif güzergah önerisi de sunuldu: Ketendere üzerinden bir planlama yapılarak üreticilere zarar vermeden gölete su taşınabilir!
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz; CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Mudanya İlçe Başkanı Ergül Batman, Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu ile birlikte Yalıçiftlik ve Tirilyeli zeytin üreticileriyle bir araya geldi. DSİ tarafından Mudanya’nın Yalıçiftlik Mahallesi’ne yapılan göletin su ihtiyacının karşılanması gerekçesiyle zeytin ağaçları sökülen üreticilerin talebi üzerine Yalıçiftlik Mahallesi’nde üreticilerle bir araya gelen heyet, sorunları dinledi. Yalıçiftlik, Eşkel, Tirilye, Kaymakoba sakinlerinin hazır bulunduğu toplantıda, su borusu geçeceği gerekçesiyle zeytin ağaçları habersiz sökülen üreticiler zararların giderilmesi ve yeni bir güzergah belirlenmesini istedi. Gölet yapımı sırasında yaşanan sorunların çözümü noktasında bir araya geldiklerini ifade eden Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Biz hak, hukuk, adalet diye yürürken, herkesin hakkını korumak için gerekirse canını seve seve verecek olan insanlarız. Bazıları bunu siyasi malzeme yapmaya kalktı. Kimse benim can düşmanım da olsa bir hemşerimden ayrı düşüremez. O insanın da hakkını korurum, beni sevenin de hakkını korurum. Bir kişinin canı acıdığında bizim de canımız acır. Bu, birileri tarafından suiistimal edilmeye çalışıldı. Hizmet yapılmalıdır ancak bilimle birlikte hareket edilirse, toplumla birlikte hareket edilirse, bilgiler paylaşılırsa tatsızlık olmaz. Öyle bir hale getirdiler ki, neredeyse Tirilye ile Yalıçiftlik birbirine düşman olacak. Buna asla izin vermeyiz. Biz Mudanyayız. Mudanyalılar toplumsal barışın sağlanması için üzerine düşeni yerine getirir. Biz komşumuz ağlarken gülen değiliz çünkü biliriz ki acılar paylaşıldığında azalır, sevinçler de paylaşıldığında büyür. Mudanya’nın sorunlarına sahip çıkmak bir belediye başkanı olarak benim görevim. Bu konuda asla siyaset yapmadık, siyaseten küçük düşünenlerin bu işe aklı ermez. Siyaseti öğrenmek isterlerse gerekirse onlara siyasi ders de veririz” diye konuştu.
DSİ’nin planladığı gölet yapımı sırasında ortada üç temel problem olduğunu dile getiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise;göletin Yalıçiftlik bölgesinde bin 100 dönüm yeri sulayacağını, bu göletin suyunun yağmur sularıyla dolmayacağını, başka bir kaynaktan su aktarılacağını ifade etti. Göletin suyunun Tirilyeli üreticinin kullandığı Karlıdere’den alınacağını hatırlatan Sarıbal, “506 bin ton kapasiteli bir baraj göleti bu. Tirilye halkı, Karlıdere suyunun amaçsız ve zararsız alındığında zarar görmekten korkuyor. Yalıçiftlik de uzunca bir zamandır bu göleti bekliyor. Kış suları kuyuları destekleyen sulardır. Yalıçiftlik kaynaklarının kuruması demektir. Bir gölet yapıyorsunuz zeytin sulamak için. 2 bin tane 100 yıllık zeytin ağacını kesiyorsunuz. 4 kere proje değişmiş. Yetkilileri uyarıyoruz. Gelin, sağlıklı bir şekilde bu sorunu köylülerle paylaşın. Yalıçiftlik’in ihtiyacı varsa, Ketendere üzerinden bir planlama yapın ve suyu oradan vermeye çalışın. Kamulaştırma bedellerini ödedik diyerek halka yalan söylemeyin. 3 yıldır kamulaştırılmış yerin bedeli ödenmemiş. Bunun sorumluğu DSİ’dedir. Güzergah yeniden gözden geçirilmeli, halkla birlikte karar verilmeli, paraya bakılmamalı. DSİ’yi acilen göreve çağırıyoruz. Yapmazlarsa kamuyu zarara uğratmaktan suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu ise, proje değişikliğiyle kapasite artışına gidilen göletin temel etkilerinin halkla paylaşılması gerektiğini dile getirerek, hiçbir mühendisin böyle bir hata yapabileceğine inanmadığını, ortada bir mağduriyet olduğunu ve yine bu mağduriyetin muhatabının da DSİ olduğunu ifade etti.
Gölete karşı olmadıklarını dile getiren mağdur üreticiler ise, zararlarının giderilmesini, su borusunun geçeceği güzergahın değiştirilmesini talep ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.