Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) üyelerine yönelik bilgilendirme seminerlerine devam ediyor. ZDHC Academy tarafından gerçekleştirilen eğitimde ‘Tehlikeli Kimyasal Sıfır Salınım Programı ve Kimyasal Yönetimi’ ele alındı.
DOSABSİAD Seminer Salonunda, ZDHC Academy eğitmenlerinden Hüsamettin Çoban tarafından verilen seminere Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.
Bursa haber...
“ZDHC Vakfı zararlı kimyasalları sıfırlamak amacıyla kuruldu”
Dünyadaki en büyük problemlerden birinin küresel ısınma olduğunu söyleyen Hüsamettin Çoban, “2018 son 10 yılın en sıcak yılı oldu ve gelecek yıllarda en sıcak yıllar olmaya aday. Küresel ısınma çevre sorunlarına ve hastalıklara sebep oluyor. Bunun yanı sıra artık ticareti ve şirketlerin anlayışını da değiştirmeye başladı. Çevreci aktivistlerin etkisiyle firmalar çevreye ve insan sağlığına zararlı kimyasallar kullanmaktan uzak duruyor. Bu bağlamda, ZDHC Vakfı da zararlı kimyasalları sıfırlamak amacıyla 2015 yılında kuruluyor” dedi.
Firmaları değerlendirirken finansal güçten ziyade, iyi niyet, bilinirlilik, kurum itibarı gibi değerlerin ön plana çıktığını vurgulayan Çoban, “Günümüzde insanlar izlenebilirlik ve şeffaflık istiyor. Bu da şirketleri farklı bir şekilde konumlandırıyor. Büyük markalar 2021’e kadar elbiselerde kullanılan zararlı kimyasalları sıfırlama taahhüdünde bulundu. Ve bu süreçte kazanılan bilgileri paylaşmak için ZDHC Vakfını kurdular” diye konuştu.
“Tehlikeli kimyasallar hem insan sağlığına hem de çevreye tehdit oluşturuyor”
ZDHC farklı araçlarla eğitim ve bilgilendirmelerde bulunduğunu belirten Çoban, “Vakfa üye olan firmalar, ZDHC Akademi ile dünyanın herhangi bir yerinde verilen ZDHC eğitimlerini görebiliyor ya da başvurarak seminer düzenlenmesini sağlıyor. ZDHC düzenli olarak araştırma sonuçlarını ve kısıtlı maddeler listelerini paylaşıyor. Denetim protokollerini sunarak, atık su kalitesi ölçümü yapıyor. Denetimlerin sonucu kazandıkları verileri de paylaşıyorlar” ifadelerini kullandı.
Bursa haber...
ZDHC’nin tehlikeli kimyasallar sıralamasına da değinen Çoban, “ZDHC kapsamında kimyasallarına insan sağlığına ve çevreye zarar vermemesi gerekiyor. Bu zararlı kimyasallar insanı solunum, temas ve yutma yoluyla etkileyebiliyor. Toprağa, suya ya da havaya karışarak da çevreye zarar verebiliyor. Bu kapsamda ZDHC, MRSC adı verilen yasaklı kimyasallar listesi oluşturdu. Bu listede olan kimyasalların üretimin hiçbir alanında kullanılmasını istemiyor” dedi.
ZDHC Academy eğitmenlerinden Hüsamettin Çoban, seminerin sonunda firma temsilcilerinin sorularını da yanıtladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.