Güne 3.43 TL seviyelerinden başlayan dolar 3.50'yi aşarak rekor kırdı. İç siyasi gelişmeler kurun yükselmesine etken oldu.
Dün akşam saatlerinde OPEC kararı ile yönünü yukarı çeviren dolar/TL, 3.4395’e kadar yükseldikten sonra günü 3.43 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah güne 09:05’te 3.4290/3.4323 seviyesinden başladı. Dolar saat 17:30 sularında 3.50 TL’nin üstünde işlem görüyor. Saat 16:41 itibariyle euro ise 3.7069/3.7116 civarında euro gün içerisinde 3.71 TL’yi aşarak tarihi rekorunu kırdı.
GÖRÜŞMENİN ARDINDAN GELEN REKOR
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, dolar ve euro kurlarının rekor kırmasını sozcu.com.tr’ye değerlendirdi. Erkan, Hükümet ve MHP’nin Başkanlık Sistemi’ni içeren Anayasa düzenlemesi taslağı konusunda anlaşmaya varmasının Türk lirasına baskının artırdığını belirtti. Erkan değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
ʻʻ
Siyasal sisteme ilişkin haber akışının TRY'de baskıyı artırdığını görmekteyiz.
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan
Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerden sonra ortak yapılan basın açıklamasında; Başbakan Binali Yıldırım'ın iki ifadesi önemliydi. Cumhurbaşkanı'nın eğer seçilirse partisiyle ilişiğinin kesilmeyeceği ve Meclis görüşmeleri sonlandığında minimum 60 gün içinde referandumun gerçekleşecek olması. AK Parti ve MHP büyük ölçüde mutabakata varmış görünüyor, tasarının kısa sürede Meclis'e gelmesiyle beraber referandum sürecinin de hızlanması beklenebilir.
Siyasal sisteme ilişkin haber akışının TRY'de baskıyı artırdığını görmekteyiz. Bugün USTRY paritesinin 3,4874 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördüğünü gözlemliyoruz. EURTRY 3,7050'de; yüzde 50 USD, yüzde 50 EUR'dan oluşan TRY sepeti de 3,59 seviyesi ile zirve yapmıştır. Uluslararası faktörlerde değişiklik beklememekteyiz, USD'nin küresel olarak konumu yakın gelecekte güçlü kalmaya devam edecektir. Ancak iç kırılganlık faktörleri itibariyle TRY'nin az tercih edildiği bugünkü eğilimden anlaşılabilmektedir. Bu çerçevede USDTRY kurunda da 3,50 üzerini beklemeyi sürdürüyoruz.
DALGALANMA TRUMP BAŞKAN OLANA KADAR SÜRECEK
Sabah lokal haber akışında; Başbakan Binali Yıldırım TRY'nin negatif ayrıştığının doğru olduğunu belirterek piyasa dalgalanmasının Donald Trump'ın ABD Başkanı olacağı 20 Ocak 2017 tarihine kadar süreceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de TRY'deki baskının Ocak'tan sonra azalacağını belirtti.
ABD faktörü (Trump, Fed, ABD faizleri) tek başına etkili olmasa da, kırılganlık faktörleri TRY'yi en duyarlı para birimleri arasında birinci sıraya koymaktadır. Gözlemlediğimiz GOÜ para birimleri içinde TRY, USD'ye karşı günlük bazda yüzde 1,26 değer kaybetmiştir. Bu görüntü ile beraber TRY, BRL ile beraber GOÜ grubunda negatif ayrışan iki para biriminden biri olarak dikkat çekmektedir.
NALBANTLI: 3.40 ÖNEMLİ BİR DESTEK
Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı siyasi ve jeopolitik riskler azalmadan TL’nin üzerindeki baskının azalmayacağını söyledi. Nalbantlı sözlerine şöyle devam etti: Dün yapılan OPEC toplantısı sonrası petrol fiyatlarında görülen yükseliş kur ve endeks üzerinde baskı yarattı. Petrol fiyatlarında başlayan yükseliş kendi ülkemizin enflasyon ve cari açığını yükseltecek bir gelişme. Ayrıca, bugün alkollü içeceklere yüzde 10, sigaralara ise 7 kuruş ÖTV zammı yapıldı. Yapılan bu ÖTV artışı enflasyonu yaklaşık 30 baz puan artırabilir.
ʻʻ
Siyasi ve Jeopolitik riskler azalmadan Türk varlıklarına para girişinin artması zor olacak.
Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı
Saat 15:30'da ise Başbakan Binali Yıldırım’ın Anayasa değişikliği teklifini haftaya Meclis’e sunacaklarını belirtmesinin ardından kurda yeni rekor kırdık. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra minimum 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor.Siyasi ve Jeopolitik riskler azalmadan Türk varlıklarına para girişinin artması zor olacak. Kurda 3.40 bölgesinin önemli destek olduğunu görüyoruz. Biraz aşağıda ise 3.3875 kanalın alt bandı yer alıyor. Yani 3.39-3.40 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece kurda 3.50-3.51 bölgesinin görülebileceğini söyleyebilirim. Endeks tarafında ise çok kritik bir desteğin altındayız. 2008 krizi sonrası başlayan yükseliş trendinin desteği olan 73 bin 600- 73 bin 800 bölgesinin altında kapanışların devam etmesi satış dalgasını hızlandırabilir. 72 bin 400 seviyesinin altında 70 bin ve 68 bin seviyeleri görülebilir.
OPEC üretimi azaltıyor
Güne yatay bir başlangıç yapan Borsa İstanbul’da ilerleyen saatlerde satışlar hızlandı ve kayıp yüzde 2’yi aştı. BIST 100 endeksi, saat 16.55 itibari ile yüzde 1,50 kayıpla 72 bin 499 puandan işlem gördü. Endeks gün içerisinde en düşük 72 bin 336 puanı gördü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.