• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Bursa 8 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 11 °C

Dolandırıcılık kurbanı olmayın

Dolandırıcılık kurbanı olmayın
Dolandırıcıların kurbanı olduğunuzun beş işareti...

Dolandırıcıların yaratıcılığı, kullanıcıların iyi niyeti ve zayıf kurumsal güvenlik bir araya geldiğinde ortaya milyarlarca dolarlık bir risk çıkıyor. Federal Ticaret Komisyonu (FTC) verilerine göre 2021 yılında ABD’li tüketiciler, dolandırıcılık nedeniyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 artışla yaklaşık 6 milyar ABD doları kaybetti. 

Bazen bir şeylerin yanlış olduğu hemen anlaşılır. Bir kimlik avı bağlantısına tıklamış ve bir salise sonra ne olduğunu anlamış olabilirsiniz. Ya da belki telefonunuzu, bilgisayarınıza erişimi olan bir teknik destek dolandırıcısına bırakabilirsiniz.  Ancak bazen risk bu kadar belirgin değildir. Örneğin, bilgisayar korsanları üçüncü taraf ihlali yoluyla kredi kart bilgilerinizi veya sosyal güvenlik numaraları gibi kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir. Bu bilgileri genellikle dolandırıcıların bir araya geldiği bir siber suç pazarında satarlar.  Yeraltı siber suç dünyasına çalıntı veri akışı büyük bir hızla devam ediyor. Yalnızca ABD’de 2022 yılında bildirilen 1.800’den fazla ihlal var ve bu, yıllık yüzde 40 artışla 422 milyon tüketiciyi etkiledi. 

Siber güvenlik şirketi ESET dolandırıcılık kurbanı olduğunuzun işaretlerini beş  maddede özetledi.

Sıra dışı işlemler ve/veya yeni kredi kartı limitleri. Dolandırıcılar verilerinize veya mali bilgilerinize sahipse, bunları ödeme dolandırıcılığında kullanabilir. Bu durumda çalınan kart bilgileri veya çalınan hesaplarda kayıtlı kartlar sizin bilginiz dışında kullanılır. Alternatif olarak, yeni kredi kartlarına başvurmak için kimlik bilgilerinizi kullanabilirler. 

Satın alınan ürün ulaşmadı. E-ticaret dolandırıcılığı bir diğer büyüyen sorun. Dolandırıcılar, alıcıları kandırmak için genellikle pahalı donanımları çevrimiçi olarak ve oldukça düşük fiyatlarla satmaya çalışır. Ancak bu ürünler stokta yoktur ve alıcı koruması sunmayan  anında nakit ödeme gerektiren uygulamalar aracılığıyla ödeme talep ederler.

Flört ettiğiniz kişi aniden ortadan kayboldu. FBI’a göre, romantik ilişki dolandırıcılığı 2021’de dolandırıcılara 956 milyon dolardan fazla para kazandırdı. Kurbanlar dolandırıldıklarını kabul edemeyecek kadar utandıkları için pek çok olay bildirilmedi. Bu rakam buz dağının görünen kısmı olabilir. Bir romantik ilişki dolandırıcısı sahte talepler için para istemeden önce genellikle kurbanıyla çevrimiçi bir ilişki kurar. Kurbanlarının verecek başka bir şeyi kalmadığını hissettiklerinde, bir daha asla haber alınamayacak şekilde ortadan kaybolurlar.

Hesap kilitlendi. Bir dolandırıcı oturum açma bilgilerinizi ele geçirirse, genellikle hesabınıza erişir ve şifrenizi değiştirir. Bu, sosyal medyanızdan veya Netflix hesabınızın bilgilerine kadar her şey olabilir. Bunlar, kayıtlı kredi kartı detayları da dahil olmak üzere kişisel bilgiler için toplanabilir. Ama aynı zamanda kendi başına değerli bir üründür. Bir rapora göre, sosyal güvenlik numarası için 2 ABD doları ödenirken, Instagram hesaplarının her biri 45 ABD doları değerindedir. Bunun nedeni, bu tür hesapların profilinizi izleyen diğer kullanıcılara istenmeyen e-postalar göndermek için kullanılabilmesidir.

Kripto yatırımından para çekilemiyor. Yatırım dolandırıcılığı başka bir yüksek kazanç yoludur. 2021’de yaklaşık 1,5 milyar dolar kazandıran bu dolandırıcılık türü, iş e-postası gizliliği dışında diğer tüm siber suç kategorilerinden daha sık görülür. Yatırımcılar genellikle para yatırmaya teşvik edilir, hatta belki de yatırımlarından sahte getiriler elde ettiği gösterilir. Ancak, bu paranın bir bölümünü gerçekten çekmek istediğinizde, muhtemelen karşınızda kimseyi bulamazsınız.

Bir saldırıdan kurtulmak ve gelecekteki siber saldırılara dayanıklılık oluşturmak için ESET uzmanlarının önerileri ise şu şekilde :

Kusursuz şekilde saklanan ve bir parola yöneticisi tarafından geri çağrılan güçlü, benzersiz parolalar kullanın.
Kimlik avı ve hesap ele geçirme riskini azaltmak için parolaların üzerine ikinci bir güvenlik katmanı ekleyen iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın (2FA).
Cihazları ve yazılımları yamaları ve son sürümleri ile güncel tutun.
Kişisel ve finansal bilgilerinizi çevrimiçi bir hesaba kaydetmeyin. Ayrıntıları her seferinde girmek daha zor olsa da, misafir olarak çıkış yapmanız daha güvenlidir.
Tüm cihazların ve bilgisayarların, bilinen bir satıcının sunduğu kötü amaçlı yazılımdan koruma ile güvenliğinden emin olun.
Tüm cihazlarınızda tanınmış bir güvenlik çözümü kullanın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sahte iPhone 16 tekliflerine dikkat09 Eylül 2024 Pazartesi 10:41
  • Takviye ürün dolandırıcılığı arttı07 Eylül 2024 Cumartesi 09:20
  • Tehlike arama motorları ile yayılıyor06 Eylül 2024 Cuma 10:51
  • Güvenlik açıklarına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 10:49
  • Banka dolandırıcılığına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 09:20
  • Dijital kimlik nasıl korunur?31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:27
  • Ebeveynler bu tuzağa düşmeyin!31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:25
  • Siber suçluların en sevdiği saldırı29 Ağustos 2024 Perşembe 10:31
  • İnternet kullanıcıları saldırı altında26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:53
  • Siber suçluların yeni tekniği23 Ağustos 2024 Cuma 09:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43