Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Tekin Yıldız, “Kış aylarında en çok görülen hastalıkların başında zatürre ve akut bronşit hastalıkları olduğunu belirtirken, her iki haslıkta da belirtiler benzer olsa da tedavi şekli farklıdır. dedi.
Her öksürük ve ateşli hastalıklarda antibiyotik tedavisi uygulanmayacağını, vatandaşların doktorlara danışmandan antibiyotik kullanmamaları konusunda uyaran Doç.Dr. Tekin Yıldız, açıklamalarına şunları ekledi:
“Bu aylarda zatürreden ziyade akut bronşit hastalığı daha fazla görülen bir hastalıktır. Genellikle son bahardan kış ayına geçişlerde ani ısı değişimlerinde meydana gelen akut bronşite bizim virüs dediğimiz mikroplar sebep olur.
Akut bronşitin belirtileri kişiden kişiye değişse zatürre belirtilerine çok benziyor. Bazen ayırt etmek zor olabiliyor. Ayrıca belirtileri benzese de etkenleri farklı oluyor. Bu nedenle mutlaka doktora başvuru yapılarak, kesin tanının koyulması gerekir. Geçmiş dönemlere göre biraz daha azalsa da vatandaşlarımız öksürük başladığında ya da hafif ateşlendiğinde hemen varsa evde ya da komşusun da varsa antibiyotik almak istiyor. Akut bronşitlerde yüzde 90’nından fazlası virüsten kaynaklanıyor. Bu yüzden antibiyotik kullanımı fayda vermeyecektir. Boşuna almış oluyorsunuz. Bronşit destek tedavisi ile iyileşebiliyor. Çok az kişide antibiyotik tedavisi uygulanabilir ama bu da kısa süreliğine olur.”
Doç.Dr. Tekin Yıldız son olarak, “Bu yüzden kontrolsüz antibiyotik almayın. Gerçekten ihtiyacınız olacak dönemde işe yarayacak olan antibiyotikler gereksiz yere alındığında vücudun etken maddeye karşı direnç kazanmasına neden oluyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.