Doğum, kısa süre öncesine kadar annelerin doğumhanede doktorlar, hemşireler ve ebeden oluşan doğum ekibiyle birlikte yaşadığı bir durumdu. Eşlerin yeri en fazla doğumhane kapısının dışıydı. Bir süredir baba adayları da doğum esnasında anneye destekçi olmak, doğum anında masaj yapmak, elini tutmak ya da en azından fotoğraf çekmek üzere sürece dahil oluyor. İngiltere’de kısa süre önce yayılmaya başlayan bir başka trend ise doğum anını eşe dosta da açıyor. Öyle ki anneler neredeyse büyük bir kalabalık önünde doğum yapıyor. Ülkede iki bin anneyle yapılan bir ankete göre 20’lerinde ya da daha genç olan anneler doğum odasına ebe ve doktorlar hariç ortalama sekiz kişiyi alıyor.
KALABALIK EŞLİĞİNDE DOĞUM
‘Channel Mum’ adlı web sitesinin araştırmasına göre şu an 60’larında olan kadınlar ilk anne oldukları zaman doğumhaneye sadece partnerlerini almıştı. Şimdi 50’lerinde olanlar ise bu rakamı ikiye çıkararak partnerlerinin yanında kendi annelerini de doğuma aldığını söyledi. Channel Mum’ın kurucusu Siobhan Freegard “Yeni nesil hayatlarının her anını paylaşmaya alışkın, neden doğumu paylaşmasınlar ki? Çoğu kadın doğumun en büyük başarıları olduğunu düşünüyor bu yüzden de bu anı en yakınlarıyla paylaşmak istiyor. ‘Kalabalıkla doğum’ fenomeni herkese uygun olmayabilir ama doğumun bir parçası olmak bile bir onur ve ayrıcalık. Bu sayede arkadaşlar ve aile hiç olmadığı kadar birlik oluyor” diyor.
KENDİ BABALARINI DA YANLARINDA İSTİYORLAR
Kayınvalideler, doğum yapan kadının annesi ve eşinden sonra en çok tercih edilen doğum refakatçısıyken annelerin sadece yüzde 25’i kendi babasının da doğum odasında bulunmasını tercih ediyor. Öte yandan araştırmaya göre anneler, yargılanma korkusuyla ağrı kesici almayı giderek artan oranda reddediyor. Ankete katılan annelerin üçte biri ağrı kesici almadan doğum yapma konusunda toplumsal baskı hissettiğini söyledi. Annelerin beşte biri ise sezaryen doğum yapmaya karar verirlerse normal doğumda başarısız olduklarını hissedeceklerini anlattı.
ÜNLÜLERİN ‘KOLAY’ DOĞUM ÖYKÜLERİ BASKI HİSSİ YARATIYOR
Yeni anne olacakların bir diğer sıkıntısı ise sosyal medyada doğumları hakkında rahatça konuşan ve hiç zorlanmadan doğum yapmış gibi gözüken ünlü kadınlar. Annelerin yüzde 15’i Gisele Bundchen gibi, sekiz saatlik doğum sancısının hiç acı vermediğini söyleyen yıldız isimler sebebiyle baskı altında hissettiğini söyledi.
Ayrıca sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla bir zamanlar çok özel bir an olan doğum, bütün dünyayla paylaşılabiliyor. Çoğu anne doğumdan hemen sonra bebeğiyle çektiği selfieleriFacebook ve Twitter’da paylaşıyor. Ve elbette bu özel anın ölümsüzleştirilmesi için doğum fotoğrafçıları tutuluyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.