Yaklaşık 30 yıl önce Bursa sevdalıları tarafından temelleri atılan ve Türkiye’de bir şehir adına kurulmuş ilk ve tek “Fan Club” olan Bursa Fan Club Derneği (BFC), Diyanet Vakfı’na, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na yapılması planlanan Müftülük hizmet binasından vazgeçmesi çağrısında bulundu.
Bursa’yı dünyaya tanıtacak Hanlar Bölgesi projesinin hayata geçirilmesi için tarihi yapıların etrafının açılması gündemdeyken, bölgede hem de kamu eliyle yeni bir bina yapılmasına yönelik tepkiler artıyor. Bursa Kent Konseyi bünyesindeki Bursa Çalışma Grubu’ndan sonra Bursa Fan Club Derneği (BFC) de 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na yeniden Müftülük hizmet binası yapılmasını eleştirdi.
BFC Başkanı Selim Yedikardeş, daha birkaç yıl önce, Yeni Yalova Yolu’ndaki alana neredeyse eskisinden 20 kat büyüklükte tüm Türkiye’ye örnek bir Müftülük Kompleksi kurulduğunu hatırlatarak, “Yeni kompleks kurulunca eski binaya da ihtiyaç kalmadı. Dolayısıyla, yıkılan eski binanın bulunduğu alan tarihi Hanlar Bölgesi projesi kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na eklenmelidir. Hangi gerekçeyle olursa olsun buraya yeni bir bina yapmak, dev Hanlar Bölgesi projesini baltalamak anlamına gelir. Diyanet Vakfı kendisine yakışanı yapmalı ve bu büyük yanlıştan dönmelidir. Bu fırsat heba edilmemelidir” diye konuştu.
ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM
Eski Müftülük binasındaki tüm birimlerin yeni komplekse taşınması konusunda dönemin tüm yetkililerinin mutabık olduğunu, dolayısıyla bunun gereğinin bir an önce yapılması gerektiğini belirten Yedikardeş, buna karşın İl Müftülüğü’nün ısrarla yeni bina yapma çabasının Bursa adına endişe verici bir durum olduğunu ifade ederek, şunları söyledi :
“Dönemin Diyanet’ten sorumlu Bakanı sayın Faruk Çelik ve dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Recep Altepe, şehir merkezinde sıkışıp kalan eski Müftülük binasının ihtiyaca cevap verememesi üzerine kolları sıvayarak, yeni Yalova Yolu’ndaki Hazine arazisine mevcudun yaklaşık 20 katı büyük bir alan dört dörtlük bir Müftülük Kompleksi yapılmasını sağladılar. Mimari açıdan özgün bir caminin de yeraldığı kompleksin önüne de ulaşım kolaylığı sağlamak üzere bir tramvay durağı planlandı.
Yeni Müftülük Kompleksi’nin hayata geçmesiyle eskisinin yıkılarak, elde edilecek alanın meydana dahil edilmesi de konuşulmuştu. Dönemin yetkililerinin hepsi çok şükür yaşıyor. Eski Bakanımız, eski Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilave olarak Ak Parti eski İl Başkanımız bu sürecin şahitleridir. Ayrıca, dönemin Müftüsü Mahmut Gündüz ve de yeni kompleksin açılışını gerçekleştiren Müftü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay da konuya vakıftır. Kendilerine sorulduğunda o dönem varılan mutabakatı açıklayacaklardır.”
DOĞRULAR HATIRLATILMALI
Selim Yedikardeş, kentlilik bilinci ve kent kültürü konusunda çalışmalar yapan BFC olarak, doğruları hatırlatmak üzere böyle bir açıklama yapmak durumunda kaldıklarını ifade ederek, müftülüğün kamuoyunun beklentilerini hiçe sayarak, alana yeni bina yapma ısrarını ve de dönemin mutabakatını yok saymasını endişeyle izlediklerini belirtti.
Hanlar Bölgesi’nin en önemli değeri Ulucamii’nin siluetinin ortaya çıkması için eski Müftülük Binası’nın olduğu alana yeni bir bina yapılmasının büyük bir yanlış olacağını vurgulayan Yedikardeş, “Mevcut alanın, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na eklenmesi bize göre Bursa’nın geleceği açısından elzemdir. Dolayısıyla, yapım aşamaları süren bina ile ilgili süreç derhal durdurulmalıdır. Diyanet Vakfı, kentin simgesel meydanı için gereken hassasiyeti göstermeli ve Bursa’yı endişeye sevkeden duruma noktayı koymalıdır. Müftülüğün lojman ve diğer ihtiyaçları elzem ise bu farklı bir alanda kolaylıkla çözüme kavuşturulabilir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.