Ramazan Bayramı boyunca yoğun tüketilen şekerli gıdaların diş sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyleyen Diş Hekimi Arzu Yalnız, tatlı gıdalar sonrası bol su içilmesi, diş aralarının temizlenmesi ve meyvelerin ısırılarak tüketilmesi uyarısında bulundu.
Ramazan ayı boyunca vücutlar 30 gün susuz kalmaya ve yemek yememeye alıştı. Ramazan ayının diş sağlığı açısından en büyük dezavantajı ise su tüketiminin yetersizliği oldu. Su tüketiminin azlığından dolayı tükürük akışının azaldığını vurgulayan Diş Hekimi Arzu Yalnız, "Dişlerde ara yüz temizliği önemli. Son günler bile olsa mümkün olduğunca su tüketilmesini ve uyumadan önce diş aralarının fırçalanmasını öneriyorum. Dişler eğer çok sıkışık ise mutlaka diş ipini kullanılmalı. Çürük oluşumu diş aralarında başlıyor." dedi.
TATLI SONRASI DİŞLERİ FIRÇALAYIN
Bayramla beraber açlıktan şekerli gıdalara geçilmesiyle dişlerdeki çürük oluşumunun artabileceğini söyleyen Arzu Yalnız, bu riski en aza indirmek için şu uyarılarda bulundu: "Normal beslenmede herhangi bir sorun yok. Ancak, çok tatlı tüketimi olursa bu tatlı gıdalar, dişe yapışıp orada yine çürük eğilimini artıracaktır. Tatlı gıdalar mutlaka tüketilecek ancak bizim bayram için önerimiz diş aralarının iyi fırçalanması ve bol su tüketilmesi. Aralarda ara öğünlerde elma gibi ısırılarak yenen ve daha sert olan besinlerin çiğnenerek yenmesi. Çiğnemede mümkün olduğunca her iki tarafında kullanılması. Çünkü bazen tek taraflı çiğnemeye bağlı çiğneme yapılmayan tarafta diş taşı ve çürük oluşumu artar. Önerimiz bol su beraberinde diş aralarının temizlenmesi."
FIRÇALAMANIN KALİTESİNE DİKKAT
Gün içinde dişleri iki kere fırçalamanın yeterli olduğunu ifade eden Yalnız, bu fırçalamanın kalitesinin diş sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi. Yalnız, "Günde 4 defa fırçalarsınız ama yeterli fırçalama olmaz. Bizim için önemli olan en az 2 dakika fırçalanması ve normal fırça kullanıldıktan sonra mutlaka diş aralarının temizlenmesi. Fırçalamada tüm diş yüzeylerine dokunulmalı. Her diş arası teker teker fırçalanmalı." diye konuştu.
Dişlerin çok fırçalamayla beyazlamayacağına dikkat çeken Yalnız, "Çok fırçalamak sadece dişin kendi rengini ortaya çıkarır. Ama aşındırıcı özelliği olan karbonat ve piyasada satılan bütün partiküllü ürünlerin hiçbirini önermiyoruz. Bunlar dişlerin üzerindeki mine tabakasını aşındırarak daha çabuk sararmasına ve dişe beyaz rengini veren minenin aşınmasına neden olur. Beyazlama ve beyazlatmayı sağlayan belli kimyasal ürünler vardır. Bunları da yalnızca hekimler uygulayabilir." uyarısında bulundu.
Yalnız, en sağlıklı dişlerin bile 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmesi gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.