Yaz ayları soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketiminin arttığı dönemlerdir. Dolayısıyla sıcak ve soğuk farkına yol açan gıdaların tüketilme sıklığının arttığı bu mevsimde diş hassasiyeti daha sık gündemimizde olur. Diş Hekimi Güzin Can, diş hassasiyetinin nedenlerini sıralarken hassasiyete karşı alınabilecek bazı önlemlere değindi.
Diş hassasiyeti diş ağrısı ile karıştırılabilir
Diş hassasiyetinin ortaya çıkmasında birçok farklı faktörün etkili olduğunu belirten Dt. Güzin Can, “Çürükler, diş eti çekilmeleri, diş veya kök kırıkları ve çatlakları gibi ağız içi sorunlar, yanlış diş fırçalama alışkanlıkları, beslenme alışkanlıklarındaki hatalar gibi faktörler, ağrının diş hassasiyeti olarak algılanmasına neden olabilir.” diyor.
Hassasiyetten kurtulmak mümkün
En temel nedeni diş minesinin aşınması ya da diş köklerinin açığa çıkması olan diş hassasiyetinden kurtulmanın birçok yöntemi bulunuyor;
Soğuk içeceklerin tetiklediği rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olan hassas dişlere özel macunlar kullanabilirsiniz.
Sıcak veya soğuk içeceklerin dişlerinizle temasını azaltmak için pipetten yardım alabilirsiniz.
Diş minenizi güçlendirmek için diş hekiminiz tarafından florür vernik uygulaması yapılabilir.
Çürüğe bağlı oluşan diş hassasiyetini gidermek için muayene sonrası size en uygun olan tedavi seçeneği belirlenir. Kompozit dolgu, inley onley restorasyonlar veya kuronlar (kaplama) ile tedavi süreci tamamlanır.
Kanal tedavisi de diş hassasiyetinden kurtulmak için etkili yöntemlerden biridir. Eğer diş hassasiyetinin altında yatan bir enfeksiyon varsa, diş hekiminiz dişin pulpasındaki enfekte dokuyu çıkarmayı önererek bu sorunu çözebilir.
Diş eti çekilmesine bağlı ortaya çıkan kök hassasiyeti tedavisinde yüzey, medikal ürünler veya dolgularla kapatılabilir. Ayrıca kök yüzeyini kapatmaya yönelik dişeti cerrahisi de yapılabilmektedir. Bu işlemler sonucunda dış uyaranlarla ilişiği kesilen kök yüzeyinde diş hassasiyetinin rahatlaması sağlanır.
Diş eti hassasiyetini önleyebilirsiniz
Dt. Güzin Can, diş hassasiyetinin önlenebileceğini belirterek alabileceğiniz önlemleri şu şekilde sıralıyor;
Dişlerinizi fırçalarken yumuşak kıllı fırça ve aşındırıcı özelliği olmayan macun tercih edin.
Diş hekiminizi 6 ayda bir ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Diş temizliğinizde diş ipi de kullanın.
Ağız bakım suyunuzu ve diş macununuzu florlu tercih edin.
Beslenme listenizde asitli yiyecek ve içecekleri sınırlandırın.
Şekersiz sakız çiğneyerek ya da süt ürünleri tüketerek tükürük üretiminizi artırın. Tükürük diş minenizin korunmasına yardımcı olacaktır.
Diş hassasiyeti rahatsız edici bir sorun olabilir, ancak çözüm bulmak için yalnız değilsiniz. Uzmanların teşhis ve tedavisiyle bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.