Toplum genelinde sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyinde sinir hücrelerinden kaynaklanan, kısa süreli, nörolojik bir bozukluk yaşanması olarak tanımlanmaktadır. Beyinde elektrik sinyallerinin normalden farklı olarak yayılması sonucu, kişide beklenmedik nöbetler meydana gelebilirken, çocuklarda daha sık görülen bu nöbetlerin, yaş ilerledikçe görülme sıklığı da azalıyor.
Epilepsi hastalığının genellikle çocukluk çağında, özellikle de 0-1 yaş arasındaki bebeklik döneminde ortaya çıktığını aktaran Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Mehmet Taha Kökbıyık, beyinden kaynaklı olarak ve yineleyen nöbetler şeklinde; ani sıçrama, gözlerin uzun süreli sabit bir yere bakması, gece uykudan sık uyanma ve ani baş düşmesi gibi belirtiler gösteren bu hastalıkla ilgili, herhangi bir şüphe görülmesi durumunda çocuğun vakit kaybetmeden bir hekime götürülmesi gerektiğini kaydetti.
Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde nöbet ataklarının oldukça yaygın olduğunu aktaran Dr. Kökbıyık; "Beyindeki sinir hücrelerinin normal işleyişini kesintiye uğratan hemen her şey epilepsiye yol açabilir. Kafa travmaları, genetik faktörler, enfeksiyon, doğuştan kaynaklanan bozukluklar bu nedenler arasındadır. Çocuğun sadece bir kez nöbet geçirmesi, epilepsi hastalığının varlığını kesinleştirmez. Epilepsi hastalığında birden fazla nöbet geçirilmesi söz konusudur. Çocukluk döneminde başlayan epilepsi hastalığı, genellikle ileri yaşlarda geçebilir. Çocukluk çağındaki epilepsi tüm vücutta kasılma/atma, çenenin kitlenmesi ve ağızdan köpük gelmesi gibi belirtilerle seyreden büyük nöbetlerle gerçekleşebileceği gibi tanınması zor ve kısa süren küçük nöbetlerle de ortaya çıkabiliyor" dedi.
Nöbet Görülmesi Durumunda Sakin Kalınmalı
Çocukta nöbet görülmesi durumunda, ebeveynlerin mutlaka sakin kalması gerektiğinin altını çizen Dr. Kökbıyık; "Çocuğu yere yatırıp başının altına yumuşak bir yastık konulmalı, çarpmaları önlemek için çevredeki tehlikeli eşyaları kaldırmalı, gözlük varsa çıkarılmalı, çocuk yan yatırılmalı, ağız temizlenerek soluk yolu açık tutulmalıdır. Nöbet esnasında su içirmek, alkol ve kolonyalı pamuk ile ağzı kapamak, soğan koklatmak, kaşık veya tahta ile ağzı açmaya çalışmak tehlikelidir. Hızlıca tıbbi yardıma veya hastaneye ulaşılmalıdır. Tedavi genellikle geliştirilmiş antikonvülsan (nöbeti durdurucu) ilaçlar ile yapılmaktadır. İlaçlar epilepsiyi tedavi edici değil nöbeti durdurma özelliklidir. Bazı koşullarda cerrahi tedavi de uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.