Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki 7 günün hava tahminlerini açıkladı, uzmanlar uyarıda bulundu. Kuzey Afrika'dan gelen sıcak havanın etkisine giriyoruz. Gölgede hissedilen sıcaklık değerleri Bursa ve İstanbul'da 37, İzmir'de 41, Ankara'da 40 derece olacak.
Meteorolojinin son verilerine göre Türkiye'de sıcaklıklar son zamanlarda normalin 6-7 derece üzerinde seyrediyor. Bugünden itibaren Türkiye genelinde salı gününe kadar yüksek sıcaklıklar gözlenecek ve sıcaklıklar normal değerlerin 6-10 derece üzerinde olacak. Yer yer sıcaklık rekorları kırılacak. Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava kütlesinin etkisinde kalacak olan ülkemizin İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri sıcaktan daha çok etkilenecek.
"SAAT 10.00 İLE 16.00 ARASINDA DIŞARI ÇIKILMAMALI"
Ramazan ayının önceki yıllara göre daha serin geçmesine rağmen acil servislere başvuran hasta sayısında yaklaşık yüzde 10 artış görüldüğüne dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, rekor sıcaklıkların beklendiği günlerde dikkat edilmesi gereken konularla ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Ersoy, "Sıcağı yok etme gibi bir şansımız yok, bizim için tıpta en önemli tedavi, korunmadır. Bu nedenle, sözünü ettiğimiz risk grubundaki kişiler, fırın ve makine dairesi gibi sıcak alanlarda çalışanlar, ayrıca polis, asker gibi güneş altında zorunlu olarak görev yapma durumunda olanların bu günlerde çok daha dikkatli olması gerekiyor. Önceliğimiz hasta olmamak. Özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında, mecbur olmadıkça sokağa çıkılmamalı. Eğer bir zorunluluk varsa ve sokağa çıkılması gerekiyorsa, bu durumda, şapka ve güneş gözlüğü, koruyucu krem, ince ve açık renkli kıyafetler mutlaka kullanılmalı" dedi.
KISA TATİLLERDE GÜNEŞ ALTINDA FAZLA VAKİT HARCANIYOR
Aşırı sıcak havalarda bazı kişilerin şemsiye kullandığını, ancak bu şemsiyelerin koyu renkte olmasının faydadan çok zarar vereceğini belirten Prof. Dr. Ersoy, "Şemsiye de kullanılabilir ancak bunun da mutlaka açık renklerde olması gerekiyor. Tatil dönemindeyiz, bir iki günlük kısa süreli tatillerde, tatilciler güneş altında fazla vakit harcıyor, bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor" diye konuştu.
GÜNEŞ ÇARPMASINDA NE YAPILABİLİR?
Güneş çarpması sonucu bir kişinin rahatsızlanması durumunda yapılması gerekenleri de anlatan Prof. Dr. Ersoy, şu önerilerde bulundu:
"Böyle bir durumda ilk iş 112'yi aramaktır. Sağlık ekipleri gelinceye kadar, hastanın serin bir ortama alınması, eğer bilinci yerindeyse yani basit sorulara cevap verebiliyorsa, çok soğuk olmamak kaydıyla içecek verilmeli. Ayrıca kıyafetleri çıkartılarak, ıslak çarşaf veya havluyla hastanın vücut ısısı normal düzeye çekilmeye çalışılmalıdır. Öte yandan, kan damarlarının yüzeyden geçtiği, ayak ve el bilekleri gibi noktalara beze sarılmış buz konulabilir. Yine çeşme suyuyla duş aldırmak da vücut ısısının normal değerlere düşmesinde yardımcı olacaktır. Bundan daha kötü durumlarda, yani hasta bilincini kaybederse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir."
SIVI KAYBINA DİKKAT
Habertürk'ün haberine göre Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, "Öğle saatlerinde vatandaşlar dışarıda olmaktan kaçınsın, açık renk giysiler giysinler. Özellikle kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalarının aşırı sıvı kaybına karşı önlem almaları gerekir. Bu hastalarımızın günlük ilaç takiplerinin dışında kullandıkları idrar söktürücü ilaçlarını dozunu mevsimlere göre ayarlamak sıvı kaybını kontrol altında tutmak çok önemli" dedi.
BU 7 KENTE DE UYARI GELDİ
Meteorolojiden, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Gaziantep için kuvvetli sıcak hava uyarısı yapıldı. Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, 30 Haziran Cuma gününden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgası ile birlikte, normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bölgede gerçekleşmesi beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının, Adana’da 40-42, Mersin merkezde 37-38, Mut ilçesi ve çevresinde 44-46, Osmaniye’de 40, Hatay merkezde 42 ve doğu ilçelerinde yer yer 47, Kahramanmaraş’ta 40-41, Kilis ve Gaziantep il merkezlerinde 40-42 ve bazı ilçelerinde (Araban-Karkamış-Nizip-Elbeyli) 44-45 derece olması tahmin ediliyor. Sıcak hava dalgasının, önümüzdeki hafta etkisini kaybedeceği ve hava sıcaklıklarının azalarak mevsim normalleri civarına düşeceği bekleniyor.
[Meteoroloji uyardı... Kuzey Afrika sıcaklarına dikkat]
Antalya'da sıcaktan bunalanlar deniz ve su parklarına akın etti.
Açıklamada, aşırı yüksek sıcaklıkların meydana getireceği olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere vatandaşların, 10.00-16.00 saatleri arası güneş ışınlarına direk maruz kalmamaları konusunda uyarıda bulunuldu.
EGE'DE DE SICAKLIKLAR TIRMANIYOR
Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgasının etkisine giren Ege Bölgesi'nde sıcaklıklar hafta başına kadar artmaya devam edecek. Mevsim normallerinin 2-3 derece üzerinde seyrettiği Ege Bölgesi genelinde, hava sıcaklığının hafta sonunda 40 dereceyi aşarak mevsim normallerinin 7-8 derece üzerine çıkması bekleniyor.
CUMARTESİ GÜNÜ REKOR KIRILABİLİR
Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Latif Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının artmaya devam edeceğini söyledi.Özellikle 1 Temmuz Cumartesi günü sıcaklığın rekor değerlere yaklaşacağını kaydeden Gültekin, İzmir'in Ödemiş, Tire, Bayındır gibi iç kesimlerdeki ilçelerde sıcaklığın rekor değer olan 43 dereceye ulaşabileceğini ifade etti. Latif Gültekin, sıcaklığın hafta başından itibaren düşeceğini aktararak, hafta sonunda öğle saatlerinde dışarı çıkacakları tedbirli olmaları için uyardı. Özellikle yaşlı, hamile ve hastaların bu saatlerde güneş altında çok kalmamaları gerektiğini belirten Gültekin, kapalı veya gölge alanların tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.