• BIST 9364.75
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 14 °C

Dijital kimlik kullanmanın 3 faydası

Dijital kimlik kullanmanın 3 faydası
Blok Zinciri Donanım Cüzdanlarında Korumak Güvenliği Artırıyor...

Fiziksel kimliğin dijital versiyonu olan dijital kimlik, tüm kişisel bilgileri kapsadığından güvenle korunması gerekiyor. Bu noktada blok zinciri (blockchain) tabanlı bir çözüm kullanmak, veriler üzerinde tam yetkinliğe ulaşarak güvenliği artırmayı sağlıyor.

Erişilebilirlik, sahiplik ve en önemlisi değişmezlik gibi avantajlar sağlayan blok zinciri üzerinden depolanan veriler donanım cüzdanı adı verilen özel anahtarlar aracılığıyla korunuyor. Bugüne kadar satılan 5 milyonun üzerinde cüzdanla dünyadaki dijital varlıkların yüzde 20’sinden fazlasını güvence altına alan Ledger, dijital kimliği koruma noktasında blok zinciri kullanmanın 3 avantajını paylaşıyor.

Tüm dünya giderek daha fazla dijital hale geliyor. Bankacılık işlemleri, kişisel bilgileri saklama gibi birçok işlem çevrimiçi olarak gerçekleştirilebiliyor. Bu durum günlük hayatın önemli bir kısmının dijital olarak sürdürüldüğünü gösteriyor. Dijitalleşme, genel olarak hayatı kolaylaştırsa da kurum ya da hizmet sağlayıcıları gibi birçok üçüncü taraf kişisel bilgilere bu yolla erişebildiğinden dijital kimliğin güvenliği risk altına giriyor.

Dijital kimliği yönetmenin ve korumanın en güvenli yolu da blok zinciri kullanmaktan geçiyor. Veri sahipliği, erişilebilirlik ve yüksek güvenlik gibi avantajları bulunan blok zinciri, özel anahtarlar aracılığıyla korunarak varlıklar üzerinde yetkinlik imkanı tanıyor. Bu noktada özel anahtarı saldırılara karşı korumak için bir donanım cüzdanı kullanmak, dijital kimlik güvenliğini garanti altına alıyor.  Kritik dijital varlık güvenliği ve kullanımı konusunda dünya lideri olan Ledger, dijital kimliği koruma noktasında blok zinciri kullanmanın 3 faydasını sıralıyor. 

Blok Zinciri Donanım Cüzdanlarında Korumak Güvenliği Artırıyor

En kişisel bilgilerin potansiyel sahipleri olan sigorta, banka gibi kurumlar, elektrik faturaları veya banka ekstreleri gibi belgelerle çeşitli bilgilere ulaşabiliyor. Kimliği doğrulatmak için genellikle üçüncü bir tarafa ihtiyaç duyulması ve bilgilerin kağıt üzerinde veya merkezi bir veri tabanında korunması, veri yönetiminin hizmet sağlayıcılarının inisiyatifinde olduğunu gösteriyor. Yani dijital verilerin güvenliği konusunda bu yöntemler tercih edilse de herhangi bir güvenlik garantisi sunmuyor. Bu noktada devreye, verileri daha güvenle saklama, varlık sahiplerine tam kontrol yetkisi ve birden fazla platformda çalışabilirlik gibi imkanlar sunan blok zinciri giriyor. Dijital verileri blok zinciri üzerinde depolamak ve bunu da özel anahtarla korumak güvenliği maksimum seviyeye ulaştırıyor. 

Özel anahtarlara sahip olmak, kimliğe sahip olmak anlamına geldiği için blok zincirinde depolanan verilerin özel anahtarlar aracılığıyla korunması önem teşkil ediyor.  Bugüne kadar satılan 5 milyonun üzerinde cüzdanla dünyadaki dijital varlıkların yüzde 20’sinden fazlasını güvence altına alan Ledger, donanım cihazlarıyla bu korumayı güvenli ve kolay hale getiriyor. Özel anahtarları çevrimdışı bir ortamda, dijital tehditlerden korumak için özel olarak tasarlanan Ledger donanım cüzdanları, dijital kimliği kontrol etmeye ve varlıkların merkezsiz şekilde sadece varlık sahibi tarafından yönetilmesini sağlıyor.

Ledger, dijital kimlik için blok zinciri kullanmanın 3 faydasını şöyle sıralıyor:

Dijital veriler üzerinde varlık sahiplerine egemenlik sunuyor: İnternete dijital bir sahiplik altyapısı ekleyen blok zinciri, kullanıcıların dijital verileri depolayabilecekleri ve tam sahiplik kurabilecekleri dijital adresler ağı sağlıyor. Verileri yönetmek için blok zinciri kullanıldığında dijital kimlik, bir sunucu veya üçüncü bir kişi tarafından çalıştırılan bir veritabanı yerine kişisel blok zinciri adresinde saklanıyor. Özel anahtar aracılığıyla yalnızca sahibine erişim izni veren kimlik yönetimi sistemi, dijital bilgileri güvenle koruma imkanı sunuyor. 

Veriler daha güvenli şekilde saklanıyor: Blok zinciri, üçüncü bir tarafın inisiyatifine kalmadan verilerin varlık sahipleri tarafından kontrol edildiği anlamına geliyor. Aynı zamanda bir blok zinciri ağının hacklenmesi için ağın %51'inin kontrol edilmesi gerektiğinden bu durumun gerçekleşme ihtimali imkansız olmasa da nispeten daha zor. Bu sebeple blok zinciri üzerinde depolanan veriler kötü niyetli saldırganlar tarafından değiştirilemiyor veya hacklenemiyor.  Yani merkezi kuruluşların karşılaştığı güvenlik sorunlarından birkaçı dışında, merkezi olmayan dijital kimlik üzerindeki tüm bilgiler sonsuza kadar güvenle saklanıyor.

Erişilebilirlik ve birden fazla platformda çalışma imkanı sağlıyor: Merkezi olmayan kimlik, pasaport görevi görerek birden fazla uygulamaya erişme fırsatı tanıyor. Örneğin, birçok farklı veriye, platforma ve özel üye grubuna aynı kripto cüzdanda erişilmesini hatta aynı varlıkları birden fazla platform ve hizmette kullanılmasını sağlıyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sahte iPhone 16 tekliflerine dikkat09 Eylül 2024 Pazartesi 10:41
  • Takviye ürün dolandırıcılığı arttı07 Eylül 2024 Cumartesi 09:20
  • Tehlike arama motorları ile yayılıyor06 Eylül 2024 Cuma 10:51
  • Güvenlik açıklarına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 10:49
  • Banka dolandırıcılığına dikkat02 Eylül 2024 Pazartesi 09:20
  • Dijital kimlik nasıl korunur?31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:27
  • Ebeveynler bu tuzağa düşmeyin!31 Ağustos 2024 Cumartesi 09:25
  • Siber suçluların en sevdiği saldırı29 Ağustos 2024 Perşembe 10:31
  • İnternet kullanıcıları saldırı altında26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:53
  • Siber suçluların yeni tekniği23 Ağustos 2024 Cuma 09:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43