Diyetisyen Gökçen Ural, yanlış yapılan detoks diyetlerinin vücutta kalıcı hasarlara sebep olabileceğini söyledi. Ural, günümüzün popüler beslenme trendlerinden detoks diyetleri çoğunlukla amacının dışında uygulanmaya başlandığını söyledi. Ural, "Detoksifikasyonu" yani vücutta arınma sağlamak için ortaya çıkan bu diyetler kilo vermek için kullanılıyor. Ancak detoks diyetleri yanlış uygulandığında vücutta kalıcı hasarlara sebep olabiliyor. Uzmanlar detoks diyet uygulamak isteyenlerin doktorlarına danışmalarını; diyetisyen kontrolünde bu diyetlere başlamalarını ve kesinlikle egzersiz veya spor yapmamalılar." dedi.
Diyet Bölümü Diyetisyeni Gökçen Ural, detoks diyetlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Ural, detoks diyetlerinin amacının vücutta üretilen kimyasal ve toksik bileşiklerin atımını ya da uzaklaştırılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Ural, "Bunu yaparken de vücudumuz havayı, yiyecekleri ve suyu kullanıyor. Detoks diyetlerinin birçok çeşidi bulunuyor ve besin kaynağı olarak genellikle meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar kullanılıyor. Hayvansal kaynaklı ürünler, şeker, kafein ve alkol gibi besinsel içerikleri olan yiyecekler de tercih edilmeyen besinler arasında yer alıyor. Detoks diyetlerinde içerik olarak en çok meyve/sebze suları, bitkisel çaylar ve su kullanılıyor. Detoks bilimselliği kanıtlanamamış popüler diyetler arasında yer alıyor." diye konuştu.
Detoks diyetlerin sebze ve meyve tüketimini artırarak posa ve antioksidan alımını yükselttiğini belirten Ural, vücut ihtiyacı olan vitaminleri, lifleri ve antioksidanları aldığını kaydetti. Ural, "Düşük kaloriye sahip bu diyetler kilo verilmesini de sağlıyor. Detoks diyetinde kilo verilmesinin tek nedeni kalori kısıtlamasının yapılması. Bu diyetler zayıflama için kullanılmaması gereken, insan sağlığını riske atan diyetler. Bu tür diyetlerden özellikle hamilelerin, tansiyon, diyabet ve böbrek hastalığı olan kişilerin kaçınması gerekiyor." diye uyardı.
DETOKS DİYETLERİNİN YANLIŞ UYGULANMASININ ZARARLARI
Ural, bu tür diyetlerde özellikle et ve süt ürünlerinin tüketilmediğini açıkladı. Bu yüzden vücut açlığa girerek kas kayıplarının olmasına neden olduğunu vurgulayan Ural, "ileriki yaşlarda hem kemik kırılmaları ve erimelerine hem de sarkopeni denilen ciddi kas kayıplarına neden olarak; ellerde titreme ve kavrama gücünde zayıflık, yutma güçlüğü ve demans (bunama) gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olabiliyor. Detoks diyetlerini zayıflama amaçlı yanlış uygulayan kişilerde kısa vadede baş ağrısı, anksiyete, kas ve sıvı kaybı ve kan şekerinde ciddi düşmeler gibi durumlar ortaya çıkıyor." diye kaydetti.
FAZLA ALINAN DEMİR MİNERALİ ANEMİYE NEDEN OLABİLİYOR
Vücutta detoksifikasyon işlemini yapan organların var olduğunu hatırlatan Ural, konuşmasını şöyle tamamladı: "Detoks diyetleri popüler olmadan önce de karaciğer, akciğer, böbrek ve deri detoksifikasyonu sağlayarak toksinlerin atılmasını düzenli ve olması gerektiği gibi yerine getiriyorlardı. Detoks diyetler vücudun arınmasına yardım oluyor tabii ancak fazla dozlarda ve miktarlarda alınan vitamin, mineral ve posa yine bazı hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Mesela fazla alınan lif; demir mineralinin emilimini azaltarak anemiye neden olabiliyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.