Marmara Bölgesi'nin yanı sıra Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen 1999 Gölcük Depremi'nin acıları ve izleri sürüyor. Resmi kayıtlara göre yaşanan deprem sonucunda 285.211 ev ve 42.902 iş yeri hasar görmüştü.
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Türkiye'de, deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçların ve değerli evrakların saklanabileceği bir acil durum çantası hayat kurtarıyor. Deprem çantasının hayati önemine dikkat çeken ve 150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, bir deprem çantasında bulunması gereken malzemeleri ve herkesin bilgi sahibi olması gereken püf noktaları paylaştı.
Su geçirmeyen ve sağlam bir çanta
Deprem çantasını seçerken acil durumlarda eşyaların içine kolayca sığabileceği ve su geçirmeyen sağlam bir çanta seçilmesi yeterlidir. Kişiye özel hazırlanacak deprem çantalarının içinde 72 saate kadar yetecek miktarda su, yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve çabuk bozulmayan gıdaların yanı sıra yedek giysi, iç çamaşırı, çorap gibi materyaller bulunması önem taşımaktadır. Yiyeceklerin fazla yer kaplamaması için konserveler hatta bisküvi türü atıştırmalık yiyecekler tercih edilmelidir.
İlk yardım çantası
Olası bir durumda oluşabilecek yaralanmalara karşı ilk müdahalenin yapılabilmesi için ilk yardım çantası büyük önem taşımaktadır. Deprem çantalarında mutlaka ilk yardım çantası bulunmalıdır. Deprem çantasında ilk yardım çantasının yanı sıra battaniye, uyku tulumu ve hijyenik temizlik maddeleri de yer almalıdır.
Düzenli kontrol
Deprem çantasına konulan eşyaların kullanım sürelerini takip etmek de büyük önem taşımaktadır. Bozulma ihtimali olan ilaçların, pillerin ve gıda malzemelerin son kullanma tarihleri düzenli kontrol edilmeli, tarihi geçen malzemeler değiştirilmelidir.
Telefon rehberi
Olası bir kötü senaryo durumunda yedek bir telefon rehberi bulundurmak oldukça işe yaramaktadır. Yedeklenen rehber sayesinde acil numaralara ulaşabilmek oldukça kolaylaşacaktır.
Acil durum düdüğü
Beklenmedik anda gerçekleşebilecek doğal afetler sonrasında yardım çağrısı yapılmasını sağlayacak acil durum düdüğü de mutlaka çantada yer almalıdır. Sesin yetmediği anlarda kullanılacak düdük, dışarıdakilerin yardım çağrısını duymasına yardımcı olacaktır.
Önemli evraklar
Deprem çantası içerisinde mutlaka bulunması gereken bir diğer materyal ise sigorta evraklarıdır. Deprem sigortası, kasko gibi evrakların yedekleri mutlaka çantanın bir gözünde bulundurulmalıdır. Evrak çantasında kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.), tapu, ruhsat belgeleri, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb. evrakların da yer alması, oluşabilecek herhangi bir hasar anında mağduriyeti azaltacaktır. Klasik yöntemler ile birlikte dijital dönüşümün getirdiği olanaklardan da faydalanmak mümkündür. Bulut depolama çözümlerini kullanarak önemli evraklar ve diğer şahsi dosyalar kolayca saklanabilir ve yedeklenebilir.
Diğer malzemeler
Çantanın içinde bulundurulması gereken diğer önemli malzemelerin başında el feneri ve radyo gelmektedir. Deprem esnasında veya sonrasında oluşabilecek elektrik kesintisine karşılık, pile ihtiyaç duymadan çalışan bir el feneri etrafı aydınlatmaya, hatta bazı durumlarda yardım çağrısı yapmaya olanak sağlayacaktır. Etrafta olup bitenlerden haberdar olabilmek için ise mutlaka bir pilli radyo da deprem çantasında bulundurulmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.