Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e yapacağı ziyaret öncesinde bir basın toplantısı yaptı. Gündeme ilişkin konuları değerlendiren Davutoğlu'ndan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye net çağrı geldi: Bazı konuları daha açık konuşabilir...
Davutoğlu'nun konuşmasından satır başlıkları şöyle:
Almanya Başbakanı sayın Merkel ve Hollanda Başbakanı ile bir görüşme gerçekleştireceğim. Yarın Sabah Avrupa Parlamentosu Başkanı ve Yunıanistan Başbakanı sayın Çipras'la bir görüşme gerçekleştireceğim. Avrupa Komisyon ve Konsey Başkanları ile bir görüşme yapacağız. Daha sonra NATO Genel Sekreteri ile görüşme gerçekleştireceğim. Yarın akşam İzmir'e ineceğiz. Salı günü İzmir'de Türkiye-Yunanistan ortak Bakanlar Kurulu ile toplantıya ev sahipliği yapacağız.
SAYIN RUHANİ'NİN AÇIKLAMALARI BİZİ TEYİT ETTİ
Irak savaşı 2003 olduğunda biz Irak'a Komşu Ülkeler Platformu'nu kurmuştuk. Suriye'de de farklı tutum takınmadık. Türkiye ve İran'ın özel konumları var. İran seyahatimiz esnasında Türkiye ile İran'ın Suriye'de ortak perspektif geliştirme imkanlarını aradık. Dün ortaya konduğu gibi 5 maddelik planda anlaştık. Önyargı olmadan bölge ülkelerin konumların konuştuk. Sayın Ruhani ile ateşkesin sürdürülmesi ve kardeş kanının mümkün olduğuca durdurulması. Üçüncüsü Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması. Yeni oluşacak Suriye'de bu müzakekereler neticesinde herkesin temsil edildiği bir yapının ortaya çıkmasıdır. Irak'ta bu yapılamadığı için sükunetin sağlanamadığını hep beraber görüyürozu. DEAŞ'a karşı gerek Irak'ta gerek Suriye'de birlikte mücadele etme kararı. Sayın Ruhani'nin bugünkü açıklamaları da benim çizdiğim çerçeveye uygun bir çerçevedir.
DOKUNULMAZLIKLAR SADECE siyaset DEĞİL TOPLUMUN DA GÜNDEMİNDE
Dokunulmazlıklar konusu bir dönemdir gündemde. Sadece siyasetin değil toplumun da gündeminde. Terörü kutsayan sözler, taziye ziyeretleri milletin maşeri vicdanında çok büyük tepkiler doğurdu. Dokunulmazlıkları Meclis kürsüsü çerçevesinde savunuyoruz, savunacağız. Ama dokunulmazlık hukuk devletinin dışına çıkma özgürlüğü de değildir. Ziyaret ettiğim Doğu ve Güneydoğu'da da çok ciddi tepki var. Şırnak'ta, Silopi'de de tepki var. Dokunulmazlık hukuk dışına çıkmayı içermez. Yükselen bir toplumsal tepki var Silopi'de ve diğer yerlerde. Benim bugün kastettiğim bütçe görüşmelerinden hemen sonra Meclis Başkanı ile istişare edeceğiz. Dokunulmazlık bütün Meclis'in üzerinde mutabık kaldığı bir konudur. MHP ve CHP'ye çağrıda bulundum, bu konudaki tutumlarını görmek istiyorum diye. Tek başına da kalsak ne yapacağımızı biliriz, ama Meclis'in itibarını korumak hepimizin meselesi. Bir müftünün çıkıp açıklama yapmasını bekliyorum, böyle bir taziye olur mu? Bu 29 canı alan teröristin, yakınları o teröriste haklarını helal ediyorlar mı? HDP içinde olup da akademik hayattan tanıdığım profesörler var. Çıkıp cevap vermelerini bekliyorum.
SAYIN KILIÇDAROĞLU'NUN TUTUM VE TAVRINI MERAK EDİYORUM
Bu mesele HDP'ye dönük bir tavır diye düşünüyor. Meclis'in onurunu korumak hepimizin meselesi. Bakalım diğerleri ne yapacaklar? Bunu da gördükten sonra atacağımız adımla ilgili hukuk ne diyorsa onu yaparız. Toplumun maaşeri vicdanının örselenmesine izin vermeyiz. Sayın Kılıçdaroğlu'ndan tutumu nedir, cevap bekliyorum. Her milletvekili fikirlerine katılmasak dahi aldığı oyla saygındır. Ama insani konuları sürekli gündemde tutan bazı HDP milletvekillerini tutumlarını, tavırlarını görmek isteriz.
SAYIN BAHÇELİ'NİN MANTIK SİLSİLESİNDEN SONUÇ ÇIKARMAKTA ZORLANIYORUM
Sayın Bahçeli mantık silsilesini, cümleleri arka arkaya getirdiğinde sonuç çıkarmakta zorlandığım yerler oldu. Sayın Bahçeli'nin daha açık ifadeler kullanması atılacak adımlar açısından önemli. Sayın Bahçeli'den şu netliği görmek isteriz, CHP olmasa da ben varım, netliğini görmek isteriz. Ama arkasında gelen ifade, önünde gelen ifade bu cümleyi naksediyor. Olumlu bir adım atarsa, Anayasa Komisyonu kaldığı yerden devam eder. Bir partinin sorumluluğunu yerine getirmiyor olması diğer partiye örnek teşkil etmez. Sayın Bahçeli'nin tutumunu ortaya koymasını daha net bekliyoruz.
MÜLTECİLER MÜZAKERE OLMAKTAN ÇOK İNSANİ BİR KONUDUR
AB'nin 3 milyar Avro ve alacağı mülteci kotalarıyla ilgili bir bildirimde bulunması lazım. Türkiye tek başına da olsa bunu göğüsler. Biz vazifemizi yaparız. Sayın Merkel ve sayın Tuss'la olan görüşmemizde inşallah önümüzdeki dönemde AB ile mutabık kaldığımız projelerin devreye girmesini bekliyoruz. Mültecilerin alımıyla ilgili olarak yarın önemli konulardan biri de bu. Bu müzakere konusu olmaktan çok insani bir konu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.